Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bár úgy érezzük…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 29.   10:47

Erste kommentár Bár úgy érezzük, hogy a BUX index lemaradó az emelkedésben, ez nincs így. Igaz, a bécsi mellett a budapesti volt az egyik legnagyobb esést elszenvedő index, hiszen mintegy 30 százalékkal csökkent mind a...

Erste kommentár

Bár úgy érezzük, hogy a BUX index lemaradó az emelkedésben, ez nincs így. Igaz, a bécsi mellett a budapesti volt az egyik legnagyobb esést elszenvedő index, hiszen mintegy 30 százalékkal csökkent mind a kettő, viszont a 19 százalék körüli plusszal az emelkedésben is élen járt. Mindeközben Varsó 25 százalékot esett és 15-öt emelkedett, míg Prágában ugyanezek a számok 18 és 12 százalékot mutatnak. Ezzel különben Prága áll a legjobban, hiszen a 200 napos mozgóátlag fölött van az index, ami az álmoskönyvek bizonyos olvasata szerint bikapiacot jelent. De térjünk vissza Budapestre. Itt egy dupla alj-szerű alakzatot láthattunk, amiből a célárfolyam 48.000 pont körüli értékre adódik. Ehhez az index az elmúlt nyolc napban erőt gyűjtött egy bázis kiépítésével, amiből hamarosan kitörhetne az árfolyam. S itt jönnek képbe a végül ma kezdődött ukrán-orosz béketárgyalások. Az előzetes hírek szerint sokat szelídültek az orosz követelések, és az ukránok is engedékenyebbnek tűnnek. („nácitlanítás”, nyelvtörvény, EU csatlakozás, NATO-ból való kimaradás, stb.) Ráadásul mintha fogyna az orosz haditechnika. Tudjuk, hogy sokáig tart egy repülőt vagy egy tankot legyártani, és a szankciók miatt még ez is ellehetetlenült, így Oroszországnak nehéz pótolnia az elvesztett harcieszközöket, ami évente néhány darabot jelent. Csak összehasonlításképpen, mai hír, hogy a Lockheed Martin 88 harcirepülőt (F-35) szállíthat Kanadának. A Boeing és a Saab orra elől halászta el az üzletet. Ez azt jelenti, hogy a gyár 2025-től kezdi leszállítani a gépeket, összesen mintegy 17 milliárd dollár értékben. Különben a gyár évente 156, azaz havonta 13 gépet képes legyártani, s akkor a Boeing és a Saab gyártási kapacitásairól még nem is beszéltünk.


Egy szó mint száz, az oroszoknak is egyre inkább érdeke a megállapodás, hiszen megvan a Donbasz és a Krím közötti folyosó, az ukránok engedékenyebbek, s talán tényleg jöhet a tűzszünet, aminek lehetne örülni. Ugyanakkor a végleges békére még valószínűleg sokat kell várni, a szankciók potenciális enyhítésére pedig még többet. Így a gazdasági károk azért maradhatnak legalább egy ideig.


A pozitív hangulatban a DAX és a BUX is emelkedéssel kezdte a napot, amit nemcsak a jó hangulat, hanem a technikai kép is erősít.

Emelkedő indexek

Az ukrán tűzszünettel kapcsolatos várakozások hajtották tegnap az európai részvénypiacokat. Az Euro Stoxx 50 index 0,5%-ot, a DAX 0,8%-ot emelkedett, míg a FTSE100 0,1%-ot csökkent. Napon belül volt ennél lényegesen nagyobb is az emelkedés, de délutánra alábbhagyott a piacok optimizmusa.


Amerikában jelentős különbség alakult ki az indexek között. A Dow 0,3%-ot, az S&P500 0,7%-ot, a Nasdaq pedig 1,3%-ot emelkedett. Az IT mellett a fogyasztási cikkek szektora teljesített még kiemelkedően, az energetikai cégek pedig lefelé húzták a piacot.


Ázsiában a CSI300 lényegében stagnált, míg a Nikkei és a Hang Seng is 0,8%-ot emelkedett.

A MOL április 28-án tartja közgyűlését

A menedzsment osztalékjavaslatát (300 forint részvényenként) már korábban bejelentették.

Növekvő kockázatokra figyelmeztet a Commerzbank

A Commerzbank a végleges, 2022-es éves jelentésében jelezte, hogy az idei évi profitkilátásokkal kapcsolatos kockázatok megnőttek az ukrajnai háború miatt. A geopolitikai kockázatokon túl a szankciók és a magasabb nyersanyagárak is negatívan hatnak a növekedésre, és negatívan befolyásolhatják a Commerzbank profitját is. A kockázatok azonban nehezen számszerűsíthetők jelen pillanatban. A februári csúcstól jelenleg több, mint 20%-kal marad el a Commerzbank árfolyama, így a részvényárba már beépülhettek a növekvő kockázatok.

Vadászgépeket vesz Kanada

88 darab F-35-ös vadászgépet vásárol Kanada a Lockheed Martin-tól, melynek leszállítása 2025-ben várható. A maryland-i gyártó a svéd Saab-ot és a Boeing-et megelőzve nyerte meg a versenyt.

Félrelépett a Barclays

Egy hiba miatt a tervezett 21 milliárd dollárnál 15 milliárd dollárral több struktúrált és tőzsdén forgalmazott kötvényt bocsátott ki a Barclays. Emiatt a kibocsátás meghaladta az Egyesült Államokban előregisztrált mennyiséget, így azt a szabályok szerint azonnal vissza kellett vásárolnia a pénzintézetnek, amin 450 millió font, azaz 591 millió dollár veszteséget könyvelt el. Ezzel csúszik az idei első negyedévre tervezett 1 milliárd fontos részvény visszavásárlási program. A bank egyelőre vizsgálja a hiba okát.

A béketárgyalás segítheti a forintot

A forint kedd reggel 374,6 körül járt az euróval szemben. Tegnap inkább a gyengülés felé mozdult a hazai deviza, ám jelenleg úgy tűnik, hogy 375 körül megállt ez a folyamat. Ha ma Isztambulban a béketárgyalásokon elérkezne a várva várt áttörés, akkor ismét 370 felé indulhatna a forint.

Ingadozó EURUSD

A nemzetközi devizapiacon a dollár egyelőre 1,10 körül ingadozik az euró ellenében. Hosszabb távon az elemzők többsége továbbra is a dollár erősödését jelzi előre, a két jegybank kamatkülönbözete mellett a dollár menedékdeviza-szerepe miatt.

A kínai lezárások miatt tovább gyengült a kőolaj árfolyama

A Brent 111,9, a WTI pedig 105,3 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, míg az Uralt 90,3 dolláron jegyezték azonnali leszállításra. A nyersolaj piaci jegyzések estek az ázsiai növekedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt, mivel a koronavírus megfékezése érdekében mától két lépésben lezárják a legnagyobb kínai várost, Sanghajt. A közel 20 milliós nagyváros önmagában nem jelentős kőolajfogyasztó, de a pénzügyi szolgáltatások szüneteltetése miatt más iparágak aktivitása is csökkenhet. A kínai fejlemények mellett a Törökországban kezdődő ukrán-orosz tárgyalások is fontosak lesznek. Egy esetleges tűzszüneti megállapodás csökkentené a kőolaj árát. Az iráni tárgyalásokról egyelőre nem hallani változásokat, a piac korábban március végére várta a megegyezés bejelentését. Az OPEC a jelentős nyomás ellenére nem kíván változtatni jelenlegi politikáján, továbbra is csak kis lépésekben fogja növelni a kínálatot.

Az arany tovább esik az ukrán-orosz fegyverszünet növekvő esélye miatt

Az arany 1.923 dollárig süllyedt ma reggel az erős dollár és a növekvő kötvényhozamok hatására. Az orosz-ukrán tárgyalások enyhítettek a geopolitikai feszültségen és csökkentették az arany iránti keresletet. Ukrajna legalább annyit szeretne elérni a ma kezdődő törökországi tárgyalásokon, hogy csökkentse a humanitárius katasztrófát, a tartós tűzszüneti megállapodás egyelőre nem látszik körvonalazódni. A Fed továbbra is kitart a szigorú politikája mellett, vagyis nem várható ebben változás, amig magas az infláció. A gyengülő olajár segíthet valamennyire enyhíteni a feszültséget, az aranyat részben a növekvő inflációs feszültség miatt vásárolták a befektetők. Az ETF-ekbe áramló tőke továbbra is pozitív, ami azt jelenti, hogy a tőkebeáramlás a pénzügyi eszközökbe folyamatos.

Véget érhet a Nike szenvedése?
ELEMZÉS

Véget érhet a Nike szenvedése?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben