Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglepetés, de mégsem

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 24.   11:58

Erste kommentár Ugyan szerződésszegésnek minősülhet, de logikus lépés az oroszoktól, hogy a földgázért a jövő héttől rubelt kérnek cserébe. Ez nemcsak hogy növeli a keresletet a rubel iránt, de akár...

Erste kommentár

Ugyan szerződésszegésnek minősülhet, de logikus lépés az oroszoktól, hogy a földgázért a jövő héttől rubelt kérnek cserébe. Ez nemcsak hogy növeli a keresletet a rubel iránt, de akár arra is rászoríthatná az európai országok (ellenséges országok) zömét, hogy sutba vágja a korábbi szankciós lépéseket, és üzleteljen az orosz jegybankkal. Ugyanis az EU évi mintegy 400 milliárd köbméternyi földgáz felhasználásából 155 milliárd köbméter az orosz földgáz, ami cirka 1500 TWh. Ez a jelenlegi tőzsdei gázárak mellett mintegy 180 milliárd eurós tétel, ami rubelben nem áll rendelkezésre az EU-ban. S még akkor is jelentős tétel, ha figyelembe vesszük, hogy az Unió idén év végéig kétharmaddal tervezi csökkenteni az orosz gázfüggőségét. S nem csak a jelenlegi kereskedelmi tilalmak mellett, hanem még normál időszakban sem keletkezik a kereskedelmen keresztül megfelelő mennyiségű rubel bevétel. Csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy az oroszoknak valamivel több, mint 300 milliárd dollár tartalékuk ragadt benn a nemzetközi pénzügyi rendszerben a szankciók miatt. Vagyis ez jó lehetőséget adna az oroszoknak hogy keményvalutához jussanak, s az iránta megnövekvő keresleten keresztül nyilván stabilizálhatná a rubel árfolyamát is.


Így talán nem meglepetés, hogy a rubel árfolyama jelentős erősödést mutatott a hírre. Például a forinttal szemben 3,17-ról 3,56-ra emelkedett az ár. Nyilván mindenkinek eszébe jut, hogy a Richter rubelben számol el Oroszországban. Igen ám, de a Richter nettó rubel kitettsége 12 milliárd rubel körül van, miközben a teljes éves árbevétele 20 milliárd rubel körüli értéknek adódik. Ez éves szinten 70 milliárd forint a jelenlegi árfolyamokat figyelembe véve. Mindeközben 4,5 milliárd köbméterre szóló gázszerződésünk van az oroszokkal, aminek a Financial Times értesülései szerint 225 dollár az ezer köbméterenkéti ára, amit a miniszterelnök – egy nekiszegezett kérdésben – se nem cáfolt, se nem erősített meg, de azt elmondta, hogy azért függ a piaci áraktól. Ha ezekből a premisszákból indulunk ki, akkor körülbelül 350 milliárd forintnyi, mintegy 100 milliárd rubelre lenne szükségünk, de a Richter oroszországi árbevétele ennek csak kb. az ötödére elég. Ha netán az OTP az Oroszországban keletkezett jövedelmének repatriálásán gondolkozna – lévén, hogy az ottani tevékenységének méretét csökkenteni tervezi –, akkor az mintegy 10 milliárd rubellel fejeli meg a Richter 20 milliárd rubeles értékét, ha az eredmény hazahozatalát vesszük csak figyelembe. S persze arról se feledkezzünk meg, hogy az orosz gazdasági visszaesés nem fogja érintetlenül hagyni ezen cégek bevételeit. Ez is csökkenteni fogja a imént becsült számokat.


Apropó Richter. A cég, még korábban, fedezte az éves nettó éves kitettségét, így a „lebegő” tétel 6 milliárd rubel körül van. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi átlagos rubel árfolyam és jelenlegi árfolyam különbözete alapján számított eredményromboló hatás adó előtti szinten valószínűleg nem haladja meg a 2,5 milliárd forintot, ami marginális a Richter tavalyi vagy az idénre várható eredményét tekintve. Ez különben részvényenként valamivel több, mint 10 forint körüli érték. Ugyanakkor az igencsak pozitív, hogy a tegnapi bejelentés kapcsán ez a két cég esetleg könnyebben tudná az ottani kitettségét keményvalutára vagy éppen forintra váltani. Ezért érthetetlen kicsit ezen cégek továbbra is relatíve gyenge viselkedése.


A DAX a kezdeti enyhe pozitív nyitást követően a negatív tartományban mozog, azaz inkább oldalazik. A BUX a tegnapi emelkedést (ami a MOL nagyvonalú, 300 forintos osztalékfizetése kapcsán kialakult száguldásának volt köszönhető) követően ma az OTP gyenge viselkedésének betudhatóan csökken.

Csak az energiaszektorban volt erő

A tegnapi kezdeti emelkedés hamar esésbe váltott az európai részvénypiacon. A FTSE100 0,2%-ot, a DAX 1,3%-ot, az Euro Stoxx 50 1,5%-ot csökkent. A piacokat negatívan érintette az orosz gáz ellátással kapcsolatos újabb feszültség. Az energia szektor kivételével az összes szektor esett.


A negatív hangulat az USA-ban is ragadós volt. A főbb indexek 1,2-1,3%-ot csökkentek. A szektorok többsége csökkent, az energia mellett a közmű szektor tudott még minimális emelkedést felmutatni.


Ázsiában egyedül a japán részvénypiac emelkedett, ahol a jegybank tegnap kötvényvásárlásokkal biztosította a nyomott hozamkörnyezetet. A Nikkei ma 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng és a CSI300 is 0,3%-ot csökkent.

A MOL eladja brit eszközeit

A MOL megállapodást kötött a Waldorf Production Limiteddel, és 305 millió dollárért eladja a teljes brit eszközállományát. A megállapodás magában foglalja a Catcher mező 20%-os, a Scolty & Crathes mező 50%-os, a Scott mező 21,8%-os részesedését, illetve további több kisebb tulajdont. A MOL brit eszközei 2019-ben még napi 18 ezer hordó olajat termeltek, de a legutóbbi negyedik negyedévben már csak 12 ezer hordót. A 2P készlet nagysága, amit ezek az eszközök lefednek, 14,9 millió hordó. Az eladás következtében a MOL felszabadíthat 350 millió USA dollár felszámolási tartalékot, amit a mező eltakarítására kellett félretennie a vállalatnak. A tranzakciós vételár a 2022-2025 közti olajár változás alapján módosítható. Véleményünk: A MOL lépése megfelelő árazás alapján történt, a cég 44 dollárt kapott hordónként a részesedésekre jutó 2P készletekért, ha belevesszük a céltartalékok felszabadítását is. A MOL a csökkenő termelésű brit mezők helyett valószínűleg máshol keres befektetést, mivel fenn kívánja tartani a napi 100 ezer hordó feletti szénhidrogén termelését.

Nem elég hatékony a Moderna vakcinája a hat éven aluliaknál

A vártnál kisebb védelmet nyújt az omikron ellen a Moderna 6 éven aluliaknak szánt vakcinája a klinikai tesztek alapján. Ugyan az oltóanyag beadása szignifikáns immunreakciót váltott ki a gyerekek szervezetében, a fertőzést csak az esetek körülbelül 40%-ában volt képes megelőzni. A Moderna részvénye 4,3%-os mínuszban zárta a tegnapi kereskedést.

Ismét gyengült a forint árfolyama

Tegnap a nyitó 370,13-ról zárásra összességében 373,9-re emelkedett az EURHUF devizapár. Ma reggel pedig már 374 felett nyitott a forint az euróval szemben. Az MNB ma 30 bázisponttal, 6,15%-ra emelte az egyhetes betét kamatát, ami az általunk várt 50 bázisponttól elmaradt, a Bloomberg piaci konszenzusnak viszont megfelelt. A háborúval kapcsolatos pesszimizmus ismét erősödik, a kockázatkerülés nő, ami a dollár erősödésében is tükröződik, s ez a jelenség hagyományosan rosszul érinti a feltörekvő piaci devizákat. Eközben az MNB által végrehajtott effektív kamatemelés üteme nem gyorsult, ami ismét bizonytalanságot hozhat a forintpiacra.

Erősödik a dollár

A nemzetközi devizapiacon kisebb mértékű, 0,2%-os dollárerősödés mutatkozott tegnap az euróval szemben, ami a mai nyitásban is folytatódik. Az EURUSD kurzusa így ismét 1,10 alá került. A háborús feszültség nem enyhül, miközben a tegnapi orosz bejelentés a gázvásárlások rubelben történő elszámolásáról zavart okozott a piacokon, hiszen ez kihívás elé állítja az orosz gáz vásárlóit.

Újabb rekordot döntött a nyersolaj ára

A WTI 114,2, a Brent típusú kőolaj jegyzése pedig 121,5 dollár volt ma reggel. Az Ural kőolajjal 101,8 dolláron kereskedtek azonnali leszállításra. A piacon zavart okozott a tegnapi bejelentés, hogy nem baráti országok a jövőben a kizárólag rubelben számolhatják el az orosz gázvásárlásokat. A döntés nehéz helyzetbe hozhatja az orosz gáz vásárlóit, miközben a szerződésekben dollár és euró elszámolás szerepel. Az USA és az EU további szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, tegnap a felek közel jutottak a megegyezéshez. Az orosz olaj exportját nehezíti, hogy a Fekete-tengeren erős a hullámzás, ezért az orosz kikötőkben nem lehet kőolajat és terméket hajókba tölteni. Ázsiából érkező hírek szerint gyengül a kínai olajkereslet az országban zajló koronavírus járvány és a lezárások miatt. Ez valamelyest enyhítheti az olaj gyors áremelkedését.

Az arany ára nő, a feszültség ismét fokozódik

Az arany 1.942 dollárra emelkedett, miután tegnap a hírek szerint közeledtek az amerikai és az európai álláspontok abban a kérdésben, hogy miként kellene további szankciókkal sújtani Oroszországot. Az új intézkedések az energiaszektort érintik, és csökkenti az európai olaj- és gázvásárlásokat Oroszországból. A háború miatt gyorsan nő az infláció és a nyersanyagár a világban, ami a Fed-et a kamatok emelésére kényszeríti. Az amerikai jegybank ráadásul akár 50 bázispontos lépésekkel is emelhet az idén. Az arany ETF-ekbe áramlik a tőke, a befektetők keresik a menedéket a gyorsuló infláció elől.

Véget érhet a Nike szenvedése?
ELEMZÉS

Véget érhet a Nike szenvedése?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben