Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb négy évet kapott a Fidesz

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. április 4.   10:50

Erste kommentár A tegnapi választásokon a papírforma felett teljesített a Fidesz, és ezzel újabb ciklust kezdhet, újabb kétharmados többséggel. Politikai irányváltásra nem, de gazdasági...

Erste kommentár

A tegnapi választásokon a papírforma felett teljesített a Fidesz, és ezzel újabb ciklust kezdhet, újabb kétharmados többséggel. Politikai irányváltásra nem, de gazdasági kiigazításra számítunk, hiszen a költségvetés a gazdasági vezetés szerint is módosításra szorul. A hitelminősítők is azt várják el a régi-új kormánytól, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a kiegyensúlyozott, fenntartható gazdaságpolitika felé. Ehhez viszont a költségvetési hiányt csökkenteni kell, pláne a Varga Mihály pénzügyminiszter által már jelzett, a tervezettnél várhatóan alacsonyabb GDP növekedés miatt is. Ugyanakkor a vártnál magasabb infláció segít az egyensúly irányába történő elmozdulásban, hiszen a költségvetés legjelentősebb bevételi forrása a fogyasztást terhelő adók, amik a magasabb inflációs környezetben szintén magasabbak lehetnek. Ráadásul a jelenleg futó célzott támogatások nagy része is kifut az év végével, ami könnyebbséget jelenthet a jövő évi költségvetés tekintetében. Összességében a legégetőbb kérdés a gázár, illetve a rezsicsökkentés fenntartása lehet. Valószínűsíthető, hogy az orosz gáz árába késleltetett módon begyűrűzik a jelenlegi magas ár, aminek a kompenzációja komoly lyukat üthet a költségvetésen. Ugyanígy a magas alapkamat (magas infláció) miatt várható nagy MNB veszteség (feltőkésítés) is. Ezen kérdések megoldása lehet a régi-új kormány egyik legsürgősebb feladata, legalábbis gazdasági fronton.


A BUX a pozitív tartományban kezdte a kereskedést, de a negatívba forduló nemzetközi hangulat és a kezdeti emelkedés után negatívba forduló DAX visszahúzza a magyar indexet is.

Emelkedő részvénypiacok

Mérsékelt emelkedés jellemezte pénteken az európai indexeket. A DAX 0,2%-ot, a FTSE100 0,3%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,4%-ot emelkedett. Az energetikai szektor vezette az emelkedést, míg a közmű és az IT szektor csökkent.


Az amerikai Dow, Nasdaq és S&P is egységesen 0,3-0,4%-os emelkedést mutatott pénteken. Amerikában az ingatlan és a közműszektor volt felülteljesítő, míg az ipar volt a leggyengébben teljesítő szektor.


Ázsiában a hét elején is folytatódott a jó hangulat. A Hang Seng index 1,7%-ot emelkedett, a Nikkei oldalazott. A shanghai tőzsde ma és holnap is zárva tart.

A MOL finomítói árrése az egekbe szökött

A MOL 33,7 dollár/hordó finomítói és 436 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el márciusban, míg februárban 3,4 dollár/hordó és 463 euró/tonnát. Véleményünk: A finomítói árrések az uráli árzuhanás és a gázolaj árának megugrása miatt az egekben vannak, míg a petrolkémiai árrések kissé elmaradnak a benzin jegyzéseinek emelkedése miatt. A MOL ezen a magas finomítói marzson napi mintegy 3,5 milliárd forint EBITDA pluszt termel, miközben a magyar lakossági árak befagyasztása napi 1-1,5 milliárd forinttal csökkenti a jövedelmezőséget. Összességében tehát nagyon bullish a környezet a magyar finomító számára.

Tovább veszi az OTP-t a menedzsment

A Nagy György igazgatósági taghoz köthető cégek újabb 28.000 darab OTP részvényt vásároltak március 31-én 12.587 forintos átlagáron.

Sok autót adott el a Tesla

Rekord mennyiségű, 310 ezer darab autót adott el a Tesla az idei év első negyedévében, ami Elon Musk szerint „kivételesen nehéz időszak” volt. Az eladások száma körülbelül ezerrel haladta meg az elemzők várakozását.

Szűkítette előrejelzését a Ryanair

A Ryanair a korábbi 250-450 millió euróról szóló veszteség előrejelzését 350-400 millió euróra szűkítette a márciussal záruló 2022-es üzleti évre vonatkozóan.

Haladékot kapott a Sunac

18 hónapnyi haladékot kapott a Sunac a 4 milliárd jüan (629 milliárd dollár) tartozásának visszafizetésére. Az ingatlanfejlesztő korábban jelezte a hitelezőinek, hogy nem lesz képes összeszedni a forrásokat, hogy a hamarosan esedékes visszafizetést teljesítse.

Nem változott a forint

Pénteken 367 körül is járt a forint az euró ellenében, és ma is e körül mozog. A tegnapi választáson a várakozásoknak megfelelőn kormánypárti győzelem született, amit már korábban beárazott a piac. További érdemi elmozdulást az ukrán eseményektől várhatunk.

Oldalaz az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon tegnap 1,106 körüli szinteken zárta a hetet az EURUSD árfolyama. Ehhez képest némi erősödéssel nyitott ma reggel az amerikai deviza, így 1,103 körüli értéknél oldalaz a kurzus.

Újra 100 dollár felett az olaj

A múlt héten az utóbbi két év legnagyobb esését produkálta az olaj, 13%-ot csökkenve. Majd a Vitol group jelentésének (mely szerint a kínai Covid járvány és az USA tartalékok piacra dobásának hatására túl nagyot korrigált az olaj) hatására ismét nőtt valamelyest a nyersanyag ára. A WTI 100,4 dollár, a Brent pedig 105,6 dollár volt a közeli lejáratra. A szaúdi Aramco a héten teszi közzé a májusi kibocsátásának ársávját, ami fontos adat lehet a befektetők számára. A Brent két legrövidebb lejáratú ára közötti különbség 3 dollárról 1,5 dollárra csökkent, ami szintén a valamelyest enyhülő olajkereslet jele.

Emelkedő hozamokra esik az arany

Egyre jelentősebb kamatemelést áraznak az amerikai hozamok, amire a vártnál kedvezőbb pénteki munkanélküliségi ráta is hatással volt. Az emelkedő hozamkörnyezet pedig az arany árfolyamának csökkenését okozza. Ma reggelre 1.920 dollár alá esett a nemesfém ára unciánként. A héten a szerdán megjelenő Fed jegyzőkönyv lehet jelentősebb hatással az árfolyamra, ami megerősítheti a májusi 50 bázispontos kamatemelési várakozásokat.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben