Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az óraátállítás furcsa hatásai: hangulatváltozások, autóbalesetek és nyereség a tőzsdén

SZTORI
SZTORIKubicsek RékaMarketing és kommunikációs szakértő2022. március 25.   16:51

Március 27-én vasárnap hajnali 2-ről 3-ra állítjuk át az órákat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás. Kutatások szerint az óraállítások negatív hatásai meghaladják a pozitívakat és az alvási ritmusunk eltolódása hatással van még a pénzügyi piacokra is.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy az óraátállítás meglepőan nagy hatással van alvási szokásainkra, viselkedésünkre és károsítja döntéshozatali folyamatainkat, mivel megzavarja a cirkadián ritmusunkat, vagyis a biológiai óránkat.

A kutatások szerint az emberek a nyári időszámításra állás után nem sokkal erősebb hangulati ingadozásokat tapasztalnak. A nyári időszámítás bevezetése után több autóbaleset történik, és több embernél jelentkeznek egészségügyi komplikációk és kiderült, hogy a pénzügyi piacokra és a befektetői döntéshozatalra is nagy hatással lehet.

Egy az óraátállítás befektetői döntésekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban 5500 fúziós bejelentés hatását vizsgálták meg (1997 és 2017 novembere között) az Egyesült Államokban. Ezek közül 90 bejelentést éppen a nyári időszámítás változásának hétvégéjén, vagy az azt követő hétfőn jelentettek be. Azért vizsgálták a fúziókat, mert ezek olyan váratlan bejelentések, amelyekre élesebb befektetői reakciók érkeznek.

Egy fúzió bejelentésekor a célvállalat átlagosan 10 százalékos árfolyamnövekedést ér el – a felvásárlás ugyanis jó hír a befektetőknek. Az óraállítás hétvégéjén, vagy az azt követő hétfőn bejelentett fúziók esetén azonban az átlagos növekedés ennél 2,5 százalékkal magasabb - ez statisztikailag szignifikáns eltérést jelent a céltársaságok árfolyamában. A megfigyelések szerint az óraátállítás idején bejelentett felvásárlások esetén a céltársaságok árfolyamai nem csak az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek, de volatilisebbek is voltak, a piacon.

A kutatás szerint ez a változás a befektetők alvási szokásainak megzavarásával hozható összefüggésbe: emiatt ugyanis rövid távon túlreagálják a rendelkezésükre álló információkat. Mivel rengeteg bizonyíték van arra, hogy a befektetők viszonylag erősebb hangulatingadozásokat és nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot tapasztalnak, amikor a cirkadián ritmusuk megzavarodik, úgy tűnik, mintha a nyári időszámítás arra késztetné őket, hogy felvásárlást túlértékeljék, így a céltársaságok részvényárfolyamát magasabbra tegyék.

Vagyis: az óraátállítás amellett, hogy rossz hatással van az emberek egészségére, a pénzügyi piacokra is indokolatlanul nagy hatást gyakorol.

Az Európai Parlament 2019-ben megszavazta, hogy az óraátállítást eltörlik, és minden EU-s tagország maga dönthet arról, hogy a téli vagy a nyári legyen a végleges időszámítás. Ennek határideje 2021 volt, de a járvány miatt úgy tűnik, hogy a döntés meghozatala valószínűleg csúszik.

 

Forrás:

https://theconversation.com/how-daylight-saving-time-can-mess-with-financial-markets-125756

https://eprints.gla.ac.uk/186886/7/186886.pdf

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben