Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Csúcsközelben az aranyár

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. március 21.   11:00

Aranyárban mérik az aranyat a háború hatására: a nemesfém azonnali ára a 2020-as év augusztusi rekordjának közelébe került március elején és azóta sem lett nagyon olcsóbb. Az emelkedő infláció és a geopolitikai bizonytalanságok egyszerre emelik az arany értékét, de ennél is nagyobb a kereslet a palládium iránt: a katalizátor-alapanyagként használt nemesfém legnagyobb exportőre Oroszország, az autógyárak pedig minden pénzt hajlandóak már megadni érte.

Megközelítette a 2020 augusztusában elért 2072 dolláros rekordot az arany unciánkénti ára március 8-án azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz olaj és energiaimport betiltásáról intézkedett, miközben Nagy Britannia bejelentette, hogy 2022-ig fokozatosan megszűnteti az orosz olaj- és energiatermékek behozatalát. Az arany ára az idén egyébként is jelentősen, 12 százalékkal emelkedett. A háború hatására az árak jelentősen megugrottak ám a piac visszatérni látszott az alacsonyabb szinthez, majd az embargó különböző intézkedéseiről szóló hírek hatására megindult a drágulás. Most a március 8-i 2070 dolláros unciánkénti szinthez képest moderáltabb, 1930 dolláros szinten kereskednek az arannyal.

David Meger, a High Ridge Futures fémkereskedési igazgatója a Reutersnek azt mondta: drámai inflációs nyomásban csúcsosodik ki a nyersanyagok, az energia, az élelmiszerek és az alapvető fémek drágulása, és ez az arany áremelkedésének legfontosabb mozgatórugója. Ezt egészíti ki, hogy a befektetők a biztonságosabb instrumentumokat keresik a geopolitikai bizonytalanságok esetén, vagyis a részvénybefektetésekből hajlamosabbak kivonulni és a hagyományos menekülő-eszközöket választani, ami az arany iránti keresletet növeli.

Az arany mellett drágul az ezüst, amelynek unciánkénti ára 26,45 dollárra ugrott március elején – de ez azért elmarad a 2011-benelért 48 dollár feletti csúcstól, és a 2021 februárjában elért 30 dollárt megközelítő szinttől is. A platina ára a háború kitörését követően ért el időszaki csúcsot megközelítve az 1300 dollárt, mára azonban a kereskedés 1000 dollár közelébe zuhant, miközben a 2008-ban elért, 2270 dollár feletti rekord nagyon-nagyon messze van.

A palládium ára azonban az egekben van: a rekordot március 7-én érte el 3174 dollár felett, miközben év elején még 1700 dollár alatt kereskedtek vele. A jegyzések most 2270 dollárnál tartanak. Oroszország a katalizátorokhoz használt fém legnagyobb exportőre, ezért a szankciók miatt palládiumellátási hiány is fenyegethet. „Az autógyárak hiány esetén bármilyen árat készek lesznek megadni, hogy fenntartsák a termelésüket” – mondta a Reutersnek Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője.

Az árak elmúlt heti esését az orosz-ukrán béketárgyalások hírei mellett a Fed kamatemelése is segítette, ahogyan visszatértek a befektetők a részvénypiacokra, úgy konszolidálódott a helyzet a nemesfémeknél.

Forrás:investing.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben