Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rövid távon nem fog több gázt elzárni Oroszország

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. április 28.   09:42

Tíz cég már számlát nyitott a Gazprom Banknál A Bloomberg Gazpromtól származó információi szerint a következő időszakban nem várható, hogy további országokat kapcsoljanak le az orosz gázellátásról....

Tíz cég már számlát nyitott a Gazprom Banknál

A Bloomberg Gazpromtól származó információi szerint a következő időszakban nem várható, hogy további országokat kapcsoljanak le az orosz gázellátásról. Már csak azért sem, mert legközelebb május második felében lesz számlafizetési esedékessége Oroszország felé az európai gázcégeknek. A névtelen forrás arról is beszélt, hogy tíz gázvállalat már megnyitotta a rubel fizetésekhez szükséges speciális számlát a Gazprom Banknál, sőt négy vállalat már rubel alapú fizetést is bonyolított ezeken, de nem nevezte meg, hogy mely országok vállalatai voltak ezek. Közben Ursula von der Leyen egységes magatartásra szólította fel az európai országokat és arra, hogy ne fizessenek rubelben Oroszországnak a gázért. Ennek ellenére jelenleg állítólag több nyugati cég is mérlegeli a rubel alapú fizetés lehetőségét, és első lépésként az ehhez szükséges bankszámla megnyitását.


Május 14-én és 15-én Luhanszk és Donyeck megyében is népszavazást tartanának az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Herszon megyében is hasonló szavazást készíthetnek elő az oroszok. Ukrajna azonban várhatóan nem fogja elismerni a szavazás eredményét, már csak azért sem, mert a megszállt területeken nem várható független, demokratikus szavazás.


A korábban kiszivárgott híreknek megfelelően a német kormány csökkentette az idei évi GDP növekedési előrejelzését. Most már csak 2,2%-os növekedéssel számolnak a korábbi 3,6% helyett, az infláció pedig elérheti a 6,1%-ot.

Az USA továbbra is segíti Ukrajnát

Hamarosan az amerikai kongresszus elé kerülhet az a tervezet, ami szeptemberig finanszírozná a humanitárius és hadászati eszközök szállítását Ukrajnának. Biden elnök beszédében az USA további támogatásáról fogja biztosítani az ukránokat. Mindemellett a Bloomberg úgy tudja, hogy az Egyesült Államok kevésbé korlátozza a hírszerzési információk megosztását az ukránokkal, ezzel is segítve az országot a háborúban.

Japán kitart az ultralaza monetáris politika mellett

A Bank of Japan áprilisi ülésén a széles körű várakozásoknak megfelelően változatlanul, -0,1%-on hagyta a rövid távú irányadó kamatlábat, a 10 éves kötvényhozamok pedig 0% körül maradtak. A központi bank közölte, hogy a 10 éves államadósság hozamának 0,25%-os felső határának védelme érdekében - ösztönző intézkedései részeként - minden kereskedési napon korlátlan mennyiségű fix kamatozású kötvényt hajlandó vásárolni.


A BoJ negyedéves kilátásokról szóló jelentésében azt közölte, hogy a japán gazdaság növekedése lassabbnak ígérkezik a Covid esetek újbóli megjelenése és az ukrajnai helyzet miatti nyersanyagár-emelkedés hatására. A döntéshozók a 2022-es pénzügyi év GDP-növekedési előrejelzését a januári 3,8%-ról 2,9%-ra, a 2021-es pénzügyi év GDP-növekedését pedig 2,8%-ról 2,1%-ra csökkentették.


Japán ipari termelése márciusban 0,3%-ra lassult (hó/hó) az előző havi 2%-ról és a várt 0,5%-kal szemben, mivel egyes régiókban földrengés zavarta meg a működést. A kiskereskedelmi forgalom 2%-kal nőtt márciusban havi szinten, jelentősen felpattanva a februári -0,9%-ról, és felülmúlta az 1,0%-os konszenzust.


Kína egyes városai már néhány Covid-eset után azonnal intézkedéseket vezetnek be, hogy elkerüljék a Sanghajban történteket. Hangcsou, egy Sanghajhoz közeli e-kereskedelmi központ tömeges tesztelésbe kezdett, hogy megpróbálja elfojtani a járványokat, mielőtt azok elszabadulnának. Több városban teljes vagy részleges zárlatot rendeltek el.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel az amerikai és az európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben