Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Emelkedő kamatok, visszaeső amerikai lakáspiac

SZTORI
SZTORI2022. április 26.   13:43

Létszámleépítési programot hirdetett az amerikai jelzálogpiac legnagyobb szereplője, a Rocket Companies. A lakáspiaci kamatok 2010 óta nem látott szinten vannak, a hiteligénylések száma zuhan, miközben a lakásárak az egekben vannak a rendkívül alacsony kínálat miatt. Két remek év után most szűkebb esztendőre számítanak a piaci szereplők.

„Önkéntes kilépési lehetőséget” kínál fel alkalmazottai 8 százalékának a Rocket Mortage és az Amrock – jelentették be hétfőn. Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjének számító Rocket Companies két vállalata összesen 26 ezer embert foglalkoztat, a cég az amerikai lakáspiac visszaesése miatt döntött a leépítés mellett. „Az elmúlt 36 évben számtalan piaci ciklust éltünk át. A mostani folyamatok fényében a csapatunk több tagja nyilatkozott úgy, hogy más pozícióban vagy akár eltérő iparágban dolgozna. Ugyanakkor a Rocket Mortage vagy az Amarock esetében jelenleg korlátozottak a karrierlehetőségek, miközben a lakáspiac két év példátlan volumennövekedés után normalizálódik” – magyarázta a döntést Mike Malloy, a Rocket Companies adminisztratív igazgatója. A kilépési ajánlat mindenesetre gáláns: több havi fizetés, a ki nem vett szabadságok megváltása, fogászati és szemészeti ellátás novemberig, a részvényopciók lehívása, karriertanácsadás van a csomagban, de a cég az álláskeresésiben is segít a dolgozóknak.

Ez azért barátibb lépés, mint amit nemrég a New York-i székhelyű Better Mortgage's tett meg: a cég még decemberben mondott fel 900 alkalmazottjának egy csoportos Zoom-hívásban. A múlt héten pedig további 3000 fős létszámleépítést jelentett be – ez az alkalmazottak harmadát érinti.

A jelzáloghitel-társaságok az emelkedő kamatlábak hatására visszaeső hitelkeresletre reagálnak. A Mortgage Bankers Association’s (MBA) adatai szerint a múlt héten 5 százalékkal esett – az előző hetihez képest – a hiteligénylések száma. A legnagyobb a visszaesés az elmúlt egy-két években igencsak népszerű refinanszírozási konstrukcióknál van: itt az igénylések egy hét alatt 8 százalékkal estek, míg az előző évihez képes közel 70 százalékkal alacsonyabb az arány. A vásárlások esetében az igények – szezonális kiigazítás nélkül – 3 százalékkal alacsonyabbak a megelőző hetinél, és 14 százalékkal maradnak el az előző év azonos időszakában mért adattól.

„A gyorsuló inflációval és a szigorúbb amerikai monetáris politikával kapcsolatos aggodalmak tovább növelték az állampapírpiaci hozamokat, és a jelzáloghitel-kamatok az elmúlt évtized legmagasabb szintjére emelkedtek. A kamatlábak az összes hiteltípus esetében emelkedtek, a 30 éves fix kamatláb elérte az 5,2 százalékot, ami 2010 óta a legmagasabb szint” – mondta Joel Kan, az MBA gazdasági és ipari előrejelzésekért felelős alelnöke. A 30 éves kamatláb 70 bázisponttal nőtt az elmúlt hónapban, és 2 teljes százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A jelzáloghitel-kamatok közelmúltbeli megugrása a legtöbb hitelfelvevőt kizárta a refinanszírozási lehetőségekből, aminek következtében a refinanszírozási index már a hatodik egymást követő héten esik.

Az elmúlt években aki csak tudta, lecserélte a korábbi hitelét alacsonyabb kamatozású kölcsönre – ezért voltak aranyévei a jelzáloghitelezéssel foglalkozó intézményeknek. Ám a lakáspiacon időközben eltűntek az eladók, az alacsony kínálat egyrészt felverte az árakat (a hitelösszegek továbbra is rekordmagasságban vannak), másrészt viszont kizárta az új belépőket: egyre nagyobb nehézséggel küzdenek az első otthont vásárló fiatal felnőttek. A kamatok emelkedése itt a kereslet csökkenéséhez vezet. Joel Kan szerint a lakásvásárlási aktivitás ingadozó volt az elmúlt hetekben, és még nem tapasztalható az év ezen időszakára jellemző élénkülés.

Egyre jellemzőbb a változó kamatozású hitelek terjedése – ezek aránya a múlt héten elérte a 8,5 százalékot, ami 2019 óta a legmagasabb szint. Mivel a változó kamatozású kölcsönök általában alacsonyabb kamatot kínálnak, mint a fix konstrukciók, ezek a hitelek vonzóbbá váltak a lakásvásárlók számára.

A piac kamatemelésekre számít – az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a múlt héten ugyanis jelezte, hogy a Fed kész kamatemelésekre a négy évtizedes csúcson lévő infláció leküzdése érdekében.

 

Forrás:

https://eu.detroitnews.com/story/business/2022/04/25/rocket-mortgage-trim-workforce-home-loan-market-shrinks/7445270001/
https://www.mba.org/news-and-research/newsroom/news/2022/04/20/mortgage-applications-decrease-in-latest-mba-weekly-survey

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben