Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Orbán beszéde

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 7.   11:09

Erste kommentár Orbán Viktor tegnapi beszédéből a tőzsde szempontjából legizgalmasabbak nyilvánvalóan az árstoppokra és a különadókra vonatkozó dolgok voltak. Az üzemanyagok árának...

Erste kommentár

Orbán Viktor tegnapi beszédéből a tőzsde szempontjából legizgalmasabbak nyilvánvalóan az árstoppokra és a különadókra vonatkozó dolgok voltak. Az üzemanyagok árának befagyasztása jelenleg napi 1-1,5 milliárd forint veszteséget, az Ural-Brent árrés 30 dollárra nyílása viszont 3-3,5 milliárd EBITDA pluszt termel a MOL-nak, azaz a nettó hatás 1,5-2 milliárd forint plusz naponta. Ráadásul egyre kevesebben vesznek orosz olajat, ami valószínűleg tovább fogja növelni ezt az árrést. Ezért az árstop inkább úgy fogható fel, hogy a MOL a megnövekvő árrésből adódó profittöbbletéből veszít. Ugyanakkor egy esetleges békekötésre, vagy a szankciók mérséklésére ez az árrés akár szűkülhet is, ami kockázat, de akkor nagy valószínűséggel a Brent és a WTI árfolyama árcsökkenéssel reagálna, azaz akár kivezetésre is kerülhet, vagy okafogyottá válhat az árbefagyasztás. Az OTP esetében a jelenlegi kamatszintek mellett a kamatstop intézményének meghosszabbítása 20-25 milliárd profit kiesést okozhat félévente. Ugyanakkor a növekvő hozamszintek a vállalati hitelállományon növelik a profitot, akár csak a leányvállaltoknál. Konszolidált szinten a hiteleknek csak néhány százalékát érintheti az intézkedés. A különadók tekintetében is úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy a nem várt plusz jövedelmekre vetnének ki plusz terheket. Ha pedig így van, akkor annak remélhetőleg kisebb hatása lehet a cégértékelésekre.


Mindezek fényében az OTP és a MOL tegnapi árfolyamcsökkenése inkább pánik lépésnek tudható be az amúgy is negatív piaci hangulatban. A DAX oldalazik, míg a BUX emelkedett a reggeli órákban.

Borús hangulat

A FTSE100 0,3%-ot, a CAC40 2,2%-ot, az Euro Stoxx 50 pedig 2,4%-ot esett. Az orosz szankciók és az orosz államcsőd kézzel fogható közelségbe került, ami rontotta a hangulatot. Egyedül a defenzív szektorok, az egészségügy és a közművek tudtak emelkedni. Még a gyenge európai teljesítményhez képest is alulteljesítő volt a BUX, mely 5%-ot esett. Az esés főként az után gyorsult be, hogy Orbán Viktor a tegnapi sajtótájékoztatón az ár- és kamat befagyasztások meghosszabbításának és a különadók kivetésének lehetőségéről is beszélt.


A Dow 0,4%-ot, az S&P 1%-ot, a Nasdaq 2,2%-ot esett. A szektorok vegyesen teljesítettek, de alapvetően ciklikus alulteljesítés volt tapasztalható.


A CSI 300 0,9%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Nikkei pedig 1,5%-ot esett ma reggel Ázsiában.

A kormány továbbra is megtartaná az ár-plafon intézményét

Orbán Viktor tegnap sajtótájékoztatót tartott, melynek főbb pontjai a következők. A korábban bevezetett ár-plafonok meghosszabbodnak, nem csak fél évvel. Jelenleg az árbefagyasztás napi 1-1,5 milliárd forinttal csökkenti a MOL EBITDA-ját, míg az OTP adózás előtti eredményét félévenként mintegy 20-25 milliárd forinttal. Újra bevezethetők vagy megemelhetők az ágazati adók, ha a kormánynak a költségvetés stabilizálására (a költségvetési hiány csökkentésére) van szüksége. A miniszterelnök nem beszélt a jogállami eljárásról, mivel az EB levele nem érkezett meg, de elmondta, hogy ha az EU-ból nem érkeznek támogatások, akkor Magyarország további adósságokat bocsát ki. Nem kívánja emelni a személyi adókat, és nem terheli a háztartásokat. Vélemény: A MOL és az OTP számára mindenképpen negatív, de a részvények árfolyama tegnap valószínűleg túlreagálta a hír hatását.

HP-t vásárolt Warren Buffett

4,2 milliárd dollár értékben vásárolt HP részvényeket Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway, mellyel nagyjából 121 millió részvény (kb. 11%) birtokosa. A hír hallatán 10%-ot ugrott a részvény árfolyama, azonban a tegnapi kereskedést így is 1,5%-os mínusszal fejezte be.

Jelentős E.On részvényügylet

Gyorsított könyvépítést hirdettek meg tegnap 15,2 millió darab E.On részvény értékesítésére, ami a teljes részvénymennyiség kb. 0,5%-a, és ami nagyjából másfél napnyi átlagos forgalomnak felel meg. A tranzakcióra 10,1 eurós áron kerülhetett sor, ami minimális diszkontot jelent a tegnapi 10,2 eurós záróárhoz képest.

Jó negyedévet zárhatott a Samsung

Előzetes első negyedéves adatokat tett közzé a Samsung. A cég nyereségessége (11,6 milliárd dollár) meghaladta az elemzők várakozását (11 milliárd dollár), ami elsősorban az élénkülő keresletnek köszönhető. Az eladások éves szinten 18%-kal, 63,3 milliárd dollárra nőttek. Annak ellenére, hogy a koreai cég is érzi az ukrán-orosz háború és a kínai lezárások negatív hatását, stabil növekedést várnak az idei évben. A teljes jelentést április 28-án teszik közzé.

380 körül a forint

Továbbra is a 380-as lélektani szint körül jár a forint az euróval szemben. Tegnap a sajtótájékoztató alatt némi korrekciót tapasztalhattunk, de ahogy véget ért, gyorsan visszatértünk a délelőtti szintekhez. Az utóbbi két napban a forint jelentős gyengülésével alulteljesítő volt. Egy hét alatt több mint 3%-kal értékelődött le a magyar deviza, miközben a lengyel zloty 0,5%-kal, a cseh korona pedig csak 0,1%-kal gyengült. Az MNB szinten hagyta az egyhetes betéti kamatot, ami nem segíti a deviza helyzetét. Holnap a márciusi inflációs adat hozhat számottevőbb mozgást.

Kicsit húzott az euró

A nemzetközi devizapiacon megtorpant az amerikai deviza erősödése. Most 1,092 körül mozog az árfolyam, ami 0,2 %-os gyengülést jelent szerdához képest. A Fed előző üléséről szóló, tegnap nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv még erőteljesebb szigorítást irányoz elő, ami támaszt jelent a dollárnak.

Az IEA stratégiai készlet eladási terveire és a kínai lezárásokra gyengült az olaj

A WTI 96,7, a Brent 102,5 dollár volt ma reggel a júniusi határidőre, míg az azonnali jegyzésű Ural árfolyama 75 dollárig süllyedt. Az IEA terve, mely szerint 60 millió hordó nyersolajat dobnának piacra az USA 180 millió hordós stratégiai készletein felül, segített az áresésben. Emellett továbbra is negatív hírek érkeznek Kínából, Sanghaj bizonytalan ideig le van zárva. A tengerparti város kikötőjében 22 millió hordó orosz, venezuelai és iráni kőolaj halmozódott fel, ami mutatja Kína gyenge keresletét és a bizonytalanságot, ami a szankciókkal sújtott országok kőolaj eladásait érinti. A piac továbbra is backwardation állapotban van, de ennek a mértéke csökkent az elmúlt időszakban.

Az arany stabil, a piac beárazhatta a Fed kamatemeléseit

Az arany 1.925 dollár volt ma reggel, ami lényegében stabil piacot jelez. A piac kezdi beárazni a Fed agresszív kamatemeléseit és az emelkedő inflációs környezetet. Az ETF-ekben tárolt nemesfém mennyisége 2021 februárja óta a legmagasabb szinten van, a pénzügyi befektetők továbbra is keresik az aranyat. A befektetők szerint az 1.900 dolláros szint erős támasz lehet a jövőben, a geopolitikai kockázat emelkedésével és csökkenésével változhat az arany árfolyama leginkább.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben