Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Békülékenység, na de a beszállítói lánc!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 30.   10:38

Erste kommentár Örülhetünk, hogy közelednek az álláspontok az orosz és az ukrán fél között, és a vitatott területek kapcsán már Putyin is el tud képzelni egy elnöki találkozót....

Erste kommentár

Örülhetünk, hogy közelednek az álláspontok az orosz és az ukrán fél között, és a vitatott területek kapcsán már Putyin is el tud képzelni egy elnöki találkozót. Nyilván ezek lesznek a leginkább rázós pontok, és sokáig fog tartani az alkudozás, mire megszületik valamiféle megállapodás, amit egy népszavazással is jóváhagynak majd Ukrajnában. Ugyanakkor a szankciók feloldására még jó darabig nem igazán lehet számítani, viszont már az is eredmény, hogy valószínűleg ezen a fronton sem eszkalálódik a helyzet. Bár holnap van a határidő, de remélhetőleg a rubellel való nem fizetés miatt nem fogják elzárni a fölgáz csapokat. Különben ez nem csak, hogy nem érdeke az orosz félnek, de egyesen káros is lenne a kitermelő kutak szempontjából.


Ez pedig nem kedvez az ellátási láncoknak, amit a Fed beszállítói lánc nyomás indikátora is mutat, hiszen februárban csúcson volt az európai index, miközben a világban már december óta csökkenést mutat. Az USA-ban is csökken a mutató értéke a januári csúcsot követően. Az talán megnyugvást adhat, ha ez a trend a következő hónapokban folytatódik, és a márciusi sokkot követően esetleg Európában is elindul majd egy csökkenés. Persze ezt legkorábban több mint egy hónap múlva tudhatjuk meg.


A DAX index egy ellenállási szintig kapaszkodott, ahonnan most természetes korrekciót láthatunk. A BUX index szintén csökken a tegnapi erős emelkedést követően és a nemzetközi mozgásokkal összhangban.

Európa száguldott

A pozitív ukrán hírekre kilőttek tegnap az európai részvénypiacok. Az Euro Stoxx 50 3%-ot, a DAX 2,8%-ot emelkedett. A FTSE100 lemaradó volt a maga 0,9%-os emelkedésével. Az OTP 9,7%-os emelkedése bizonyos értelemben nem is volt kiugró, más jelentősebb orosz-ukrán kitettséggel rendelkező bankok, mint a Raiffeisen, az UniCredit vagy a Societe Generale is 8-9%-ot ugrott. Az emelkedést a fogyasztási cikkek gyártói és a pénzügyi szektor vezette, míg az energetikai szektor csökkent.


Amerikában is jó volt a hangulat, bár nem ennyire. A Dow 1%-ot, az S&P500 1,2%-ot, a Nasdaq 1,8%-ot emelkedett. Az energetika itt is csökkent, de a tengerentúlon a pénzügyi cégek alulteljesítőek voltak, miközben az ingatlan és az IT szektor teljesített kiemelkedően.


Ázsiában is az emelkedés volt a jellemző, a Hang Seng 1,4%-ot, a CSI300 2,4%-ot emelkedett. A japán részvénypiac ugyanakkor nyomás alatt állt, 1,3%-ot csökkent. A japán jegybank egyre nehezebben tudja fékezni a hozamok emelkedését, már napi szinten kell kötvényvásárlásokat tartania a hozamok megfékezése érdekében.

Jó negyedévet vár a Micron

Tegnap este publikálta 2022-es második pénzügyi negyedévének eredményét a Micron. A technológiai vállalat bevétel és profit fronton in meghaladta a várakozásokat. A bevétel éves szinten 25%-ot nőve 7,79 milliárd dollár lett, míg a piaci várakozás 7,55 milliárd volt. Az egy részvényre jutó eredmény 2,14 dollár volt a várt 1,99 dollárral szemben. Az igazított bruttó árrés az egy évvel korábbi 32,9%-ról 47,8%-ra ugrott, meghaladva az elemzők 46,1%-os becslését. A következő negyedévre adott előrejelzésben kifejezetten jól csengő várakozást osztott meg a vállalat, ugyanis míg a piac 8,2 milliárd dolláros bevételt vár, addig a Micron 8,5-8,9 milliárd közé várja azt, és amíg az elemzők 2,24 dolláros EPS-sel számolnak, addig a cég 2,46 dollárossal kalkulál. A jelentés hatására a cég részvényei közel 4%-os pluszban állnak a határidős kereskedés folyamán.

Újabb korcsoport kaphat negyedik oltást az Egyesült Államokban

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) jóváhagyta az 50 év felettiek, valamint a 12 évesnél idősebb legyengült immunrendszerűek számára a második booster (azaz összesen negyedik) oltást a Pfizer oltóanyagával.

A béketárgyalások erősítették a forintot

Ma reggel 366,8-nál járt a forint az euró ellenében. Tegnap a béketárgyalásokról szóló hírek repítették a magyar devizát, február vége óta nem látott szintre ugrott a forint, legutóbb közvetlenül az orosz-ukrán háború kitörését követő néhány napban volt tartósan 370 alatt az EURHUF kurzus.

Erősödött az euró

A dollár tegnap a hangulat javulásával gyengült az euróval szemben, ez eddig ma is folytatódik. A ma reggeli 1,112 körüli EURUSD árfolyam 0,3%-kal magasabb a tegnapinál, a háborúval kapcsolatos kedvezőbb hírek növelték a kockázatvállalást a piacokon.

Kétnapnyi esés után ismét emelkedik a kőolaj

Ma reggel a májusi leszállítású WTI ár 105,3, a Brent típusú kőolaj jegyzés pedig 111,3 dollár volt hordónként, míg az Ural 87 dollárba került azonnali leszállításra. A tegnapi napon jelentős áresés indult el a piacon arra a hírre, hogy Oroszország csökkenti katonai aktivitását Kijev környékén és közelednek az álláspontok a tűzszünet kérdéséről. Amerikai szakértők szerint azonban korai örülni, mivel a feleknek bőven vannak még tartalékai, így tartós fegyverszünetre nem lehet számítani. Nagyot emelt az amerikai kőolajárakon az iparági szervezettől, az API-tól származó hír is, mely szerint a múlt héten 3 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj tartaléka. Az EIA ma hozza nyilvánosságra a teljes amerikai készletváltozási adatot.

Az arany gyengült tegnap, de ma reggelre ismét nőtt az árfolyam

Az arany erősödni tudott ma reggel, miután tegnap a potenciális orosz-ukrán megegyezés hírére egyhavi mélypontra esett a jegyzés. Az arany 1.927 dollár volt ma reggel 8 órakor, de tegnapi 1.900 dollár alá is esett az árfolyam. Az orosz ígéret, mely szerint Ukrajna északi részén kivonják csapataikat, inkább taktikai lépés, mintsem a háború befejezése. Joe Biden szerint Ukrajna fenyegetettsége továbbra is fennáll. A Fed idén várhatóan szigorú lesz, a monetáris politika a kamatemelés irányába mutat. Tegnap a philadelphiai kormányzó, Patrick Harker erősítette meg, hogy nyitott az 50 bázispontos emelésre májusban, ha az infláció gyorsulást mutat. A piaci várakozások kamatemelés jósolnak az összes kamatmeghatározó ülésen.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben