Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Putyin ki akar csúszni a szankciók alól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 24.   09:25

Rubelben kellene fizetni a gázért Putyin tegnap bejelentette, hogy a nem baráti országoknak a jövőben rubelben kell az orosz gáz ellenértékét kifizetni. Ebbe a kategóriába sorolják azokat az országokat, melyek...

Rubelben kellene fizetni a gázért

Putyin tegnap bejelentette, hogy a nem baráti országoknak a jövőben rubelben kell az orosz gáz ellenértékét kifizetni. Ebbe a kategóriába sorolják azokat az országokat, melyek Oroszországgal szembeni szankciót fogadtak el, így többek között az EU-t is. A részletek kidolgozása még tart, és egy hét múlva állnának át a rubel alapú elszámolásra. Ez a gázszerződések egyoldalú módosítása lenne, mivel azok eredetileg euró, illetve dollár elszámolásúak. A módosítást a német és az olasz kormány is elfogadhatatlannak tartja. A szerződés pénznemének megváltoztatásával Putyin a pénzügyi szankciók ellen próbál fellépni. Ugyanis ilyen méretű rubel likviditással leginkább csak az orosz pénzügyi rendszer rendelkezik, melynek számos tagjával szemben pénzügyi szankciókat vezettek be. Normál körülmények között az orosz jegybank bevonása lenne célszerű a rubel likviditás előteremtése érdekében, de a jegybank is szankciókkal sújtott. A rubel alapú elszámolásra való áttéréssel lehetetlenné válna az orosz pénzügyi rendszerrel szembeni szankciók további növelése, sőt akár egyes korábbi intézkedések visszavonására is szükség lehetne. Putyin számára a legfontosabb az orosz jegybankkal szembeni szankciók visszavonása lehet, mivel így Oroszország ismét hozzáférhetne a teljes devizatartalékhoz. A rubel tegnap a dollárral szemben közel 8%-ot, az euróval szemben pedig csaknem 10%-ot emelkedett, míg az európai gázárak az ellátási bizonytalanság miatt ismét kilőtték. A bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen ma kezdődik a kétnapos EU csúcs, ahol újabb szankciókról dönthetnek.


Csaknem egy hónapos kereskedési szünetet követően ma újranyit az orosz tőzsde. A 33 legnagyobb részvénnyel indul újra a kereskedés short tilalom mellett. Azonban az orosz szankciók miatt az európai befektetők számára érdemben továbbra sem elérhető a piac, így legfeljebb az orosz szereplők számára indul ténylegesen újra a kereskedés. Éppen ezért a Fehér Ház szóvivője csak Patyomkin-tőzsdeként hivatkozott az újraindulásra. Nyitásban 10% fölötti emelkedés volt tapasztalható. Már korábban jelezték, hogy 10 milliárd dolláros állami alapot hoznak létre, ennek vásárlásai is segíthették a reggeli emelkedést.


A brit pénzügyminisztérium a korábbi 6%-ról 3,8%-ra vágta az idei GDP növekedési előrejelzését.

Az USA segítheti ki Európát energiahordozókkal

Az USA és az EU között hamarosan létrejöhet egy olyan megállapodás, ami csökkentené a kontinens orosz energiahordozóktól való függését. Ez részben az USA által biztosított gáz illetve hidrogén formájában történne. Ursula von der Leyen szerint kulcsfontosságú, hogy a következő két télre legyen gáz beszerzési forrása az Uniónak. Biden elnök ma a NATO-val, illetve a G-7 országok vezetőivel találkozik Brüsszelben.


Az amerikai kormány 549 termék közül 352 esetén visszaállítja a mentességet a még Donald Trump elnöksége alatt Kínával szemben bevezetett vámok alól.


James Bullard St. Louis-i Fed elnök szerint elképzelhető, hogy az amerikai gazdaság egyes részei túl vannak értékelve, és könnyen lehet, hogy túlkínálat van a pénzpiacokon. Ezzel arra célzott, hogy a jelenleginél is szigorúbb kamatemelési ciklust kíván szorgalmazni. A San Francisco-i Fed elnök, Mary Daly szerint a magas infláció biztosíték arra, hogy a kamatok elinduljanak a megfelelő irányba.

Javuló hangulat a japán gazdaságban

Javult a beszerzési menedzserek hangulata Japánban: a feldolgozóiparban a februári 52,7 pontról kisebb mértékben, 53,2-re, míg a szolgáltatószektorban a korábbi 44,2-ről jelentősebben, 48,7-re, ám ez még mindig negatív felhangú előrejelzést jelent. Ezzel értelemszerűen nőtt az összetett mutató is, a korábbi 45,8-ról 49,3-ra. A hangulat javulását elsősorban a visszaszoruló járványhelyzet okozza.


A japán 10 éves hozam 0,23%-ig emelkedett ma, ami az a pont, ahol a japán jegybank legutóbb megígérte, hogy közbe fog lépni, és ha szükséges, akkor korlátlan mértékben kezd el államkötvényt felvásárolni. A BoJ célja, hogy a 10 éves államkötvény hozama ne haladja meg a 25 bázispontot.


Gondot okozhat a kínai államnak, hogy az USA és az Egyesült Királyság között létrejött megállapodás (amiben eltörlik a Nagy-Britanniából USA-ba szállított acél- és alumínium termékekre kivetett extra vámot) értelmében kötelező pénzügyi auditon kell átesnie minden olyan vállalatnak, amelynek tulajdonosa kínai entitás.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben