Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A 200 napos fölött

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 23.   10:39

Erste kommentár Tegnap az S&P500 index végrehajtotta azt a bravúrt, ami a szűkebben figyelt indexek közül eddig csak a prágai PX indexnek sikerült tegnapelőtt. Nevezetesen újra a 200 napos mozgóátlag fölé emelkedett. Ugyanakkor a...

Erste kommentár

Tegnap az S&P500 index végrehajtotta azt a bravúrt, ami a szűkebben figyelt indexek közül eddig csak a prágai PX indexnek sikerült tegnapelőtt. Nevezetesen újra a 200 napos mozgóátlag fölé emelkedett. Ugyanakkor a Dow Jones-nak is jó esélye van arra, hogy az elkövetkező napokban megtegye ezt, ha marad a piaci jó hangulat. A Nasdaq azonban kicsit jobban le van maradva. Ha az európai indexeket nézzük, akkor a DAX és a WIG kicsit jobban, míg a BUX index nagyon le van maradva. Ha az értékeltségeket vizsgáljuk az idei várható P/E ráta alapján, akkor az elmúlt öt éves átlagos érték környékén vannak az amerikai indexek, míg a prágai kicsivel kevesebb, mint 10 százalékkal van alatta, a DAX közelíti a 20 százalékot, ahogy a varsói is. Viszont a budapesti indexnek mintegy 50 százalékot kellene emelkednie ahhoz, hogy elérje azt a szintet.


A fenti megállapításokból két tényt szűrhetünk le. A romló növekedési kilátások és a kamatemelések ellenére az amerikai börzék kezdenek jól viselkedni, akárcsak a régiós kakukktojás, a PX index. Az orosz-ukrán háború felé gazdaságilag jobban kitett országok indexei pedig inkább lemaradók. Ezek közül is kitűnik a BUX index, ami csúnyán alulteljesítő. Ezt pedig két részvénynek köszönheti, a jelentősebb oroszországi kitettséggel rendelkező OTP-nek és Richternek. Ezek együttesen az index 60 százalékát adják. Mivel jóval többet estek annál, mint amit az orosz kitettségük indokolt, ezért láthatunk a BUX-ban is ilyen nyomott értéket. Na meg azért is, mert a magyar gazdasági folyamatok is egyre csúnyábban alakulnak. Decemberben az MNB még azt gondolta, hogy novemberben megvolt az infláció csúcsa, és a tavalyi 5,1 százalék után idén 4,7-5,1 százalék között, jövőre pedig már a cél érték körül lehet az infláció, most azonban már teljesen mást gondol. Az idei infláció 7,5-9,8 százalék között lehet, ami még jövőre is 3,3-5 százalék közötti értéket mutathat, s csak 2024-ben tér vissza a 3 százalék környékére az áremelkedés üteme. Vagyis magasabb csúcs és egy év csúszás. Pont ettől féltünk tavaly, amikor elkezdett gyorsulni az árak emelkedése. Igaz, háborúval és annak áremelő hatásával nem kalkuláltunk, s nem kalkulált senki sem. A GDP esetében pedig fordított pályát láthatunk. Míg három hónapja az idei évre 4-5, a jövő évre 3,5-4,5, azután pedig 3-4 százalékos növekedést várt a hegybank, addig most az idei évet 2,5-4,5 közé, a jövő évet 4-5, az az utánit pedig 3-4 százalék közé várja. Meg is jegyzi, hogy a növekedési kockázatok kisebbek, mint az inflációs kockázatok. Vagyis nyugodtan emelhet kamatot, s ennek elő is készítette a talajt azzal, hogy az alapkamatot és az egynapos kamatsávot is 100 bázisponttal megemelte. Így most megint van bőven tere a kamatemelésre, hiszen a sáv két széle 4,4 és 7,4 százalék, miközben az egyhetes betéti kamatráta 5,85 százalék. Erre a lépésre végül extra erősödéssel reagált a forint, legalábbis a zlotyihoz és a koronához képest. A piac 6,15 százalékos kamatot vár a csütörtöki bejelentéstől.


Mindeközben a MOL igazgatósága 300 forintos részvényenkénti osztalékjavaslattal örvendeztetett meg bennünket, ami igen impresszív, 11,3 százalékos osztalékhozamot jelent. Valószínűleg ez állt a MOL részvények elmúlt napokban megfigyelhető relatív erőssége mögött. Azaz a befektetők a rekord év után magas osztalékkal számoltak, s igazuk lett.

Ismét emelkedő indexek

Tegnap a FTSE100 0,5%-ot, az Euro Stoxx 50 1,1%-ot, a CAC40 1,2%-ot emelkedett. A pénzügyi szektor és az IT volt a fő húzóerő a tegnapi európai kereskedésben.


Kimondottan erős volt Amerikában a Nasdaq, ami 2%-ot emelkedett, de a többi indexre sem lehetett panasz, az S&P 1,1%-ot, a Dow 0,7%-ot javult. A Nasdaq felülteljesítése ellenére nem az IT volt a legerősebb szektor, ugyanis a fogyasztási cikkek gyártói és a pénzügyi szektor is nagyobb emelkedést tudhatott maga mögött. Egyedül az energetikai szektor csökkent.


Ma reggel Ázsiában a Nikkei 3%-ot ugrott, míg a Hang Seng 1,8%-ot, a CSI300 index 0,6%-ot emelkedett.

A MOL igazgatósága 300 forintos osztalékot javasol

A MOL részvényenként 100 forint normál és 200 forint rendkívüli osztalék kifizetését javasolja a 2021-es év után. Mivel mi 150-200 forintos részvényenkénti osztalékot tartottunk reálisnak korábban, az összesen 300 forintos osztalék kellemes meglepetésül szolgált.

Duplázott a Gloster

Tegnap piaczárást követően publikálta előzetes 2021-es eredményét a Gloster csoport. A társaság árbevétele 117%-kal növekedve 5 milliárd fölé emelkedett a 2020-as 2,3 milliárd forintról. Az üzletágak közül a kibervédelmi üzletág hozott kiugró, több, mint 250%-os növekedést. Az üzletmenet stabilitását támogatja, hogy a megújuló árbevétel aránya 54%-ra emelkedett a korábbi 18%-ról. Az EBITDA az árbevételhez hasonló mértékben bővült, 790 millió forint lett a tavalyi 361 millió után. Még nagyobb, csaknem 160%-os volt a növekedés az adózott eredmény tekintetében, ami 416 millió forint lett az egy évvel korábbi 161 millió után. Az EBITDA marzs 15,8%-ra, a nettó marzs 8,3%-ra emelkedett. Az árbevétel gyakorlatilag megfelelt a várakozásunknak, az EBITDA némileg magasabb, míg az adózott eredmény enyhén alacsonyabb lett az előrejelzésünknél.


Megfelelő negyedév, elmaradó előrejelzés az Adobe-tól

Az Adobe tegnap piaczárás után tette közzé a 2022-es pénzügyi év első negyedévének eredményét. A bevétel 9,1%-kal nőtt éves szinten, ami tulajdonképpen megegyezett a piac várakozásával (4,26 milliárd dollár vs 4,24 milliárd). Profit fronton is hasonlóan alakult a helyzet, a 3,37 dolláros részvényenkénti nyereség éppen csak meghaladta a 3,34 dolláros konszenzust. Ezzel együtt a következő negyedévre vonatkozó előrejelzéseik valamelyest elmaradtak az elemzők becslésétől, a cég 4,34 milliárdos bevételt vár, míg a piac 4,4 milliárdot. EPS tekintetében 3,30 dollár a menedzsment előrejelzése a piac által várt 3,35 dollárral szemben. A cég részvénye 2,6%-os mínuszban van a határidős kereskedés folyamán.

Újabb bonyodalom az Evergrande körül

Az Evergrande egyik leányvállalatának (Evergrande Property Services Group) számlájáról 2,1 milliárd dollárnak megfelelő jüant használtak fel zálogként az anyavállalat hiteleinek törlesztésekor, amit az azt hitelező bankoknak utaltak. A tranzakciók következtében a vállalat pénzállományának szinte teljes egésze eltűnt. A cég egy független csoportot kért meg a helyzet kivizsgálására. Az Evergrande és a kapcsolt vállalkozások részvényeinek kereskedése továbbra is fel van függesztve. Közben a Kaisa Group helyzete sem látszik javulni, ugyanis figyelmeztették a piacot, hogy ők sem fognak tudni elkészülni a 2021-es beszámolójukkal a kívánt határidőre.

Valamelyest erősített a forinton a kamatemelés

Ma reggel 370,5-nél oldalazott a forint az euró ellenében, a szerdai nyitó szint mintegy 0,8 százalékos erősödést jelent a keddihez képest. Az MNB tegnapi 100 bázispontos alapkamat emelése, valamint a hosszabb ideig fenntartandó magasabb kamatszint is a forint malmára hajtotta a vizet. Ugyanakkor törékeny az egyensúly, mivel a háborús hírek fordulása pillanatok alatt képes megváltoztatni a képet.

Az EKB is kamatemeléssel kacérkodik

A dollár ma reggel ismét 1,102 mozgott az euróval szemben, így minimális gyengülést regisztráltak az amerikai deviza szemszögéből. Az EKB képviselői nyilatkozataikkal igyekeznek nyitva hagyni az ajtót év végi kamatemelésekkel kapcsolatban.

Tovább erősödött a kőolaj ára, a nyugati vezetők ma egyeztetnek a további szankciókról

A WTI 109,4, a Brent 115,7 dollár volt a májusi határidőre, míg az Uralt 95,5 dolláron jegyezték ma reggel. A NATO és az Európai Unió vezetői ma Brüsszelben ülnek össze és döntenek Oroszország további szankcionálásáról. Az európai piacon egyre súlyosabb a dízel hiány, miután Oroszország termelése és exportja csökkent. Több európai finomító önkéntesen lemondott az orosz olajipari termékek vásárlásáról, így az egyébként is napi 1,5-2 millió hordós dízel hiánnyal küszködő európai piac további nehézségekkel küzd. Az európai cégek közül egyébként a francia Total döntött úgy, hogy mégis vásárol orosz nyersanyagot, szembe menve ezzel az általános európai elvárásokkal. A Brent és a WTI árát a keresleti adatok is segítik, mivel a becslések szerint a második negyedév során új rekordot dönthet a kőolaj iránti globális kereslet.

Az arany tovább süllyed, az USA kamatok masszívan emelkednek

Az arany 1.918 dollárig esett ma reggel. Az USA hozamgörbéje gyorsan emelkedik, a 10 éves irányadó kamatszint 2,41%-ra nőtt, miután Jerome Powell Fed elnök egyre szigorúbb üzeneteket fogalmaz meg. Idén várhatóan az összes kamatdöntő ülésen szigoríthat a jegybank, sőt, a következő ülésen egy 50 bázispontos emelés sem kizárt. Az elnök mellett több monetáris döntéshozó is megszólalt, a korábban szkeptikus kaliforniai Fed jegybankár, Mary Daly is a nagyobb emelés mellett van, de a St. Louis-i kormányzó James Bullard és a clevelandi Loretta Mester is a gyorsítás mellett foglalt állást. A magas kamatok elriaszthatják az aranytól a befektetőket, mivel az utóbbi nem fizet hozamot.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben