Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Európai Bizottság a jogállamiság megsértése miatt eljárást indított Magyarország ellen

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. április 6.   09:15

Visszatarthatják a támogatásokat Ursula von der Leyen tegnap bejelentette, hogy az Európai Bizottság jogállamisági eljárást indít Magyarország ellen uniós forrásokkal való visszaélés miatt. A folyamat hat-nyolc...

Visszatarthatják a támogatásokat

Ursula von der Leyen tegnap bejelentette, hogy az Európai Bizottság jogállamisági eljárást indít Magyarország ellen uniós forrásokkal való visszaélés miatt. A folyamat hat-nyolc hónapig tart, és Magyarország támogatásának visszatartását eredményezheti, beleértve az RRF-et (~7 milliárd euró). A 27 tagállam közül 15-nek jóvá kell hagynia a végső döntést, hogy hatályba lépjen. Vélemény: A hír határozottan negatív. Az eredmény most megjósolhatatlan, de biztos, hogy a kormány nem akarja elveszíteni a támogatásokat, ezért valószínűleg mindent megtesz azok megtartása érdekében. Ha Magyarország elveszíti a támogatásokat, nehezebb lesz átvészelni a nehéz időket. (Magas energiaárak, magas infláció, költségvetési hiány, stb.)

Újabb orosz szankciók jönnek

Az EU újabb szankciókat készül bevezetni Oroszország ellen, megtiltanák többek között az orosz szén vásárlását is. Már márciusban lefeleződött az Európa által vásárolt orosz szén mennyisége, és a lengyel kormány már korábban olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, ami megtiltja az orosz szén vásárlását. Az újabb szankcióktól tartva kilőtt a szén árfolyama és szárnyaltak az amerikai bányatársaságok is. Négy nagy orosz bankra, például a VTB-re teljes tranzakciós tilalom fog vonatkozni. Ez részben a korábbi szankciók kiterjesztése, hiszen például a VTB bankot már korábban kizárták a SWIFT rendszerből. Az EU leállítja az orosz fa és cement, valamint a szeszes italok importját is. Részlegesen kitiltják Európából az orosz hajózási és fuvarozási cégeket is. Az orosz vállalatokat kizárják az uniós közbeszerzési pályázatokból.


Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint az infláció valószínűleg az év közepén fogja elérni a csúcsot, ahogy az energiaár sokk enyhülni kezd. Jövőre pedig jelentős csökkenésre számít az inflációban.


Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a héten várhatóan Kijevbe utazik, hogy személyesen is találkozzon az ukrán elnökkel.

A Fed jegyzőkönyvére várva

A befektetők a héten talán a Fed legutóbbi (márciusi) monetáris tanács üléséről készült jegyzőkönyvet várják leginkább, ami magyar idő szerint ma este 8-kor jelenik meg. A piac nem csak a kamatemelések számáról illetve annak üteméről tudhat meg többet, melyből most összesen további 8 darab 25 bázispontnak megfelelőt áraz, hanem a Fed eszközállományának csökkentési üteméről is. A központi bank elnökségi tagja, Lael Brainard tegnapi nyilatkozata szerint az eddig elképzeltnél sokkal gyorsabb QT programról árulkodhat a jegyzőkönyv.


A Bank of America elemzője szerint a dollár most elkerülheti azt a gyengülő trendet, amit a Fed kamatemelő ciklusaikor produkált a múltban. Ugyan a szigorítások gazdasági lassulást hoznak magukkal, ám az orosz-ukrán háború közvetlen hatása jóval nagyobb lesz Európára, így a jelenlegi globális helyzetben a dollár befektetések vonzóbbak lehetnek a piac számára.


Az Egyesült Államok további 100 millió dollár értékű katonai eszközt, köztük páncéltörő rakétákat is küld Ukrajnába.


Újabb szankciók bevezetését tervezi az USA, az EU és a G7 országok, melyek részeként az USA betiltaná az orosz befektetéseket az országban, valamint megnövelt büntetéseket vetne ki az orosz pénzügyi intézetekre és kormány-közeli vállalatokra, illetve meg nem nevezett hivatali személyekre és azok családtagjaira.

Zuhant a kínai cégek előrejelzése

Óriási mértékben, a februári 50,2 pontról 42,0 pontra esett (a Bloomberg konszenzus 49,7 pont volt) a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a Caixin felmérése alapján, ami elsősorban a koronavírus miatt elrendelt lezárások eredménye. Az összetett mutató szintén elég meredeken, 43,9-ig zuhant az 50,1 pontos szintről. Ez 2020 májusa óta a legborúlátóbb hangulatot jelenti az ázsiai szuperhatalomban.


Jelenleg a hongkongi főtitkár, John Lee az egyetlen jelölt a városállam májusban következő elnökválasztásán. Lee a kínai kapcsolattartó hivatal támogatását élvezi.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben