Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elfogadták a szankciókat, de…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 8.   11:02

Erste kommentár Az USA és az EU is tovább keményített. A szenátus megszavazta az olaj és szén behozatali tilalmat, miközben a kedvezményes státuszt is megvonta Oroszországtól, és gyakorlatilag Észak-Korea...

Erste kommentár

Az USA és az EU is tovább keményített. A szenátus megszavazta az olaj és szén behozatali tilalmat, miközben a kedvezményes státuszt is megvonta Oroszországtól, és gyakorlatilag Észak-Korea szintjére sorolta be kapcsolatok szintjén az országot, azaz pária státuszba került. Közben az EU megszavazta az ötödik szankciós csomagot. A szén importjának tilalmát augusztus közepére tolták a korábbi három hónap haladékkal szemben. Már elkezdték előkészíteni a hatodik szankciós csomagot is, de azért gondolnak a békére is. Így azt is vizsgálják, hogy békekötés estén milyen módon vezetnék ki a szankciókat. Az utóbbi nyilván segíthetne az infláció csökkentésében és a gazdasági növekedés magasabb szinten tartásában. Így most egy picit örülnek a tőzsdék.


A DAX felugrott az órás grafikonon látható dupla alj, vagy „W” betű középső csúcsához. Ha ezen átmenne, akkor még egyszer annyit emelkedhetne rövidtávon, mint amit ma emelkedett a tegnapi mélypontról. A BUX is emelkedni tud a jó hangulatban.

Vegyes kereskedés

Mérsékelten csökkentek tegnap az európai indexek. A főbb indexek, köztük a DAX, a FTSE és az Euro Stoxx 50 egyaránt 0,5-0,6%-ot csökkent. A defenzív szektorok szerepeltek jobban tegnap, az egészségügy és az alapvető fogyasztási cikkek gyártói emelkedtek, míg az energetika szenvedte el a legnagyobb esést. A BUX a szerdai meredek esést követően tegnap próbált szépíteni, 0,5%-ot emelkedett a magyar részvényindex.


Amerikában viszont minimális emelkedéssel zajlott a kereskedés. A Nasdaq 0,1%-ot, a Dow 0,3%-ot, az S&P500 pedig 0,4%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedni tudott, a defenzív szektorok mellett az energetika is felülteljesítő volt.


Ázsiában a CSI 300 0,1%-ot, a Nikkei 0,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,1%-ot csökkent.

Stagnált a forint

Lényegében stagnált tegnap a forint árfolyama az euróval szemben. A reggeli MNB döntést az egyhetes betéti kamat szinten tartásáról csalódással vette tudomásul a piac, később azonban az árfolyam stabilizálódott 380 alatt. A ma reggeli kisebb pozitív meglepetést hozó inflációs adatok – 8,5% lett az éves index a várt 8,8%-kal szemben – valamelyest javíthatják a hangulatot. Ugyanakkor a forintra rosszul hatnak a háborús bizonytalanságok, az EU-val való viták és a dollár erősödése.

A szankciók miatt is gyengül az euró

A nemzetközi devizapiacon további 0,2%-kal erősödött a dollár az euróval szemben. Jelenleg 1,086-on áll az árfolyam. Az amerikai devizát erősítik a héja hangvételű jegybankári nyilatkozatok, miközben az európai piacok az orosz szankciók növekedésre gyakorolt negatív hatásai miatt aggódnak.

Gyengült az olaj a kínai hírekre

A WTI 95,7, a Brent 101, az Ural pedig 69,6 dollár volt ma reggel júniusi, illetve azonnali leszállításra. Az árak elsősorban a kínai hírek miatt estek, ugyanis tovább tart Sanghajban a teljes lezárás, ráadásul a hírek szerint alig csillapodik a járvány a városban. Csütörtökön is 20 ezer új fertőzöttet találtak a helyi hatóságok. A Woodmac becslése szerint áprilisban napi 600 ezer, májusban pedig 750 ezer hordóval csökkenhet a kínai kereslet a járvány miatt. Az orosz olajtermelés április elején viszont 10,5 millió hordó/napra eshetett a korábbi 11 millió hordó/nap feletti mértékről a csökkenő kereslet és az olajmezők lekapcsolása miatt. Az ország tárolói kezdenek megtelni, miután az export lehetőség beszűkült. Emiatt az orosz kőolaj kínálat és termelés további csökkenése várható. Úgy tűnik, hogy a piacon az orosz-ukrán háború áremelő hatását lassan eltompítja a Fed politikája, a kínai lassulás és a stratégiai készletek piacra dobása, emiatt csökkenhet az olaj ára.

Az arany stabil, a Fed-re figyel mindenki

Az arany 1.930 dollár volt ma reggel. A befektetők figyelme elsősorban a Fed-re irányul. A st. louisi jegybankár, James Bullard szerint az USA központi bankjának 3-3,25%-ra kéne emelni a jelenleg 0,5%-os irányadó kamatát az év végéig, ami lényegében félszázalékos emeléseket jelent minden idei kamatdöntő ülésen. A Fed lépései elhomályosítják az ukrán háború és a kínai lassulás okozta pozitív hatásokat. A befektetők szerint elég jól tartja magát a nemesfém annak ellenére, hogy a Fed agresszív politikája biztosnak tűnik. A magasabb kamatok rontják az arany helyzetét, mivel a nemesfém nem fizet hozamot befektetőinek.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben