Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rosszabb lesz, mielőtt jobb lesz

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 19.   10:36

Erste kommentár Sok esetben tartja magát az a nézet, hogy Putyin az elkövetkező hetekben dűlőre szeretné vinni a kelet-ukrajnai háborús eseményeket, létrehozni a stabil szárazföldi összeköttetést Donbász és...

Erste kommentár

Sok esetben tartja magát az a nézet, hogy Putyin az elkövetkező hetekben dűlőre szeretné vinni a kelet-ukrajnai háborús eseményeket, létrehozni a stabil szárazföldi összeköttetést Donbász és a Krím között. Ezzel jó lenne a május 9-i győzelem napi ünnepeségeken „dicsekedni”, s eladni úgy az eseményeket, amit Oroszország győztesen zárt le. Ennek része lehetne egy fegyverszünet is. Persze az erős mariupoli ellenállás, a Moszkva zászlóshajó elsüllyesztése, elsüllyedése nem segíti a terveket, de erős az a nézet, hogy nagyon véres összecsapásokra lehet számítani az elkövetkező hetekben, mielőtt esetleg kitör valamiféle fegyverszünet. Ez persze nem a háború végét jelentené, hanem csak egy olyan helyzetet, ami lehetőséget ad a feleknek a béketárgyalásokra. Vagyis a háború, a háborús helyzet még évekig fennállhat, miközben az EU a teljes leválást fontolgatja az orosz energiáról. Ezzel pedig valószínűleg lábon lőné magát. Ezért jobbnak tűnik a lengyelek által javasolt adó az orosz olajra, de a probléma ezzel az, hogy továbbra is jelentős pénzekhez juttatná Oroszországot, ami segítene a háborúzásban.


Egyelőre továbbra is a félelmek dominálnak a piacon. Miközben a DAX már akár emelkedhetne is, közel egy százalékot esett a reggeli órákban, miközben a BUX enyhén emelkedik az OTP-nek és a MOL-nak köszönhetően. Míg az előbbi esetében a technikai kép érett meg egy kis emelkedésre, addig az utóbbi esetében a Brent és az uráli olaj közötti árrés tovább nyílt, s most már inkább 35 dollár a korábbi 30-cal szemben.

Nem voltak jelentős mozgások a világ vezető piacain

Európában csütörtökön volt az utolsó kereskedési nap, Amerikában csak pénteken tartottak pihenőt, míg Ázsiában szüntelenül folytak az események a tőzsdéken.


Az európai indexek vegyesen zárták a múlt hetet, az FTSE 100 0,2%-kal, az Euro Stoxx 50 0,3%-kal került lejjebb, míg a DAX 0,3%-os emelkedést produkált. A BUX eközben jóval volatilisebben kereskedett és 0,8%-kal nőtt csütörtökön.


Az amerikai indexek csendesen kezdték a hetet, a hétfői napon a Dow Jones és az S&P 500 nőttek (0,2%, illetve 0,4%-kal), a Nasdaq pedig 0,2%-os esést produkált.


Az ázsiai indexek közül ma éjszaka a Nikkei teljesített egyedül jól, 0,2%-ot erősödött. A CSI 300 nem mozdult, míg a Hang Seng 0,1%-ot csökkent.

Erős negyedévet zárt a BoA

A vártnál jobb 2022 első negyedéves jelentést publikált a Bank of America. A hitelértékvesztések nélküli kereskedési szektor bevételei meghaladták a várakozásokat (4,65 milliárd dollár vs 4,25 milliárd), amit elsősorban a részvény szegmens hajtott (2,00 milliárd vs 1,58 milliárd). A bank teljes bevétele (23,23 milliárd) szinte hajszálnyira megegyezik az elemzői becslésekkel (23,24 milliárd), és a nettó kamatbevételek esetén is csak minimális eltérés látható, azonban a 2021-es első negyedévhez képest 13,5%-ot emelkedett (11,68 milliárd vs 11,72 milliárd várakozás). A nyereség a konszenzusnál kedvezőbb ROE és ROA következtében pozitívan alakult, ugyanis részvényenként 80 cent lett. Ez ugyan alulmúlja az egy évvel korábbi 86 centet, de meghaladja a 74 centes várakozást. A cég részvényei több, mint 3%-ot drágultak a tegnapi kereskedés folyamán.

„Méregtablettát” alkalmaz a Twitter

A Twitter igazgatósága pénteken döntött arról, hogy amennyiben egy befektető a vezetőség hozzájárulása nélkül 15%-nál nagyobb részesedést szerez a közösségi média cégben, úgy a többi tulajdonos diszkont áron juthat hozzá további részvényekhez, ezzel „hígítva” a papírokat. A lépés Elon Musk utóbbi napokban tett tervére adott reakció, ugyanis a világ leggazdagabb embere ajánlatott tett a teljes cég felvásárlására, amit ezek szerint nem vett jó néven a cég vezetősége. A Twitter részvényei 7,5%-ot emelkedtek a tegnapi kereskedés folyamán.

Eltörlik a kötelező maszkviselést az amerikai légitársaságok

Órákkal az után, hogy egy amerikai szövetségi bíró érvénytelennek nyilvánította a CDC döntését a közösségi közlekedésen történő maszkviselésről, a legtöbb amerikai légitársaság eltörölte járatain az arcot eltakaró maszkok kötelező viselését.

Eladásra ajánlja a Wizz Air-t a HSBC

Eladásra változtatta a Wizz Air-rel kapcsolatos ajánlását a HSBC, miután elemzésük szerint nagy hiba volt nem bebiztosítani magát a cégnek az üzemanyag árakkal szemben az ukrán-orosz háború kezdete előtt, ami versenyhátrányt jelenthet a légitársaság számára. A HSBC 20%-kal csökkentette a Wizz Air célárát, ami 2500 angol font, míg a piaci konszenzus 3847 font. A cég papírjai több, mint 3%-os mínuszban nyitották a mai kereskedést.

Óriási finomítói marzsot jelentett a Total

Tonnánként átlagosan 46,3 dolláros európai finomítói marzsot jelentett az első negyedévre a Totalenergies. Ez nominálisan közel háromszoros marzsot jelent az előző negyedévhez képest. A cég papírjai több, mint 3%-kal forognak magasabban a reggeli órákban.

Félbeszakítja oroszországi gyártási tevékenységét a Stellantis

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt logisztikai és tranzakciós nehézségekre hivatkozva felfüggeszti oroszországi gyártási folyamatait a Stellantis.

A Didi törölteti részvényeit az amerikai tőzsdékről

A kínai Didi Global bejelentette, hogy törli részvényeit az amerikai tőzsdékről, miután nem tudta teljesíteni a kínai kibertér adminisztráció felé tett ígéreteit a cég által kezelt adatok biztonságáról. A részvény 18%-ot esett a tegnapi kereskedés folyamán.

Kéthetes csúcson a forint

Ma reggel 373,4 körül járt a forint az euróval szemben. A négynapos hétvége alatt számottevően erősödött a magyar deviza, a múlt héten még a 380-as szint körül ingadozott a jegyzés. Ennek oka főként az volt, hogy egyelőre nem érkeztek további negatív hírek az orosz-ukrán háborúról.

Elmaradt a várt szigor: kétéves mélyponton az euró

A nemzetközi devizapiacon dollár a múlt héten és az ünnep alatt 1,08 alá erősödött vissza az euróval szemben, mivel elmaradt az EKB-tól várt szigorú kommunikáció. Ma reggel is 1,078 körül járt a jegyzés, ami nagyjából kétéves csúcsnak felel meg.

Masszív áremelkedés van a kőolaj piacán, a kínai kereslet erősödhet a karantén végével

A nyersolaj ára emelkedett a húsvéti ünnepek alatt. Ma reggel a Brent 113,0, a WTI 107,2, az Ural pedig 78,2 dollár volt a piacon. Az áremelkedés mögött az a várakozás áll, hogy a kínai kereslet hamar helyreállhat a lezárások megszüntetésével, míg a piacot a líbiai termelési problémák is sújtják. Az utóbbi országban a sztrájkolók lezárták a kikötőket és az olajlétesítményeket, emiatt napi félmillió hordó termelés esik ki. Az ukrán-orosz háború sem enyhül, a héten jelentős támadás várható orosz részről a donbászi terület ellen, a tűzszünet egyelőre messze van. A piac gyakorlatilag visszaállt arra a szintre, ahol korábban, Biden elnök a stratégiai készlet eladásáról szóló bejelentése előtt volt. A backwardation szintje nőtt, jelenleg közel másfél dollár a különbség a két közeli határidős ár között, ami szűk azonnali piacra utal.

Az arany közelít a 2000 dollárhoz, jelentősebb dollár kamatemelés várható

Az arany 1.975 dollár volt ma reggel. A piacon egyre erősebb a spekuláció, hogy a Fed milyen gyorsan emeli kamatait. James Bullard st louisi elnök szerint gyorsítani kell a lépéseken, és idén akár 3,5%-os alapkamat is lehet az év végére, mivel legalább ez a szint és erőteljes mérlegfőösszeg leépítés szükséges ahhoz, hogy a Fed megállítsa a szárnyaló inflációt. A következő, májusi kamatdöntő ülésen emiatt sokak szerint 75 bázispontos emelés várható. A jegybank mellett az ukrán-orosz háború is pesszimizmusra ad okot, ami szintén az arany áremelkedését segíti.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben