Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az OTP is lépett

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 21.   11:11

Erste kommentár Számos nyugati bank után pénteken az OTP is hasonló intézkedéseket vezetett be. Nem finanszírozza tovább az oroszországi bankját, fokozatosan leépíti ottani vállalati...

Erste kommentár

Számos nyugati bank után pénteken az OTP is hasonló intézkedéseket vezetett be. Nem finanszírozza tovább az oroszországi bankját, fokozatosan leépíti ottani vállalati hitelportfólióját, és vizsgálja a potenciális kivonulás lehetőségét. Ugyanakkor az ukrajnai operációját továbbra is fenntartja. Ha az oroszországi tőke nyilvántartási értékét és az anyabanki finanszírozást vesszük figyelembe, akkor 74 plusz 52, azaz 126 milliárd forint, részvényenként 450 forint érték ragadt be. Ha a potenciális profit termelést nézzük, akkor már 1000 forint fölötti értékről van szó, hiszen a nettó eredmény 8 százalékáról beszélünk. A piac különben ennél jóval nagyobb veszteséget árazott be az elmúlt hetekben, így nem meglepő, hogy a hír csak átmeneti eladói nyomást generált az amúgy is korrekciós fázisban levő részvényárfolyamra. Valójában az történik, amire a befektetők kezdetektől fogva számítottak. A korrekció egyébként nem ért véget. Az árfolyam feljött a 20 napos mozgóátlagig, s most azon billeg, miközben a különböző napon belüli periódusú MACD indikátorok szépen konszolidálódnak. Pestiesen szólva ,nincs itt semmi látnivaló. Ez a folyamat a közeljövőben véget érhet, és utána, ha nem mérgesednek el nagyon az események Ukrajnában, vagy az orosz szankciók tekintetében, akkor az árfolyamnak folytatnia kellene az emelkedést a technikai képből adódó cél zóna (dupla alj szerű alakzat) felé.


A DAX a korrekció jegyében oldalazik, ahogy az OTP is. Mivel a MOL a pénteki technikai eladási hullám (a nagy kapitalizációjú FTSE indexekből átkerült a közepes kapitalizációjú indexekbe) után emelkedik, így egy enyhe emelkedést láthatunk a BUX indexben.

Háború előtti szinten a STOXX EUROPE 600

Pénteken kismértékben emelkedtek az európai indexek, a DAX 0,2%-ot, a FTSE 0,3%-ot, az Euro Stoxx 50 index 0,4%-ot. A STOXX EUROPE 600 index a pénteki emelkedésével visszatért az ukrajnai invázió előtti szintre. A hét utolsó napján is folytatódott az előző napokban látott szektorális viselkedés, felülteljesítők voltak az IT cégek és a fogyasztási cikkek gyártói, míg az energetikai szektor lefelé húzta a részvénypiacot.


Amerikában ismét a Nasdaq volt a vezető index 2,1%-os emelkedésével. Az S&P 1,2%-ot, a Dow pedig 0,8%-ot emelkedett. Az S&P és a Nasdaq100 is most mutatta a legerősebb heti teljesítményt 2020 novembere óta. Előbbi több mint 6%-ot, utóbbi pedig csaknem 9%-ot emelkedett a múlt héten.


A kínai indexek csökkentek ma reggel. A Hang Seng 1%-ot, a CSI300 0,3%-ot esett, míg a japán tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott.

Nem lehet Evergrandét venni

Felfüggesztette tőzsdei kereskedését az Evergrande. A bajban lévő kínai ingatlanfejlesztő saját, illetve a leányvállalatok részvényeinek kereskedését is leállította.

Hétvégi megtorpanás

Ma reggel 374,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal maradt el a péntek esti árfolyamtól. A múlt hét utolsó kereskedési napjának végén érezhetően elbizonytalanodott a piac a háborúval kapcsolatban, a rossz hírek hatására a magyar deviza visszaerősödése is megtorpant 370 körül. A héten az MNB döntései és kommunikációja segítheti az árfolyamot.

Nem tud érdemben erősödni a dollár

A dollár az elmúlt héten gyengült, az 1,10-es lélektani határnál nem tudott tovább jutni a korábbi erősödés. Most is 1,105 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami megegyezik a péntek esti árfolyammal.

Emelkedik az olaj ára, nem közelednek az álláspontok

A WTI 107,2, a Brent 111,9 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, míg az azonnali leszállítású Ural ára elérte a 88,4 dollárt. Az emelkedő olajár elsősorban a növekvő geopolitikai feszültségnek tudható be. A hétvégén sem közeledett egymáshoz az orosz és az ukrán álláspont a tűzszünet kérdésében. Az oroszok nehéztüzérséggel lövik Mariupol városát. Több európai döntéshozó is az orosz energiahordozók importjának korlátozására szólított fel. Az amerikai olajipari szolgáltatócégek, pl. a Schlumberger, a Baker Hughes és a Halliburton pedig bejelentették, hogy nem vállalnak fel új orosz szerződéseket, csak a meglévő kötelezettségeiknek tesznek eleget. Ez gondot jelenthet az orosz szénhidrogén ipar számára, mivel ezek a nyugati cégek olyan tudással rendelkeznek, ami szükséges az orosz olaj- és gáztermelés fenntartásához. A feszültség a Közel-Keleten is tapintható. Az Irán által támogatott húti lázadók szaúdi olajlétesítményeket lőttek a hétvégén. Az olaj piaca a hírek hatására továbbra is feszült, ráadásul a likviditás csökkenésével a változékonyság is jelentősen nőtt. Ez eltántorítja a kereskedők jelentős részét, így az árfolyamok könnyebben tudnak jelentősebb mértékben változni.

Az arany stagnál

Az arany 1.924 dollár volt ma reggel. A növekvő geopolitikai feszültség ellenére az arany árfolyama nem tudott emelkedni, mivel a befektetők szerint a Fed jelentős kamatemelésre készül. Lawrence Summers volt pénzügyminiszter szerint legalább 4-5%-os Fed irányadó kamatra lenne szükség ahhoz, hogy a jegybank politikájának érdemi hatása legyen az inflációra. Jerome Powell Fed elnök ma fog beszélni nagy plénum előtt, a piac kíváncsi a jegybanki vezető előadására. A legkedvezőbb forgatókönyv az arany számára az lenne, ha a gazdaságok stagfláció állapotába kerülnének. A 70-es évekből ismert állapot magas inflációt és gazdaság stagnálást jelent. Erre a mostani környezetben a szárnyaló nyersanyagárak mellett egyre nagyobb esély van.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben