Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Koronavírus: mintha nem is lenne járvány

SZTORI
SZTORI2022. március 24.   14:13

Két éve érték el koronavírus-mélypontjukat az amerikai tőzsdék, azóta – az orosz-ukrán háború kitörését leszámítva – szinte egyenletes menetben tartottak felfelé. A vírus új mutációjáról, vagy a megbetegedések növekvő számáról szóló megjelenő hírek már alig hatnak a piacra.

Két éve, 2020. március 23-án zuhantak mélypontjukra az amerikai tőzsdék a Covid-19 világjárvány hatására. A részvényárfolyamok a 2022-es megtorpanás ellenére azóta szárnyalni látszanak, az S&P 500 SPX több mint duplájára nőtt, 101,65 százalékkal emelkedett a keddi zárásig a mélypont óta. Ez a legjobb két éves teljesítmény az 1937-es gazdasági válság óta a Dow Jones Market Data szerint.

Az adatok szerint a Dow Jones Industrial Average (DJIA) 87,22 százalékkal emelkedett  a két évvel ezelőtti 18 591,93 ponthoz képest, míg a Nasdaq Composite (COMP) 105,65 százalékkal nőtt a 6 860,67-es mélyponthoz képest. A Dow két éves növekedése 1987 óta a legjobb.

A Bux 2020. március 18-án érte el a mélypontot 29 464-nél, míg két évvel később 43 936 ponton zárt, ami 50 százalékos emelkedést jelent.

Mark Hackett, Nationwide elemzési részlegének vezetője szerint a piac teljesítménye arra emlékeztet, hogy az érzelmi alapú befektetési döntések mennyire volatilisek lehetnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt két éves teljesítményt a koronavírus miatti lezárások, magas inflációs környezet és az ukrajnai háború kísérte.

Az S&P 500 2020. február 19-én döntött újabb rekordot, de a tőzsdék gyors esésnek indultak ezt követően, ahogyan a koronavírus terjedéséről szóló hírek érkezni kezdtek. A korrekció hamarosan pánikba fordult, az S&P 500-as és a DJIA hirtelen 20 százalékkal estek vissza, rekordsebességgel. Az S&P 500 2020. március 23-i záróértéke közel 34 százalékkal van az alig egy hónappal korábbi rekord alatt.

Az elmúlt két évben az energiaszektor teljesített a legjobban – a 14 éves csúcson járó olajár miatt a Dow Jones energetikai részvényei közel 220 százalékkal emelkedtek a keddi zárásig. Az amerikai részvények közül a Tesla teljesített kiemelkedően – 1044 százalékot hozott két év alatt, a Devon Energy Corp. 881 százalékkal növekedett.

A világjárvány hatása azonban egyre kisebb a piacokra. A fertőzések száma az utóbbi időben növekedésnek indult a világon és Magyarországon is, aminek a hátterében a szakemberek részben a korlátozások feloldását, részben pedig az újabb variáns(ok) megjelenését látják. Egyelőre nem tudni, hogy az omikron variánsainak megjelenése milyen hatással lesz, ugyanakkor az látszik, hogy a piacok hozzászoktak a Coviddal kapcsolatos bejelentésekhez és ezek a bejelentések még nem jelennek meg a tőzsdei árakban. A jegybanki pénzcsapok elzárása sokkal inkább befolyásolja a kereskedést, nem beszélve az orosz-ukrán háború miatt növekvő nyersanyagárakról, ami erősíti a stagflációs félelmeket (a magas infláció és a stagnáló gazdaság káros kombinációjától való aggodalmakat).

A Dow és az S&P 500 korrekciós tartományba lépett – a definíció szerint ez 10 százalékos esés a legutóbbi csúcshoz képest, míg a Nasdaq Composite a hónap elején már a medvepiacnál járt (20 százalékos esés). A részvényárak azóta visszapattantak a legutóbbi mélypontokról, az S&P 500-as mutató kevesebb, mint 6 százalékkal távolodott el történelmi csúcsától.

 

Forrás: https://www.marketwatch.com/story/its-the-2nd-anniversary-of-the-stock-markets-covid-bottom-heres-how-the-rally-stacks-up-11648049495

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

 

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben