Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

Az elkerülhetetlen megatrendek

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD ELFelföldi SzabolcsFiókhálózati értékesítési menedzser2022. április 11.   13:04

Már évekkel ezelőtt sokat lehetett olvasni az elkerülhetetlen fejlődési trendekről, amiket a szakma csak egyszerűen megatrendeknek nevez. Ismerőseim is jogosan teszik fel nekem a kérdést. Pontosan mit is jelent az a kifejezés, hogy megatrend?

A megatrend az a gazdasági ciklusokon átívelő és egyben elkerülhetetlen fejlődési trend, ami az egyénekre, a globális társadalomra és gazdaságra lesz hatással. Tehát egy 10 - 20 - 30 éves időtávban gondolkodva az emberiség jövőjét befolyásoló olyan hosszútávú fejlődésekről beszélhetünk, amik a befektetéseinkre is hatással lehetnek. Olyan hosszútávú potenciális növekedéssel kecsegtető szektorok és az őket alkotó cégek tartoznak ide, amiknek a saját piacuk is folyamatosan növekszik. Ezáltal a jövőben újabb és újabb alszektorok jelenhetnek meg.

Milyen megatrendeket lehet meghatározni? Több szektor és alszektor is érintett lehet, viszont most öt átfogó megatrendet kiemelek, amik valószínűleg a jövőnkre nézve nagy hatással lesznek. Önmagukban nem teljesen elkülönülő egységekről beszélek. Sőt ellenkezőleg, több szálon összefonódó megatrendeket fogok bemutatni.

Technológiai innováció (computers and information technology) az egyik ilyen ígéretes megatrend. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire sokat jelent a digitális eszközök és szolgáltatások használata a mindennapokban. Nagyban megkönnyíti a munkánkat és a magánéletünkben is sokat fog még segíteni. A felhasználók és technológiai megoldások száma dinamikusan fejlődik, ezért az egyik vezető megatrend. A jövő fejlődése az információs technológiai újítások nélkül elképzelhetetlen. Ezáltal a jövőbeli társadalmi szokásokra és a vállalati, valamint az állami szférára is nagy hatással lehetnek. Ide sorolható a felhőalkalmazás, big data, robotika, 3D nyomtatás, 5G technológia, kiberbiztonság (cybersecurity), stb.

Környezetvédelem (environment) a következő megatrend. A klímaváltozásra, mint a globális környezeti problémára már van politikai akarat és egységes konszenzus, igaz a globális egységet még erősíteni kellene. Viszont megnyugtató, hogy már megszületett 17 pontban egy 2030-as céldátummal a fenntartható fejlődési célokra egy átfogó megállapodás, köztük a környezetvédelmi célokkal. Arra számítunk, hogy a környezetvédelmi megoldásoknak a jövőben is lesz további politikai támogatása. A korunk egyik legnagyobb, hanem a legnagyobb feladata előtt állunk. Az éghajlati és fenntarthatósági célok eléréséhez – hogy megmaradjon számunkra az ismert földi élet – sok befektetésre lesz még szükség. Ide tartoznak a klímavédelmi technológiák, megújuló tiszta energia, vízkészlettel kapcsolatos vízgazdálkodás, hulladékkezelés, azon belül is a hulladék újrahasznosítás. A zöld energia segíteni fogja a jövő nemzedékének az energia előállítását.

Az egészségügy (health care) globális fejlődése is egy megatrend. Ide sorolható a biotechnológia, immunterápia, génterápia, 3D nyomtatás térnyerése a szektoron belül. Az orvostechnikai eszközök folyamatos fejlődését a 3D nyomtatás is nagyban segíti. Arra számítunk, hogy a jövőben egyre nagyobb lesz az igény a 3D nyomtatott orvostechnikai eszközök iránt. Azért, mert a fenntartható fejlődést támogatva úgy állítanak elő környezetbarát eszközöket, hogy a funkciójukban is innovációt fog jelenteni. Az egészégügyi technológiák további fejlődése elkerülhetetlen a jövőre nézve. Az elmúlt 5 évben már megszülettek a 3D nyomtatott emberi szívek is. A támogató technológiának köszönhetően akár májat, vesét és egyéb más belső szervet is lehet majd nyomtatni. Az együttműködő robotok térnyerése a szektoron belül várhatóan tovább fog fejlődni, mert a globális igény ebbe az irányba mutat. A korházakban már ma is használnak robot kocsikat, amik a korház területén egyedül mozgatnak eszközöket „A” pontból „B” pontba. A szakorvosok erőszeretettel alkalmaznak műtétek során együttműködő robotkart, mert a manuálisan elvégzett kb. 10-12 órás műtétet lerövidíti nagyjából a felére. Arról nem is beszélve, hogy a robotkar fáradhatatlanul dolgozik együtt a szakorvossal.

Az életmód (lifestyle) az egészségügyi fejlődéshez szorosan kapcsolódó megatrend. Az egészségügyi szektor fejlődésének köszönhetően az egyének egészségtudatosabb életmódja is tovább fog fejlődni. Az egyre minőségibb alapanyagoknak köszönhetően az egészségtudatosabb étkezési szokások előtérbe kerülhetnek. Továbbá ide sorolható az urbanizációs jelenség is, mert a társadalmunk egyre nagyobb része fog a városokba költözni. A gondolatmenetünket megtartva, elsősorban most a hatalmas lélekszámmal rendelkező metropoliszok fejlődésére gondolok. Az urbanizáció további erősödése újabb és újabb szokásokat fog a felszínre hozni, ilyen jelenség pl. a sharing economy. Mi is pontosan az a sharing economy? Röviden lefordítva a közösségi gazdaságot jelenti, ami a technológiai innovációknak köszönhetően felhasználóbarát szolgáltatásokkal fogja támogatni a jövőt. Mert a jövőben arra számítunk, hogy az egyének nem birtokolni szeretnének eszközöket, hanem egyre inkább csak azokat használni. Ez a jelenség már most is észrevehető és jelen van az életünkben, de a digitalizáció fejlődésének köszönhetően ez az új üzletág szép jövő elé nézhet. Néhány példa, ami már jelenleg is felfedezhető a világunkban. Cserekereskedelem a felhasználók között pl. könyvekkel, ruhákkal és egyéb tárgyakkal. Bérbeadás oldalról jól ismert az Airbnb, ami ingatlanokat - szobákat, lakásokat és házakat - kínál fel a felhasználóknak. A jövő nagy metropoliszaiban az autókkal való parkolási problémákra is kaphatunk majd közösségi megoldásokat.

A feltörekvő gazdaságok (emerging markets) térnyerése is megjelölhető megatrendnek. A feltörekvő piacok fejlődését vélhetően a belső fogyasztás, növekvő vásárlóerő és a növekvő infrastruktúra fogja hajtani. A teljesség igénye nélkül, ha csak Kínára és Indiára gondolok, akkor összeadva a teljes népességük kb. 2,7 milliárd fő. Vélhetően 2050-re India lesz a legnépesebb ország, lehagyva 2025-ben vagy 2027-ben Kína népességét. Elemzések szerint kb. 28 év múlva a Föld népességének kb. 30%-át India és Kína lakossága fogja kiadni. Várhatóan Kína gazdasága 2050-re USA gazdaságának akár másfélszeres teljesítményét is elérheti, kb. 2024-2025-ben előzheti meg USA nominális GDP-jét. 2050-re India gazdasága a világon a harmadik legnagyobb lehet. Tehát a világ gazdaságának erőtere eltolódhat a feltörekvő gazdaságok felé.

Összefoglalva a fenti gondolatokat, tehát nem érdemes kimaradni a megatrendekből. Még időben meg lehet hozni a megfelelő döntést - mint befektető - mindenki a maga belátása, kockázatviselő képessége, befektetési időtávja és terméktudása szerint. A cikkben szereplő információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Az Erste Befektetési Zrt. termékpalettáján megtalálhatóak az erre megfelelő termékek.

Zöld tematikus befektetési alapok:
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/AT0000A2BYF3
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/AT0000A2JBP3

IT tematikus befektetési alap:
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/AT0000A09GU1

Megatrend tematikus befektetési alap:
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/AT0000A2AEV4

Feltörekvő gazdaságok befektetési alap:
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/AT0000A00GE4

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben