Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Csak rosszabb jöhet már idén az európai cégektől

PODCAST
PODCAST2022. április 27.   13:53

Mármint a negyedéves eredményeiket tekintve. A januártól márciusig tartó időszakra vonatkozóan még viszonylag jó számokat közölhetnek a társaságok, az év hátralévő részében viszont jelentősen lassulhat a növekedés a háború jelentette kockázatok, a drasztikusan megemelkedett nyersanyagárak miatt.

Győztesek és vesztesek – ez persze minden gyorsjelentési szezonban így van. Most viszont az emelkedő inflációs környezetben kicsit átalakulhat, hogy mely cégek prosperálhatnak jobban, és melyek kevésbé a nemrég indult európai jelentési időszakban.

„A legjobban, egyáltalán nem meglepő módon, az energetikai cégek teljesíthetnek, az egekbe szökő energiahordozó árak miatt” – mondta az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Emellett jó időszakon vannak túl az ipari cégek, és a nyersanyagokkal foglalkozó, például bányaipari társaságok, az emelkedő költségeik ellenére.

Nagy András hozzátette: a leggyengébben a technológiai ágazat teljesíthet, hiszen a koronavírus miatti home office hatás már kezd végképp lecsengeni. De gyengébben szerepelhetnek a bankok is, ebben a szektorban nagyjából három és fél százalékos visszaesés várható. Az egyik nagy európai szereplő, a Deutsche Bank már közzé is tette meglehetősen vegyes számait.

Pozitív meglepetést keltett, hogy a kötvény üzletág 15 százalékot erősödött, ezzel a bevételeket is szépen felfelé tornázva. Ugyanakkor a költségek nagyobb mértékben szálltak el a várakozásoknál, sőt, az orosz-ukrán háború miatt magasabb céltartalék képzésre lehet számítani az év hátralévő részében.

Összességében az európai cégek eredménye 25 százalékkal bővülhet az első negyedévben, 2022 egészére viszont „csak” 10-11 százalékos növekedés prognosztizálható. Vagyis a háború és a szankciók miatt jelentős lassulásra kell felkészülni nemcsak makrogazdasági-, hanem vállalati szinten is.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • miben különbözik most egymástól az európai és az amerikai bankszektor?
  • jelentett a Mercedes, mi várható chiphiány fronton?
  • a hadiipari cégek valóban prosperálnak a kirobbant orosz-ukrán háború miatt?

Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben