Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fél százalékkal emelhet idén az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 21.   09:05

Korlátozások tartományi szinten Klaas Knot, az EKB holland jegybankára szerint az Európai Központi Bank kamatemelésével kapcsolatos piaci várakozások meglehetősen realisták. A piac az idei évre összesen 50 bázispontos...

Korlátozások tartományi szinten

Klaas Knot, az EKB holland jegybankára szerint az Európai Központi Bank kamatemelésével kapcsolatos piaci várakozások meglehetősen realisták. A piac az idei évre összesen 50 bázispontos kamatemelést áraz, ami a legkorábban nyáron kezdődhet egy visszafogott 10 bázispontos emeléssel.


A közvélemény-kutatások szerint Emmanuel Macron előnye jelentős. Április 10-én a francia elnökválasztás első fordulójában a szavazatok közel 30%-át szerezheti meg, szemben Le Pen 18,5%-os és a baloldal 13%-os támogatottságával.


A valóságban csak részlegesen valósult meg a járványügyi szabályok eltörlése Németországban. Bár állami szinten feloldották a korlátozásokat, a tartományok jellemzően éltek a lehetőséggel, hogy a megbetegedettek magas száma miatt saját hatáskörben április elejéig fenntartsák a korlátozásokat.


A háttérben folyamatosan zajlanak az ukrán-orosz egyeztetések, ezekről azonban csak minimális információ érkezik. A török külügyminiszter szerint jelentős előrelépések történtek, és hat pontból négyben lényegében már megállapodtak a felek. Törökország többször is felajánlotta közvetítő szerepét, és korábban ott találkozott egymással az orosz és az ukrán külügyminiszter. A tárgyalások ellenére tovább zajlanak a harcok is. A helyzet Mariupol környékén a legsúlyosabb, a kelet-ukrajnai várost a beszámolók szerint hamarosan elfoglalhatja az orosz haderő. A többi fronton állóháború kezd kialakulni.


A Bloomberg értesülései szerint több orosz államkötvény tulajdonos is arról számolt be, hogy dollárban megérkezett a számlájára az a kamatfizetés, ami március 16-án lett volna esedékes. Mivel a 30 napos türelmi időn belül megtörtént a kifizetés, így ez technikailag nem minősül csődeseménynek.


Újabb indexekből esnek ki az orosz kötvények. Az ICE (Intercontinental Exchange) is bejelentette, hogy március végével az összes orosz és belarusz kötvényt törlik az indexekből. A többi indexszolgáltatóhoz hasonlóan technikailag nullás árfolyamon kerülnek ki a papírok az indexekből.


Németország hosszú távú LNG szállítási szerződést kíván kötni Katarral. Németországban egyelőre nincs LNG kikötő, de két egység megnyitását is tervezik a következő 3-4 évben. Katar a jelenlegi 77 millió tonna LNG kapacitását 110 millió tonnára tervezi bővíteni2026-tól.

Biden tárgyal

Pénteki egyeztetésük során Joe Biden elnök figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy Kínának következményekkel kell szembenéznie, ha segítséget nyújt Oroszországnak a háborúban. Eközben Hszi a „Nyugat” által bevezetett szankciókat sérelmezte. A hírek szerint a beszélgetés nem vezetett semmi konkrét eredményre, azonban a két vezető megegyezett, hogy a jövőben folytathatják a tárgyalásokat.


Az amerikai elnök ma európai vezetőkkel tárgyal. A francia, a német, az olasz és a brit államfővel magyar idő szerint délután négy órakor fog Biden egyeztetni, a téma az ukrán-orosz háború lesz. Az amerikai elnök a héten személyesen is ellátogat Európába.


Sűrű az amerikai elnök mai programja. Joe Biden a napot az amerikai energia cégekkel és bankokkal való egyeztetésekkel folytatja, melynek keretében az ukrán-orosz háborúról, az oroszok ellen bevezetett szankciókról, illetve ezek hatásáról tárgyalnak majd. A Fehér Ház korábban kifejezetten kérte az energia szolgáltatókat, hogy növeljék kibocsátásukat, és ne próbáljanak profitálni a kialakult helyzetből, mert annak levét az amerikai emberek fogják meginni.

Maradnak a jelenlegi kamatok Kínában

A várakozásoknak megfelelően nem változtattak hitelkamat rátáikon a kínai bankok, így az ötéves irányadó kamat 3,70%-on, míg az egyéves 4,60%-on maradt.


Hongkong április elsejével feloldja a légiforgalmi korlátozásokat kilenc országgal, köztük az USA-val, az Egyesült Királysággal és Ausztráliával szemben, és a kötelező karantén idejét is a felére csökkentik.


Újabb raktétatesztet hajtott végre Észak-Korea, melynek során a hírek szerint rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piaokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben