Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyomás alatt a magyar piac

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 6.   10:13

Erste kommentár Tegnap jelentős esést produkált a magyar piac, aminek két oka is volt. Egyrészt a befektetők féltek az újabb szankcióktól, amelyek meg is érkeztek, másrészt már napközben terjedni kezdett a...

Erste kommentár

Tegnap jelentős esést produkált a magyar piac, aminek két oka is volt. Egyrészt a befektetők féltek az újabb szankcióktól, amelyek meg is érkeztek, másrészt már napközben terjedni kezdett a hír, hogy megkezdődik a jogállamisági eljárás Magyarország ellen, ami szintén bekövetkezett. Az utóbbi egy olyan procedúra kezdetét jelenti, amelynek a végén akár részben vagy egészben is felfüggeszthetik a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat, ide értve az európai újjáépítési támogatásokat is, ami valamivel kevesebb, mint 7 milliárd euró. Azt gondoljuk, hogy a kormány a költségvetés helyzete és a gazdasági kilátások miatt is mindent meg fog tenni, hogy az eljárás vége ne a felfüggesztés legyen, amit különben 15 tagállamnak kell megszavaznia a 27-ből. Maga az eljárás 6-8 hónapot vehet igénybe, azaz a végső döntés az ősz folyamán várható. Talán a mai kormányfői tájékoztatón többet is megtudhatunk erről.


Az új orosz szankciók tekintetében egyelőre nem nagyon vagyunk érintettek, hiszen Magyarországon kismértékű a szénalapú áramtermelés. Ugyanakkor továbbra is tervben van az orosz olajexport gyors leépítése, vagy lengyel javaslat alapján különleges adók kivetése az orosz olajra és földgázra. Mind a kettő komoly fájdalmat okozna Magyarország számára.


Sokan rémülettel fogadták a 2 és 10 éves amerikai állampapírokban bekövetkezett inverziót, azaz hogy a 2 éves hozam a 10 éves fölé emelkedett. Ugyanakkor számos nagy ház mindenféle indokokat mondott a mellett, hogy mégsem lesz recesszió. Például a Credit Suisse szerint a 3 és 10 éves hozam invertálódás sokkal jobban jelzi előre a gazdasági ciklus változását, a recessziót, hiszen a 2 és 10 éves az elmúlt 40 évben kétszer is hibás jelzést adott. Mások szerint az alapkamatot és a 10 éves hozamot kell inkább vizsgálni, míg a Goldman szerint nem érdemes a nominális görbéket nézni, mert egy hozamemelkedéses környezetben ilyen invertálódások előfordulhatnak a nélkül is, hogy recesszió jönne. Vagyis erős a betegség tagadása a szakértők részéről.


A DAX oldalazással, a BUX pedig kis csökkenéssel nyitotta a napot.

Romló hangulat

A DAX 0,7%-ot, az EuroStoxx50 0,8%-ot csökkent tegnap, míg a FTSE100 0,7%-ot emelkedett. Főként az Oroszországgal szembeni újabb szankciók terve rontotta a befektetői hangulatot. Felülteljesítettek a defenzív papírok, pl. a közmű és az egészségügy, míg a ciklikus részvények és az IT alulteljesítő volt. A BUX index 3,5%-os esése azonban jelentős alulteljesítést jelentett a régiós indexekhez képest is, melynek oka, hogy az EU elindítja a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.


Amerikában a Fed jegybankár Lael Brainard nyilatkozata rontotta a hangulatot, aki határozottan szigorúbb monetáris politika szükségességéről nyilatkozott. A Dow 0,8%-ot, az S&P500 1,3%-ot, a Nasdaq 2,3%-ot esett. Európához hasonlóan a defenzív papírok emelkedtek, míg a ciklikus papírok csökkentek.


Ázsiában is csökkentek az indexek. A CSI300 0,5%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Nikkei 1,6%-ot esett.

5 milliárd dollárt kaphat a Pfizer

A Bloomberg értesülései szerint a tegnapi 10 milliárd dolláros „Covid-alap” fele a Pfizer koronavírus ellen fejlesztett tablettáját fogja fedezni.

Nem kérnek a Moderna vakcinájából a szegény országok

Visszautasították a Moderna több száz milliónyi vakcináját több alacsony jövedelmű országban, ugyanis a gyenge infrastruktúra miatt nem tudták eljuttatni a szállítmányokat a lakosságnak. A Moderna részvénye 6%-ot esett a tegnapi kereskedés során.

Jól halad a gyártással a Rivian

Több, mint 2500 járművet gyártott az első negyedévben a Rivian. Ez megfelel a vállalat idei terveinek, és 150%-a a tavalyi év utolsó negyedévében legyártottnak. A cég állítása szerint képes lesz tartani az idei évre vízionált 25 ezer jármű előállítását. A gyártósorról legurult autóknak nagyjából a felét, 1227 darabot sikerült is eladniuk ezen időszak alatt, ami 22,5%-os növekedés az előző negyedévhez képest. A tegnapi 9%-os esés után a mai határidős kereskedés folyamán 1%-os pluszban van a részvény.

A JetBlue is beszállt a Spirit Airlines-ért

3,6 milliárd dolláros ajánlatot tett a JetBlue a Spirit Airlines felvásárlására, rálicitálva ezzel a Frontier Group két hónappal ezelőtti 2,9 milliárdos ajánlatára.

A jogállamisági eljárás hírére gyengül a forint

Nagyot gyengült tegnap a forint a jogállamisági eljárás elindításának hírére. A nyitó 369-ről zárásra összességében 376,6-ra emelkedett az EURHUF devizapár. A mai nyitásban folytatódik a gyengélkedés, az EU-val kapcsolatos konfliktusok éleződése érdemben rombolja a befektetők hangulatát.

A szigorodó Fed kijelentések erősítik a dollárt

Tegnap további 0,6%-kal erősödött a dollár az euróval szemben. A Fed két döntéshozója is a nagymértékű jegybanki szigorítás szükségességéről beszélt. A kamatkülönbözet várható további növekedése pedig fontos támasza a dollárnak.

Gyengült a kőolaj árfolyama, az EU egyelőre nem szankcionálja az orosz nyersolaj szállításokat

A WTI 102,7, a Brent 107,5, az Ural pedig 78 dollár volt ma reggel. Az EU nem döntött az orosz olajszállítások szankcionálásáról, mivel ezek komoly fennakadást okozhatnak az Unió ellátásában. Ez segített az olajárak stabilizálódásában, miközben az Unió betiltotta az orosz kőszén beszállítását. Szintén negatív irányba hatott, hogy Kína továbbra is folytatja zéró covid politikáját. Sanghaj városa továbbra is le van zárva, aminek nem lehet látni a végét. Az API jelentése szerint 1,1 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete a múlt héten. A dollár erősödése is fékezőleg hatott az árakra.

Az arany gyengült, a piac a szigorú Fed-et figyeli

Az arany 1.922 dollárig gyengült, mivel ma reggel a befektetők elsősorban a Fed kommentárjait értékelték. A jegybank egyik kormányzója, Lael Brainard szerint kulcskérdés az infláció letörése, emiatt a jegybank fokozatosan emeli a kamatait és csökkenti mérlegfőösszegét, vagyis eladja a kezében lévő állampapírokat. Ezek a hírek erősebb befolyásoló erőnek bizonyultak, mint az ukrán-orosz háború miatti félelem. A mai napon jelenik meg a Fed korábbi üléséről készült jegyzőkönyv, ami szintén befolyásoló lehet az arany árfolyamra.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben