Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az IMF is megmondta

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 20.   10:15

Erste kommentár Ejnye-bejnye IMF! Még mindig optimisták vagyunk? Pedig ők is megmondták, hogy romlanak a kondíciók. Az infláció magasabb, a GDP növekedés pedig alacsonyabb lesz. Ugyan ez még nem stagfláció, hiszen a...

Erste kommentár

Ejnye-bejnye IMF! Még mindig optimisták vagyunk? Pedig ők is megmondták, hogy romlanak a kondíciók. Az infláció magasabb, a GDP növekedés pedig alacsonyabb lesz. Ugyan ez még nem stagfláció, hiszen a globális 3,6 százalékos idei növekedés még mindig robosztusnak mondható, de a csökkentés jelentős a korábbi 4,4 százalékos előrejelzéshez képest. A romlás a humanitárius válsággal és a szankciók negatív hatásaival hozható összefüggésbe. Mi elsősorban az utóbbiban látjuk az okot. A jövő év tekintetében kisebb a változás, hiszen 3,8-ról 3,6 százalékra csökkent az előrejelzés. Az optimizmus legegyszerűbben ott fogható meg, hogy pl. Magyarország esetében a korábban várt idei 5,1 százalékos GDP növekedés 3,7 százalékra csökken, miközben az MNB – még a választások előtt közzétett – inflációs jelentésében 2,5-4 százalék közötti bővüléssel számol. Ami a vájt fülűek számára inkább az alsó élhez közelebbi számot jelenthet. A jövő évi bővülésünk pedig 3,6 százalék lehet, ami továbbra is dinamikus bővülést jelentene. A jogállamisági eljárás esetleges negatív kimenetele, vagy netán az orosz energiahordozókról való leválás valószínűleg megkérdőjelezné ezeket a kilátásokat. Ukrajna példája is jól mutatja ezt a kincstári optimizmust. Hiszen az IMF 35 százalékos idei GDP visszaeséssel számol, miközben az ukrán pénzügyminiszter inkább 45 százalékot vár. Ez a két eset is jól mutatja, hogy hatalmas a szórás az előrejelzésekben, és az IMF azért inkább az óvatosan optimista oldalon áll.


Mindenesetre ma enyhe emelkedést láthatunk a DAX és a BUX indexben is a tegnapi amerikai „rally”-t követően.

Lemaradó Európa

Csökkenés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A DAX 0,1%-ot, a FTSE100 0,2%-ot, az EuroStoxx50 0,5%-ot esett. A szektorok többsége csökkent. Felülteljesítő volt az energetikai szektor, míg az egészségügy és az ingatlan szektor volt a leggyengébben teljesítő.


Ezzel szemben Amerikában jó volt a hangulat. A Dow 1,5%-ot, azS&P500 1,6%-ot, a Nasdaq 2,2%-ot emelkedett. Szinte az európai kereskedés tükörképét láttuk Amerikában, ahol lényegében az összes szektor emelkedett, egyedül az energetikai szektor esett közel 1%-ot. Legjobban a fogyasztási cikkek szektora az ingatlan és kommunikációs szektor teljesített.


A japán Nikkei 0,9%-ot emelkedett ma reggel, míg a Hang Seng stagnált, a CSI300 pedig 1,3%-ot esett.

Meghaladta a várakozásokat az IBM első negyedéves bevétele

A vártnál nagyobb első negyedéves bevételről számolt be tegnap piaczárás után az IBM. A 13,81 milliárd dolláros piaci konszenzust meghaladó 14,20 milliárdos bevételt, ami éves szinten 7,7%-os növekedést jelent, elsősorban a tanácsadási szegmens hajtotta. Az egy részvényre jutó nyereség minimálisan, egészen pontosan egy centtel maradt el a becsült 1,41 dollártól. Ez volt a cég első negyedéve az infrastruktúra szolgáltató üzletág (Kyndryl) leválása után. Az IBM megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait, és éves szinten 7-8%-os bevételnövekedésre számít, a Kyndryl számára történő eladásokból pedig további 3,5 százalékpontos hozzájárulással számolnak. A jelentés hatására 1,5%-ot emelkedett a részvény a határidős kereskedésben.

Óriási bukás a Netflixnél, jöhetnek a reklámok

Több, mint 25 százalékot zuhant a Netflix árfolyama a zárás utáni kereskedés során, miután csalódást keltő jelentést tett közzé a vállalat. 200 ezer előfizetőt veszítettek az első negyedévben, és további 2 milliós csökkenésre számítanak a következő három hónapban, miközben az elemzők több, mint 2 milliós növekedést vártak. A legnagyobb ütést az orosz kivonulás okozta, ami 700 ezer előfizetés megszűnésével járt. Az új előfizetések felpörgetése érdekében a streamingszolgáltató olcsóbb, reklámokat is tartalmazó opciót tervez elérhetővé tenni a felhasználóknak, amivel szakítanak az eddigi zéró reklám elvvel. A vállalat 7,89 milliárd dolláros bevétele majdnem 10 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti adatnál, de kicsivel így is elmarad a várttól. Az egy részvényre jutó eredmény 3,53 dollár, ami meghaladja a 2,91 dolláros várakozást.

Bizalmatlanság a Deutsche Banknál

Az egyik részvényes bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a Deutsche Bank vezérigazgatója, Christian Sewing ellen. A felügyelőbizottság ugyanakkor töretlenül támogatja a vezérigazgatót és emlékeztetett rá, hogy a javaslatot kezdeményező részvényes hasonló múltbeli kísérletei sikertelenek voltak.

Alteo: Jóváhagyták az osztalékot

Tegnap megtartotta éves rendes közgyűlését az Alteo. A részvényesek jóváhagyták a 103 forint egy részvényre jutó osztalékot, ami 4,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg a ma reggeli részvényárfolyammal számolva, és 2 milliárd forint osztalék kifizetését jelenti a kifizethető 4,8 milliárd forintból. A részvényesek azt is jóváhagyták, hogy az igazgatóság saját hatáskörben a kibocsátott részvények 25 százalékának mértékéig vásárolhat saját részvényt az elkövetkező 18 hónapban, 1 és 4000 forintos ár között. Vélemény: Rekord év után rekord osztalék, viszont az osztalékjavaslat már ismert volt, a megszavazása pedig csak formalitás. Ennek ellenére enyhén pozitív hírről beszélünk.

Közeledik a 370

Ma reggel 371,8 körül járt a forint az euróval szemben. Tegnap tovább erősödött a magyar deviza, amiben a dollár gyengülése is közrejátszhatott. Ugyanakkor a háború bármelyik pillanatban ronthat a helyzeten. Továbbá Demoklész kardjaként lebegnek a forint felett a jogállamisági mechanizmus következményei, melyek továbbra is tisztázatlanok.

Korrigált az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon az amerikai dollár gyengüléssel indított az euró ellenében, a jegyzés ismét 1,08 fölé emelkedett. Ez 0,2%-kal magasabb szint, mint a tegnap esti.

Gyengült tegnap a kőolaj ára, de ma reggel ismét erősödést látunk

Tegnap jelentősen visszaesett a kőolaj ára, viszont ma reggel ismét nőtt a kurzus: a WTI 101,9, a Brent típusú kőolaj 108,1, az Ural pedig 76,6 dollár volt a piacon magyar idő szerint reggel 8:30-kor a júniusi határidőre, illetve az azonnali leszállításra. Tegnap elsősorban Kína miatt lett úrrá a pesszimizmus a piacon, később azonban a megjelenő amerikai API adat segített az emelkedésben. Az iparági intézet szerint 4,5 millió hordóval esett a nyersolaj készlet az Egyesült Államokban a múlt héten. A ma reggeli hírek szerint sanghaji kikötő elindítja a tevékenységét, ami azt jelzi, hogy a kínai hatóságok kezdik feloldani a karantént a legnagyobb kínai város körül. Az EU-ban továbbra is megy a vita, hogy szankcionáljak-e az orosz kőolaj vásárlását. A francia javaslatot Közép-Kelet Európa többsége ellenzi. Az EU naponta 1 milliárd eurót fizet az orosz földgázért és kőolajért.

Az arany gyengült, az amerikai kamatok szárnyalnak

Az arany 1.941 dollárig gyengült ma reggelre. Az USA 10 éves hozama elérte a 3%-ot, ami azt jelenti, hogy a becsült inflációval már pozitív reálkamatot fizethet az USA állampapírja. A másik oldalról az ukrán háború miatt továbbra is vásárolják a befektetők a nemesfémet, ráadásul nem úgy tűnik, hogy ez a háború hamar befejeződne. A gyorsan emelkedő kamatok miatt ráadásul nő egy jelentős részvénypiaci lejtmenet esélye is. Az arany ETF-ekbe továbbra is áramlik a tőke, ami az 1900-2000 dolláros sávban stabilan tartja a nemesfém árát.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben