Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Együtt élünk a bajjal

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 22.   10:59

Erste kommentár Tegnap már a korábban megszokott szintre, 10 milliárd forint körüli értékre esett vissza a BÉT forgalma, és nagy valószínűséggel ma is hasonló érdeklődést láthatunk majd. Vagyis...

Erste kommentár

Tegnap már a korábban megszokott szintre, 10 milliárd forint körüli értékre esett vissza a BÉT forgalma, és nagy valószínűséggel ma is hasonló érdeklődést láthatunk majd. Vagyis annak ellenére, hogy a háború folytatódik Ukrajnában, ráadásul az uniós tagállamok többsége újabb, olajra vonatkozó szankciókat tervez keresztülvinni Oroszországgal szemben, a piacok kicsit immunissá váltak a fájdalomra. Újra kezdenek fókuszba kerülni a vállalati események, amiket eddig csak fél szemmel figyeltünk. Ilyen az OTP, a Richter és a Magyar Telekom közgyűlése is. Az OTP április 13-án tartja a közgyűlését, és összesen 119+1 milliárdnyi forint osztalékot, azaz részvényenként 425,89 + 3,57 = 429,46 forintot tervez kifizetni. Az első rész a 2019-es és 2020-as eredmény után elmaradt, már korábban félretett osztalék, míg a második a tavalyi év után járó, s az orosz-ukrán események tükrében jelképessé váló osztalék összege. Így a bank abban az esetben is megtartja a magas tőkemegfelelését, ha az orosz operációt végül teljesen le kell írni (ez mínusz 119 bázispont lenne). Így igazán nem is lepődtünk meg az igazgatóság javaslatán. A Richter a korábbi ígéretéhez híven és az osztalékpolitikájának (eredmény 25-40 százaléka) megfelelően 30 százalék körüli, részvényenként 225 forintos osztalékot fizet. A Magyar Telekom esetében pedig Dávid és Góliát csatájára lehet számítani, ahol ebben az esteben a papírforma érvényesülhet, hiszen a fő tulajdonos nyilván az igazgatóság oldalán áll. A HOLD alapkezelő ugyanakkor 10 forinttal nagyobb osztalékot szeretne, mint a javasolt 15 forint részvényenként.


A DAX a mai napon már emelkedik, megpróbál elrugaszkodni a 30 napos mozgóátlagról, ami eddig ellenállásként viselkedett. A pozitív nemzetközi hangulatban a BUX is emelkedik.

Csökkenő piacok

Európában tegnap a csökkenés volt a jellemző. Az Euro Stoxx 50 index 0,5%-ot, a DAX 0,6%-ot csökkent, viszont a FTSE100 0,5%-ot emelkedett. Ezúttal főleg az energia és nyersanyagcégek teljesítettek jól, miután az EU-ban ismét téma lett az Oroszország elleni olaj embargó kérdése.


Powell szigorú monetáris politikai üzenete kisebb csökkenést hozott az USA részvénypiacán is. A Dow 0,6%-ot, a Nasdaq 0,4%-ot csökkent, míg az S&P 500 stagnált. Az amerikai részvénypiacon szintén az energetikai és nyersanyagcégek teljesítettek jól.


Ázsiában viszont jó volt a hangulat ma reggel. A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng 2,1%-ot emelkedett, míg a CSI300 0,1%-ot csökkent.

Az OTP 429 forint osztalékot fizet

A bank menedzsmentje a 2019-es és 2020-as eredmény után összesen 425,89 forintnyi elmaradt osztalék kifizetését, míg a 2021-es eredmény után 3,57 forint osztalékot javasol részvényenként. A közgyűlés április 13-án lesz, az osztalékfizetés május 30-án kezdődhet.

A Richter 225 forint osztalékot fizet

A menedzsment 225 forint osztalék kifizetését javasolja részvényenként. Ez megegyezik a tavalyi osztalékkal, és minimálisan elmarad az általunk várt 235 forinttól. A közgyűlés április 12-én lesz.

A Magyar Telekom 15 forint osztalékot fizet

A Magyar Telekom menedzsmentje 15 forint egy részvényre jutó osztalék kifizetését javasolja az április 12-én tartandó közgyűlésnek. Az osztalékfizetés május 10-én kezdődhet.

Április 20-án tartja közgyűlését a Gloster

A szokásos témák mellett szerepel a napirenden az igazgatóság felhatalmazása leányvállalatok átalakítására, részben vagy egészben történő értékesítésére is. Véleményünk szerint az esetleges értékesítés kisebb leányvállalatokat érinthet, melyek nem stratégiai jelentőségűek és nem nagy a hozzájárulásuk a csoportszintű eredményhez.

Remek negyedévet zárt a Nike

Tegnap tette közzé 2021 negyedik negyedéves jelentését a Nike. A sportszergyártó óriás éves bevétele 5%-kal 10,87 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva a piac 10,61 milliárdos várakozását. A növekedéshez a kínai piacon kívül (ahol csökkent a bevétel) minden régió hozzájárult. A profit ugyan minimálisan csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a 87 centes részvényenkénti nyereség jelentősen meghaladta a 72 centes várakozást. A részvény több, mint 5 százalékot emelkedett a határidős kereskedés folyamán.

Légi katasztrófa Kínában, adják a Boeing-et

Hétfőn 132 utassal a fedélzetén lezuhant a China Eastern Airlines Boeing 737-ese. A mai napra tervezett közel 12 ezer repülőjárat háromnegyedét törölték Kínában, pedig a koronavírus terjedése ellen bevezetett intézkedések miatt már eleve sok járatot töröltek az utóbbi hetekben. A repülőgép-katasztrófa hatására adták a Boeing részvényeit. A szerencsétlenség rossz hatással lehet a cég kínai piacára, amire a befektetők eladással reagáltak, a Boeing árfolyama 3,6%-ot esett.

További visszavásárlás az Alibabánál

Az Alibaba 15 milliárdról 25 milliárd dollárra növelte részvény visszavásárlási programját, amit az utóbbi időkben szigort szorgalmazó kínai e-kereskedelmi hatóság is elfogadott. A program két éven keresztül, 2024 márciusáig fog tartani.

Késik egyes ingatlanfejlesztők éves jelentése

Több kínai ingatlanfejlesztő cég éves jelentése sem készül el a tervezett időben. Az Evergrande, a Sunac és a Shimao Group is jelezte, hogy éves jelentése nem fog elkészülni a kívánt határidőre. A likviditási gondokkal küszködő cégek elsősorban a koronavírus járvány újabb berobbanására hivatkoztak.

Ma dönt az MNB

Ma reggel 373,4-nél oldalazott a forint az euró ellenében. A hangulatot továbbra is a háborús hírek alakítják, ugyanakkor ma az MNB-re figyel a piac: kamatemelés és új előrejelzés is várható. A jegybank publikálja friss GDP és inflációs előrejelzéseit. Különösen érdekes lesz, hogy mit árul el a jegybank a guidance-ről. A piac 100 bázis pontos emelést vár.

Powell szavai erősítették a dollárt

A dollár tegnap este ismét szárnyakat kapott Jerome Powell szavai után, miszerint 50 bázispontos emelés jöhet májusban. Így az EURUSD jegyzése 1,098-on volt reggel, áttörve a 1,10-es lélektani határt.

Az európai szankciók hírére emelkedik az olaj

A WTI 108,9, a Brent 117,6, az Ural pedig 95,3 dollár volt ma reggel a piacokon májusi határidőre, illetve az utóbbi az azonnali leszállításra. Az áremelkedés mögött az a spekuláció áll, hogy az Európai Unió az orosz olajra és olajtermékekre importtilalmat vezethet be. Az intézkedés miatt jelentős vita alakult ki, mivel Németország és Magyarország is ellenzi a lépést, míg az EU többi országa támogatná, szerintük ugyanis csak ez a szankció tudná elrettenteni Putyint az Ukrajna elleni további katonai lépésektől. A mostani olajpiaci helyzetben nagyon alacsony a likviditás, a nyitott olaj pozíciók száma töredékére esett a korábbi szinthez képest a magas volatilitás miatt. Ennek következtében jelentős a napon belüli elmozdulások száma.

Az arany erősödik, Jerome Powell további kamatemeléseket ígér

Az arany 1.934 dollárig emelkedett, annak ellenére, hogy az amerikai jegybankelnök nagyon szigorúnak ígérkezik a kamatemelésben és az infláció leverésében. A következő, májusi ülésen a Fed akár 50 bázisponttal is emelheti irányadó rövidlejáratú kamatát, de akár minden idei kamatdöntő ülésen növelhetik az iránymutató rátát. Az ETF-ekben tárolt arany mennyisége egyéves csúcsra jutott, a pénzügyi befektetők továbbra is keresik a terméket. Az arany árfolyamát továbbra is a geopolitikai feszültségek emelik a magasba, az ukrán-orosz háború végkifejlete egyelőre teljesen bizonytalan.

Várt feletti eredmény a Richtertől
PIACI HÍREK

Várt feletti eredmény a Richtertől

A Richter ma reggel tette közzé 2024 első negyedéves számait. Az...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben