Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Áprilisban előre szaladt az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. április 13.   09:16

Mégsem romlott annyira az üzleti környezet Az EKB heti eszközvásárlási jelentése alapján április 8.-ig 15 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket a jegybank. A havi 40 milliárd eurós...

Mégsem romlott annyira az üzleti környezet

Az EKB heti eszközvásárlási jelentése alapján április 8.-ig 15 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket a jegybank. A havi 40 milliárd eurós keret alapján így a következő hetekben visszafogottabbnak kell lennie a jegybanknak és még kevésbé lesz képes kontrollálni a hozamok emelkedését.


A tegnap megjelent német ZEW index alapján a vártnál kisebb mértékben romlott az üzleti hangulat áprilisban. A jelenlegi helyzet megítélése -21,4 pontról -30,8 pontra esett, míg -45,0 pont volt a várakozás. A kilátások is a vártnál kevésbé romlottak, -39,3 pontról -41,0 pontra csökkent, miközben 48,0 pont volt a várakozás.


A jelek szerint Boris Johnson pénzbüntetéssel, politikai következmények nélkül megússza a Covid alatti szabályszegéseket. Ebben támogatja az is, hogy az elmúlt hetekben az ukrán háború növelte a brit miniszterelnök népszerűségét.


A francia jegybank szerint az ország GDP-je az első negyedévben mindössze 0,25%-kal növekedhetett. Ez mindössze fele az egy hónappal korábbi becslésnek.

Megszólaltak a Fed vezetők

Joe Biden népirtással vádolta meg az oroszokat, tovább fokozva Putyin inváziója feletti ítéletét. Később kiállt nyilatkozata mellett, amely így jelenleg a hivatalos álláspontja az amerikai elnöknek. „Egyre világosabb, hogy Putyin még annak a gondolatát is eltörölné, hogy valaki ukránnak tarthassa magát” – tette hozzá. Az USA újabb, 750 millió dolláros támogató csomagon dolgozik, melyben hadi eszközöket juttatnának el az ukránoknak a háborúba.


Az 1981 decembere óta nem látott mértékű infláció hatására (8,5% év/év), amely a vártnál is egytized százalékponttal magasabban alakult, több Fed döntéshozó is megszólalt. Lael Brainard szerint a Fed gyors lépéseket fog tenni, hogy visszakormányozza az inflációt a 2%-os céljához, Thomas Barkin pedig mihamarabb a „semleges szintre” szeretné emelni az alapkamatot, valamint hozzátette, hogy amennyiben szükséges akár azon is túlléphet a központi bank. James Bullard szerint csak képzelgés, hogy óvatos lépésekkel le lehet majd törni a negyvenéves szinten lévő inflációt és vélhetően olyan szintre kell majd emelni a kamatokat, amely már valamelyest rontja a gazdaság növekedési kilátásait is. Ami az eszközállományt illeti, a Monetáris Tanács már májusban áldását adhatja annak csökkentésére, amely így júniusban megkezdődhet, egyelőre a tervek szerint havonta 95 milliárd dolláros ütemben.


A piac jelenleg további, összesen két százalékos emelést vár idén a Fedtől, amely 8 darab (egyenként 25 bázispontos) emeléssel egyezik meg.

Megvan Hongkong következő kormányzója

Az egyetlen jelölt Hongkong kormányzói pozíciójára, John Lee megkapta a szükséges támogatást azon tanácstól, amely a jelölésről hoz döntést a városállam választásán, ezzel lényegében megnyerve a majd májusban tartott szavazást.


Nem képes felfuttatni az ország hitelkihelyezését a kínai jegybank, ugyanis a koronavírus lezárások következtében kialakuló bizonytalan gazdasági helyzetben elfogyott a vállalkozások és a lakosság hitelek iránti kereslete is. A PBOC, amely a világ szigorító jegybankjaival szemben enyhíteni tervezte idén a monetáris kondíciókat, így szorult helyzetbe került és elképzelhető, hogy már a pénteki ülésén csökkentenek is a kamatkörnyezeten.


Óriási mértékben nőtt a februári 11,8 milliárd dolláros összeghez képest Kína külkereskedelmi mérlege márciusban, amely elérte a 47,4 milliárdot, messze meghaladva a 22,4 milliárdos várakozást. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy amíg az exportvolumen éves szinten 14,7%-kal bővült, addig a lezárások következtében az importmennyiség egytized százalékponttal csökkent.


Havi szinten 9,8%-kal esett vissza a magánszektor gépipari rendelésállománya Japánban, amely jelentősen nagyobb, mint az 1,5%-os csökkenésről szóló várakozás. Éves szinten ez ugyan 4,3%-os bővülést jelent, azonban a várt 14,3%-tól bőven elmarad. Az adat borús gazdasági aktivitást vetít elő a szigetország számára.

30 elektromos modellt gyártana a Honda 2030-ig

5 billió jent (40 milliárd dollár) tervez beruházni a Honda az elektromos autóinak gyártására 2030-ig, amellyel 30 modell megjelenését tervezik még ebben az évtizedben, évi 2 millió darab legyártásával. Tavaly júniusban jelentette ki a japán autógyártó, hogy 2040-ig teljesen el szeretnék tüntetni portfoliójukból a robbanó motoros járműveket, amelyhez tartva magukat az egyik legagresszívebb stratégiát folytató gyártó a piacon. A legfrissebb elkötelezettség alapján a 2030-as cél a 40%-os elektromos arány.

Határidős indexek

Vegyes képet festenek ma reggel a határidős indexek. Az európaiak egészen minimális csökkenést mutatnak, miközben az amerikai határidős indexek emelkednek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben