Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meredek kamatemelési pályát várnak az EKB-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 29.   09:10

A második félévben kezdődhet a kamatemelés Az inflációs nyomás miatt egyre agresszívabb EKB kamatemelést áraz a piac. A jelenlegi árazások azt mutatják, hogy jövő márciusig összesen 100 bázisponttal emelhet a kamaton...

A második félévben kezdődhet a kamatemelés

Az inflációs nyomás miatt egyre agresszívabb EKB kamatemelést áraz a piac. A jelenlegi árazások azt mutatják, hogy jövő márciusig összesen 100 bázisponttal emelhet a kamaton az EKB. A kamatemelés az év második felében, júliusban vagy szeptemberben kezdődhet. Utoljára 15 éve hajtott végre ilyen gyors kamatemelést az Európai Központi Bank, mint amire most a piac számít.


A korábban tervezettnél később, ma kezdődnek csak az ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalások Isztambulban. Az ukrán delegáció minimum elvárása, hogy a humanitárius helyzeten azonnali hatállyal javítani tudjanak. A fő célkitűzés viszont a tűzszünetről szóló megállapodás.


A Bloomberg értesülései szerint a brit rendőrség legalább 20 embert bírságolt meg a brit miniszterelnökségen novemberben tartott rendezvénnyel kapcsolatban, amiért megszegték a járványügyi korlátozásokat. A kiszivárgott hírek szerint is valószínűtlen, hogy Boris Johnsont is pénzbírsággal sújtanák.

Biden adótervezete

Joe Biden újfent megpróbálta meggyőzni a kongresszust, hogy fogadják el az adózási tervezetét, melyben magasabb adót vetne ki a legnagyobb cégekre illetve a leggazdagabb emberekre. A tervezet nagyjából 2,5 billió dolláros adóterhet jelentene az érintetteknek. A kongresszusi támogatás azonban nem túl valószínű, ugyanis Joe Manchin szenátor nem ért egyet a tervezettel.


Az Egyesült Államok igazságügyminisztériuma támogatja azt a szenátusi előterjesztést, hogy szabályozni kellene a technológia platformok, köztük a Google vagy az Amazon azon stratégiáját, amivel saját termékeiket favorizálják. A minisztérium szerint az, hogy a platformokról kizárják a vetélytársakat, sérti a szabad versenyt, és visszaveti a vállalkozói kedvet valamint az innovációt.

Egyre feszültebb a japán döntéshozók véleménye a gazdasági helyzetről

A japán miniszterelnök, Fumio Kisida a negyven éve nem látott ütemben növekvő energiaárak visszaszorítását szeretné, ugyanis az szerinte túl nagy terhet ró a lakosságra. Japánban a nyáron választást tartanak, így az elnök nem szeretné, hogy népszerűsége drasztikusan csökkenjen. Mindeközben Szunicsi Szuzuki pénzügyminiszter egyre jobban aggódik a gyengülő jen miatt, ami szerinte lassan már az ország gazdasági stabilitására is hatással lehet.


A japán jegybank ez idő alatt összesen 243 milliárd jen (2 milliárd dollár) értékben vásárolt 10 éves államkötvényt, az általa célként kitűzött 0,25%-os szinten. A jegybank a héten tovább folytatja az eszközvásárlást.


Még feszesebb lett a japán munkaerőpiac, ugyanis a korábbi 2,8%-os munkanélküliségi ráta 2,7%-ra csökkent februárban. Ez meglepte az elemzőket, ugyanis nem vártak változást a mérésben. Az egy munkakeresőre jutó állások száma 1,20-ról 1,21-re emelkedett, ami szintén a munkaerőpiac feszességét mutatja.


Sajtóértesülések szerint négy év után először hajthat végre atombomba tesztelést Észak-Korea. A kommunista állam punggye-ri tesztelő bázisán munkálatok jeleit látják a műhold felvételeken. A teszt egybeeshet az állam alapító atyja, Kim Ir Szen születésének 110. évfordulójával. Az USA és Oroszország közötti konfliktus jó alkalmat biztosít az észak-koreai rezsim számára, hogy kisebb figyelem mellett végrehajthassa a jelentősebb rakéta- és akár nukleáris tesztjeit.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben