Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Május végén alakulhat meg az új kormány

SZTORI
SZTORI2022. április 8.   10:45

Új kormányzati struktúra és személyi változások várhatóak a következő ciklusban – derült ki Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján. A külügyi tárca élén Szijjártó Péter maradhat, és visszatérhet a kormányba Lázár János. A miniszterelnök kizárta a megszorításokat, ugyanakkor a bevezetett áremelési korlátozások fenntartásáról tárgyalni fognak és a rezsicsökkentés jelenlegi formájának megtartását sem vette biztosra, és új adók bevezetését sem tartotta elképzelhetetlennek.

A magyarok előtt álló nagy kérdések logikájából kell levezetni, milyen kormányszerkezetre, és ebből következően hol, milyen vezetőkre van szükség – indokolta Orbán Viktor miniszterelnök a választási győzelmet követő nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy miért kell lassúbb kormányalakításra számítani. Elmondta: miniszterelnöksége idején minden választást követően jelentős átalakítások voltak mind a kormány szerkezetében, mind összetételében. A jogszabályok értelmében május 3-ig kell összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, ahol a köztársasági elnök kéri fel a győztes párt elnökét kormányalakításra. Orbán szerint az ezt követően megkezdődő kormányalakítás május végénél hamarabb nem zárható le. Arra a kérdésre, hogy Szijjártó Péter maradhat-e a kormányfő azt válaszolta: ez a külügyminiszter döntésén múlik, mert Orbán maga ezt szeretné. Azt sem zárta ki, hogy Lázár János egykori kancelláriaminiszter (aki Hódmezővásárhelyen nagy fölénnyel győzte le az egyéni mandátumért ott induló Márki-Zay Pétert, a közös ellenzéki kormányfőjelöltet) visszatérhet a kormányba.

Orbán ugyanakkor óvatosan nyilatkozott a kormányzat gazdaságpolitikai elképzeléseiről. Szerinte ugyanis súlyos gazdasági válság van kibontakozóban, aminek számos oka van, de szerinte a legfontosabb ezek közül az Oroszországra kivetett szankciórendszer. "Ennek meg fogjuk fizetni az árát" – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország felkészült a válság kezelésére, és mindent meg fognak tenni a magyar családok védelme érdekében.

A kormányfő szerint azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség a magas energiaárak miatt  -  erre vonatkozóan már tett javaslatot a magyar fél. Ezek között lehet – derült ki a szavaiból –, hogy a háború idejére függesszék fel az üzemanyagok adótartalmát érintő minimumkövetelményt (lehessen csökkenteni a jövedéki adót), valamint annak az előírásnak az eltörlését, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. Ugyancsak fel kell függeszteni a bioüzemanyag adalék keverésének előírását az üzemanyagokba – mondta.

Egy kérdésre válaszolva kizártnak nevezte ugyan, hogy lesznek megszorítások, de óvakodott ígéreteket tenni. Így például az árkorlátozó intézkedések fenntartásáról szóló kérdésre azt válaszolta: ő szeretné, ha mindaddig, amig az inflációs veszély fennáll, ezek az intézkedések megmaradnának. Ám a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop fenntartásáról tárgyalni fognak az érintettekkel.

A családtámogatási rendszer bővítése is cél például, de ez egyelőre csak irány az energiaválság nyomán megugró infláció, az orosz-szankciók következtében kibontakozó európai uniós válság miatt ugyanis Orbán szerint még alapos elemzést igényel, hogy mikor, mit lehet megtenni.

Hasonlóan óvatosan fogalmazott a béremelési igényekkel kapcsolatban: szerinte is igazuk van a tanároknak, hogy kevésnek tartják a nekik ígért (négy éven át tartó folyamatosan 10 százalékos) béremelést, ám ez az, amit biztosan meg tudnak valósítani. Az, hogy ennél magasabb béremelésre képes lesz-e a kormány,a gazdaság teljesítményétől függ.

Kijelentette, hogy az embereket terhelő adókat semmiképpen nem emelik. Ám ugyanakkor az, hogy a 2010-es időszakhoz hasonló, speciális, multikat vagy másokat terhelő adók szükségessé válnak-e, attól függ, hogy az EU meg tudja-e fékezni az energiaárak növekedését. Ezek forrásokat jelenthetnek egy családokat védő gazdaságpolitika számára - mondta.

A gazdasági siker előfeltétele a pénzügyi stabilitás, amely nem áll szemben a növekedéssel – mondta a kormányfő, aki szerint továbbra is cél, hogy a bővülés üteme meghaladja az EU átlagát. Szerinte az európai válság mértékétől függ, hogy milyen lesz a magyar gazdaság helyzete. Ugyanakkor – utalva az uniós kötelezettségszegési eljárás megindítására - közölte: a Magyarországnak az RRF-alapon kívül is rendelkezésére állnak források, mert az ország jó gazdasági állapotban van, a pénzpiacokról nagy mennyiségben hozzá tud férni forrásokhoz, az nem képzelhető el, hogy Magyarország pénz nélkül marad.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben