Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Háború nem egyenlő a leállással

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 13.   10:27

Erste kommentár Eddig jellemzően olyan híreket hallottunk az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy ez-meg-az a cég ezt-meg-azt a gyárát, bankját, üzletét zárta be, vagy Ukrajnában, vagy éppen...

Erste kommentár

Eddig jellemzően olyan híreket hallottunk az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy ez-meg-az a cég ezt-meg-azt a gyárát, bankját, üzletét zárta be, vagy Ukrajnában, vagy éppen Oroszországban. Az előbbit a háborús cselekmények, míg az utóbbit a szankciók miatt. Pedig (i) a háborúban sem áll meg az élet, (ii) a frontot nem szabad összekeverni a hátországgal. Azzal, hogy a harcok most már a déli és keleti régiókra korlátozódnak az országban, a mozgolódás is megkezdődött. Az Ukrán kormány kérésére az ArcelorMittal megkezdte a Kijev környéki üzemében újra a termelést, hiszen az újjáépítéshez sok vasra lesz szükség. Az is igaz, hogy csak 20 százalékos kapacitással, de újrakezdődig az „élet”, ami valljuk meg le sem állt, hiszen pl. az OTP fiókjainak a többsége az elmúlt időszakban is nyitva tartott, s lehetne folytatni a sort. Sokan arra számítanak, hogy javulni fog a helyzet, de előbb még rosszabb lesz, hiszen egy erős – végső? – nagy csatára lehet számítani Mariupol környékén és a Dombasz régióban. Erre utaló jeleket látunk a csapatmozgásokból, és az is ezt sugallja, hogy Putyin valószínűleg le akarja zárni ezt a háborút, és lehetőleg győzelemmel, hogy a május 9-ei Győzelem napi ünnepségeken, mint győztes ünnepeltethesse magát. Valószínűleg ezen a ponton már fegyverszünet lesz – vagy a környékén -, amiért cserébe a nyugati hatalmak kisebb engedményeket tehetnek, de komolyabb szankciós feloldásokra azért nem számítunk. Ahhoz még hosszú és rögös út vezet, ha egyáltalán van ilyen út. Reményeink szerint létezik valamiféle ösvény. Abban se legyenek kétségeink, hogy az újjáépítést segíteni fogja a világ, elsősorban az EU és az USA. Azaz az idei nagy, mintegy 40-50 százalékos gazdasági visszaesés után (Bloomberg konszenzus 15 százalék!) dinamikus növekedést fog produkálni az Ukrán gazdaság. Persze addig még – sajnos- nagy valószínűséggel lesz fájdalom, de talán az első fényjelek megjelennek, megjelentek az alagút végén.


Ma a DAX – meglepetésünkre – a negatív tartományban kezdte a kereskedést, pedig a napon belüli indikátorok alapján, na meg amiatt is, hogy a tegnap letesztelt támasz szintről való pattanást követően inkább emelkednie kellene. A BUX felülteljesítő, hiszen az OTP-vel az élen emelkedik az index.

Kisebb csökkenések

Enyhe csökkenés volt látható tegnap az európai részvénypiacokon. Az Euro Stoxx 50 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot, a FTSE100 0,6%-ot esett. Szektorok közül az Energetikai cégek emelkedése volt kiugró, miközben az ingatlan és egészségügyi szektor is jelentősen, közel 2%-kal csökkent.


Amerikában a Dow, az S&P500 és a Nasdaq is egyformán 0,3%-ot csökkent. Az energetikai cégek a tengerentúlon is kiemelkedően teljesítettek, míg a negatív oldalon az egészségügy és pénzügyi szektor szerepelt 1% körüli esésekkel.


Ázsiában viszont ma reggel jó volt a hangulat. A Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a CSI300 0,1%-ot emelkedett.

Részlegesen újraindítja ukrán termelését az ArcelorMittal

Az ukrán kormány kérésének eleget téve részlegesen újraindítja termelését Ukrajnában az ArcelorMittal. A termelés a Kijev közeli gyárban fog megkezdődni és a nyersvas gyártási kapacitás körülbelül 20%-át indítják egyelőre újra. Az ellátási nehézségek és biztonsági okok miatt ennél nagyobb termelést egyelőre nem tudnak megvalósítani.

Felfedte magát a rejtélyes eladó

A világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja a Capital Group volt a titokzatos eladó, aki 2 napja jelentős mennyiségű Commerzbank és Deutsche Bank részvényt értékesített.

Nincs jelentős forint erősödés

A forint 377,8 körül járt szerda reggel az euróval szemben. Továbbra is az orosz-ukrán háborús hírek mozgatják a kurzust. A háború mellett a befektetők az EKB csütörtöki ülésére figyelhetnek főként, mely szintén új impulzusokat hozhat a piacra.

Alig mozdult az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD nem tud érdemben mozdulni, a jelenlegi 1,082-es szint megegyezik a kedd estivel. Ebben a tekintetben is a holnapi EKB-döntés és a jegybanki kommunikáció hozhat majd esetleg változást.

Az olaj emelkedik, miután Putyin folytatja az ukrán háborút

A WTI 100,7, a Brent 105, az Ural 76,2 dollárig emelkedett ma reggel a júniusi határidőre, illetve az azonnali leszállításra. Az olajárak emelkedése mögött elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozata áll, mely szerint az ukrán tűzszüneti tárgyalások zsákutcába kerültek, amit nem tudott ellensúlyozni az sem, hogy a kínai import váratlanul csökkent márciusban, miután a Covid lezárások visszahatottak a keresletre. A világ egyik legnagyobb olajkereskedője, a Vitol bejelentette, hogy az év végével abbahagyja a kereskedelmet az orosz kőolajjal. Az API jelentése szerint 7,76 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete, miközben a benzintartalék nagysága 5,05 milliót csökkent, emiatt ennek a változásnak inkább semleges hatása volt az árakra. Összességében elmondható, hogy a bizonytalanság továbbra is tapintható, az ukrán háború a legrosszabb forgatókönyv szerint halad, a világ pedig tovább küzd az elégtelen kőolaj kínálattal.

Az arany árfolyam tovább nő, az USA fogyasztói infláció 40 éves csúcson volt márciusban

Az arany kurzusa 1.968 dollár volt ma reggel. Az árfolyam tovább emelkedett a tegnapi, rekord 8,5%-os fogyasztói inflációt mutató márciusi USA jelentés után. A befektetők figyelik a FED nyilatkozatait és a globális kamatok alakulását. A 10 éves USA dollár hozam 2,78% jelenleg, az év elején még 1,5% volt ez a hozam. Az aranyra a növekvő infláció negatív reálkamatokkal párosulva egy kedvező forgatókönyv. A lassuló kínai gazdaság és a recesszió veszélye miatt is egyre inkább a nemesfém felé fordulnak a befektetők.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben