Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Félünk a farkastól?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 25.   10:59

Erste kommentár A NABE (nem a Nők a Balatonért Egyesület, hanem a National Association for Business Economics nevű amerikai szervezet) áprilisi felmérése szerint továbbra is erős az árnyomás, de a 84 tag válaszai alapján az...

Erste kommentár

A NABE (nem a Nők a Balatonért Egyesület, hanem a National Association for Business Economics nevű amerikai szervezet) áprilisi felmérése szerint továbbra is erős az árnyomás, de a 84 tag válaszai alapján az elkövetkező 12 hónapban nem várható recesszió az USA-ban. Ugyanakkor a válaszadók 60 százaléka szerint emelkedtek a bevételek az első negyedévben, míg 10 százalék szerint volt csökkenés. Ugyanakkor a profit marzsok 2020 októbere óta a legalacsonyabb szintre estek. A többség, 61 százalék stagnálást vár az elkövetkező három hónapban, míg 22 százalék emelkedést, s csak 16 százalék vár további csökkenést. Nagyjából a cégek fele tervez további áremelést a második negyedévben. A cégek egyharmada továbbra is létszámbővítésben gondolkodik, és kábé ugyanennyinél növekedett a dolgozói létszám az elmúlt három hónapban, miközben durván a cégek fele további beruházásokat tervez. Ugyanakkor a legnagyobb kockázatnak az emelkedő árakat tartják, a növekvő kamat terhek mellett. Egy szó, mint száz, a cégek alapvetően továbbra is jó állapotban vannak, de jelentős kockázatokkal néznek szembe az árak terén, amitől a tőzsdei befektetők is egyre inkább félnek.


Ugyanakkor megállt a hosszú hozamok emelkedése. Az amerikai 10 éves hozam az elmúlt nyolc nap szintje alatt van (281bps), míg a német 10 éves hozamszint annak ellenére csökken, hogy a német kormány 100 milliárd helyett 140 milliárd eurónyi kötvényt tervez idén piacra dobni. Így itt is az elmúlt négy nap átlaga alatt van a hozamszint (89bps). Ez pedig azt mutatja, hogy nem kéne az inflációs félelmek miatt tovább esnie a piacoknak.


A DAX jelentős eséssel kezdte a mai napot, ezzel megközelítve a 12.860 pont környéki szintet, ahonnan megpróbált felállni, de egyelőre nem sikerült neki. A BUX pénteken jól tartotta magát, ma viszont már hasonlóan gyengén viselkedik, mint Európa.

Csúnya esés

Erőteljes eladói nyomás jellemezte a pénteki kereskedést Európában. A FTSE100 1,4%-ot, az Euro Stoxx50 2,2%-ot, a DAX 2,5%-ot esett. Egyedül az alapvető fogyasztási cikkek gyártói tudtak egy picit emelkedni, miközben az energetikai és nyersanyag cégek voltak a leggyengébbek.


A tengerentúlon még gyengébb teljesítményt láttunk. A Nasdaq 2,6%-ot, a Dow és az S&P500 pedig egyaránt 2,8%-ot zuhant. Amerikában az összes szektor esett. A legnagyobb zuhanást az egészségügyi és a nyersanyagcégek szenvedtek el.


A negatív hangulat tovább terjedt az ázsiai piacokra is. A Nikkei 1,6%-ot, a CSI300 2,7%ot, a Hang Seng pedig 2,9%-ot esett.

Elon Musk találkozott a Twitter vezetőivel

Elon Musk vasárnap találkozott a Twitter vezetőivel, hogy a felvásárlásról egyeztessenek. A Wall Street Journal értesülései szerint a Twitter igazgatóságának hozzáállása Musk felvásárlásához elfogadóbbá vált az utóbbi napokban. A Tesla vezér 43 milliárd dolláros hivatalos ajánlatára a Twitter korábban méregtabletta stratégiával válaszolt, hogy elvegye kedvét a 15%-nál nagyobb részesedés megszerzésétől. Az értesülések szerint Musk egyelőre nem hajlandó a részvényenkénti 54,2 dolláros ajánlatán változtatni, amihez többek között a Morgan Stanley segítségével már meg is szerezte a szükséges forrásokat.

A francia választások eredményére romolhatott a forint

Pénteken sikerült benézni a forintnak 370 alá, ugyanakkor ma reggel már — vélhetően a francia elnökválasztás eredményének fényében — ismét gyengébb szinteken, 373 fölött mozog a magyar deviza. A héten az MNB döntéseire figyel a piac.

Kifürkészhetetlen az EKB akarata

A nemzetközi devizapiacon a múlt hét második felére megfordult az euró gyengülése az EKB képviselőinek szigorúbb hangvételű nyilatkozataira, ugyanakkor Lagarde elnökasszony a hétvégén ismét hűtötte a várakozásokat. Ez az átláthatatlan kommunikáció ma reggel ismét az európai deviza gyengülését okozta, az EURUSD 1,072 körül jár.

A további kínai lezárások hírére gyengül az olaj

A WTI 97,3, a Brent 102,5, az Ural pedig 76,4 dollár volt ma reggel. A kínai hírek dominálnak: Sanghajban ismét szigorítottak a karantén szabályokon, miután a fertőzésszám nem csökken, a halottak száma viszont rohamosan nő. A legnagyobb kínai város közel négy hete küzd a helyzettel, miközben a lakosság ellátását nem tudták maradéktalanul ellátni a hatóságok. Ráadásul más nagyvárosokban is terjed a covid, úgy tűnik, Peking lesz a következő gócpont, ahol nagyszámú friss fertőzöttet találtak. A kínai kőolaj kereslet a becslések szerint napi 1,2 millió hordóval esik, ami azt jelenti, hogy a gazdaságban jelentős a bizonytalanság. A líbiai nyersolaj termelés viszont napokon belül helyreáll a hírek szerint.

Az arany gyengül a Fed miatt

Az arany 1.915 dollárig esett, miután a Fed továbbra is kitart a szigorítás mellett. A dollár jelentősen erősödött emiatt, ami drágította az aranyat más devizákban. Jerome Powell szerint a májusi döntés várhatóan 50 bázispont lesz, de James Bullard st. louisi kormányzó nem zárta ki a 75 bázispontos emelést sem. A fizikai aranykeresletnek is rosszat tesz a kínai lezárási hullám, mivel az emberek nem tudnak vásárolni. Egyedüli remény a geopolitikai válság, mivel Oroszország továbbra is jelentős erőkkel támad Ukrajnában.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben