Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lassulás, gyorsulás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 11.   10:02

Erste kommentár Miközben folyamatosan egyre lassabb növekedési kilátásokat fogalmaznak meg a gazdasági vezetők, az elszabadult infláció, mint egy rém csapkod jobbra-balra. A clevelandi Fed elnöke is erről beszélt, amikor azt mondta,...

Erste kommentár

Miközben folyamatosan egyre lassabb növekedési kilátásokat fogalmaznak meg a gazdasági vezetők, az elszabadult infláció, mint egy rém csapkod jobbra-balra. A clevelandi Fed elnöke is erről beszélt, amikor azt mondta, hogy szerinte nem lesz recesszió az USA-ban, de még jövőre is a 2 százalékos cél fölött lehet az infláció. Mindeközben a kínai Covid lezárások közepette is ugrik az infláció, 0, 9 százalékról 1,5-re, ami év per év alapon és egy hónap alatt igencsak nagy emelkedés. Közben az oroszok a gazdaságra koncentrálnak, és kamatvágást hajtottak végére, 20-ról 17 százalékra csökkent az alapkamat. Különben a rubel árfolyama a napokban elszállt, mint a győzelmi zászló, s most már magasabb szinten van (1 rubel 4,5 forint), mint az elmúlt két év átlaga, s a tavaly év végi szinttel egyezik meg. Ez persze jó a Richternek, még akkor is, ha a nettó kitettségének fele le van fedezve, hiszen azon most nem veszít, hanem valószínűleg már nyer. Különben is, az első negyedév valószínűleg nem lesz rossz Oroszországban, míg a leállított ukrán értékesítés csak limitált kiesést okoz (~2 százalék).


A DAX ma csökkenéssel kezdte a napot, míg a BUX az OTP gyengélkedésének ellenére is emelkedik.

Száguldott Európa

Pénteken erős napot zártak az európai részvényindexek. A CAC40 1,3%-ot, az EuroStoxx 50 1,5%-ot, a FTSE100 1,6%-ot emelkedett. Az összes szektor emelkedni tudott, de főleg az energetika, a közmű és a pénzügy volt kiemelkedő.


Amerikában viszont inkább enyhe csökkenés volt a jellemző. A Nasdaq 1,3%-ot, az S&P 0,3%-ot csökkent, míg a Dow 0,4%-ot emelkedett. Az energetikai szektor mellett a pénzügyi szektor felülteljesítése volt szembetűnő.


A Covid aggodalmak ma mélyrepülést okoztak a kínai indexeknél, a CSI300 2,7%-ot, a Hang Seng 3%-ot zuhant, de a rossz hangulatban a Nikkei is 0,8%-kal zárt alacsonyabban.

Nem lesz a Twitter igazgatóságának tagja Musk

Mégsem ül be a Twitter igazgatóságába Elon Musk, akinek mandátuma április 9-én kezdődött volna. A Twitter vezérigazgatója szerint a döntést Musk saját maga hozta meg, azonban indoklást nem osztottak meg a felek. Ezzel együtt továbbra is Musk marad a közösségi média cég legnagyobb részvényese.

Kötvényt bocsátott ki a Waberer’s

Pénteken jelentette be a Waberer’s, hogy 111 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket. A kötvények fix kamatozásúak (alacsony egyszámjegyű) és 10 éves futamidejűek. A befolyt összeget külföldi terjeszkedésre, saját raktár építésére, hitelek visszafizetésére és új teherautók vásárlására fordítják. A társaság megígérte a kötvénytulajdonosoknak, hogy a nettó nyereség 30%-ánál nem fizet több osztalékot.

Gyengüléssel kezd a forint

A múlt hét második felének enyhe forinterősödése nem bizonyult tartósnak. A mostani hetet gyengüléssel indította a forint, és az EURHUF ismét nagyon közel van a lélektani 380-as szinthez. A háborús hírek, az EU-val kapcsolatos konfliktusok vannak elsősorban a fókuszban. A hét második felében az MNB betéti tenderére és az EKB kamatdöntésére figyelhet a hazai devizapiac.

Kivárás az EURUSD-ben

A nemzetközi devizapiacon pénteken lényegében stagnált az EURUSD, a hetet pedig enyhe dollárgyengüléssel nyitja a piac. Kivárás jöhet a holnapi USA-beli inflációs adatok és az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése előtt. A francia elnökválasztás eredményét jelentősebb mozgás nélkül vette tudomásul a devizapár.

Gyengült az olajár a kínai gazdasági bizonytalanságra

A Brent 100,6, a WTI 95,2, az Ural típusú kőolaj pedig 70,9 dollárba került ma reggel. A nyersolajárak gyengülése tehát folytatódott a piacokon, ami a kínai lezárásoknak és az emiatti bizonytalanságnak tudható be. A kínai gazdasági nehézségek az egész világon kőolaj kereslet csökkenést okozhatnak, mivel az ázsiai ország a legnagyobb globális beszállító. Kína továbbra is ragaszkodik a zéró Covid stratégiához, így a hatóságok még mindig zárlat alatt tartják Sanghajt és környékét, az ország legnagyobb pénzügyi központját. Az amerikai stratégiai készlet felszabadítás mellett az OECD országok is együttesen kívánják leverni az árakat, emiatt további 120 millió hordó eladása várható a piacon. Ez is segítette az olajárak csökkenését a hét végén.

Az arany kurzusa emelkedett

Az arany árfolyama 1.943 dollárig emelkedett, miután a hétvégén ismét felerősödtek a recesszió miatti félelmek. A kínai emberek egyre elégedetlenebbek a járványkezeléssel, Sanghajban már tüntetések is voltak. A zéró Covid stratégia növeli egy amerikai recesszió kockázatát, bár a Fed képviselői szerint ez elkerülhető. Loretta Mester clevelandi kormányzó szerint további kamatemeléseket is kibír a gazdaság, és csak ilyen lépésekkel lehet megfogni a szárnyaló inflációt. A növekvő energia- és élelmiszerárak miatt idén és jövőre is 2% felett lehet a fogyasztói ár romlás mértéke az USA-ban, de a pálya csökkenő lehet a Fed-nek is köszönhetően.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben