Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A korrekció korrekciója

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 18.   10:46

Erste kommentár Az elmúlt napok emelkedését követően oldalazást, enyhe csökkenést láthattunk tegnap a DAX indexben, ami ma is folytatódik. Ez a korrekció itthon is elkezdődött nap közben, s itt is folytatódik. A kezdeti...

Erste kommentár

Az elmúlt napok emelkedését követően oldalazást, enyhe csökkenést láthattunk tegnap a DAX indexben, ami ma is folytatódik. Ez a korrekció itthon is elkezdődött nap közben, s itt is folytatódik. A kezdeti sokkból és eladási hullámból, amiben sokszor technikai faktorok is szerepet játszottak – nevezetesen likviditási problémák miatt egyes részvények nagyon túladottá váltak, lásd OTP vagy Richter – a befektetők körülnéznek, s elgondolkoznak hogyan tovább. S nem csak a befektetők, hanem maguk az érintett vállalatok is vizsgálják az oroszországi kivonulás lehetőségét. Az ok egyszerű. Akár létre is jöhet a béke Oroszország és Ukrajna között, ennek ellenére nem lehet arra számítani, hogy a szankciók rövidtávon megszűnnének Oroszországgal szemben. Sőt, az érintett országok gőzerővel dolgoznak azon, hogy leváljanak az orosz energiafüggőségről. A németek, olaszok franciák és norvégok nem is pazarolták az időt, egészen konkrét tervekkel álltak elő, hogy az elkövetkező öt évben hogyan fog ez megtörténni. Itt a közép-kelet-európai régióban egyelőre nem látunk ilyen irányú lépéseket. Egy szó mint száz, „bármi” is történik (vagy majdnem bármi), az orosz operációk nem fognak egyhamar magukhoz térni. Kivéve abban az esetben, ha Putyin megbukik és egy nyugatbarát vezetés kerül hatalomra Oroszországban. Például Navalnij. Ugyanakkor a geopolitikai szakértők eléggé egyetértenek abban, hogy Putyin pozíciója stabil, kicsi az esély a változásra. Mindenesetre az Egyesült Államok célja egyértelműnek tűnik számunkra, s valószínűleg a nagy amerikai cégek is így látják, hiszen sokuk egyelőre csak felfüggesztette tevékenységét, s fizeti az alkalmazottait, azaz mégis csak rövidtávú megoldásban „reménykednek”. Ez pedig az, hogy a nyomás addig fokozódik Oroszországon, hogy Putyin hatalma végül mégis megdől szinte földomlás-szerűen. Egy struktúra gyors összeomlása a társadalmakban is bekövetkezhet, ahogy a fizikában is, ahol van is erre egy kifejezés, a fázisátalakulás. Ilyen jelenségekkel nap, mint nap találkozunk, például mostanában az éjszakai fagyok idején, amikor a vízből jég lesz, s nappal fordítva. A mai Biden és Hszi Csing-ping találkozónak is nyilván ez lesz a célja, fokozni a nyomást Kínán, hogy ne segítse Oroszországot, hogy az a halálos ölelésből ne tudjon Kína segítségével megszökni.


Még valami. Az OTP-nek és a Richternek is el kell gondolkodnia előbb vagy utóbb, hogy mihez kezd az ukrán és az orosz operációjával. Míg az előbbinél triviálisnak tűnik a megtartás, a második már kérdéses, de persze függ a háború kimenetlétől is, ami mostanra kezd egyre egyértelműbbé válni. A békekötés a legvalószínűbb forgatókönyv jelen pillanatban. Az OTP esetében a két leány nagyjából hasonló méretű, és hasonló teljesítményt nyújt. A Richter esetében az ukrán szinte elhanyagolható méretű, míg az orosz jelentősebb. Ugyanakkor a gyógyszeripar annyiban speciális, hogy néha nehéz, néha pedig nem is lehet megválni a jól bevált gyógyszerektől, amik bizonyos esetekben nem csak, hogy nem helyettesíthetők, de nem is másolhatók. Ezért inkább arra lehet számítani, hogy az orosz operáció jelentősége még tovább és gyorsabban fog csökkenni, mint eddig.


A DAX enyhén csökken a korrekció jegyében, ami jó viselkedésnek tekinthető. A BUX is követi a vezető európai index példáját.

Lemaradó Európa

Európában nem volt tegnap egyértelmű irány. Az Euro Stoxx 50 0,1%-ot, a DAX 0,4%-ot csökkent. Viszont a FTSE100 1,3%-ot emelkedett, és ezzel idén már ismét minimálisan, de a pozitív tartományban van a londoni részvényindex. Szektor szinten az elmúlt napok fordítottját láttuk Európában, az energetikai részvények az élre törtek, míg a pénzügy és a fogyasztási cikkek lemaradók voltak.


Amerikában kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak az indexek. A Dow, az S&P és a Nasdaq is 1,2-1,3% között emelkedett. Erőteljes volt az energetikai és a nyersanyag vállalatok felülteljesítése, de minden szektor emelkedett.


A Nikkei és a CSI300 is 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,2%-ot csökkent.

Európai bankok változó orosz stratégiája

A Commerzbanknak 600 millió euróval 1,3 milliárd euróra (részvényenként 1 euró) sikerült csökkentenie oroszországi kitettségét. A Raiffeisen Bank felülvizsgálja oroszországi stratégiáját, melynek keretében a kivonulás lehetőségét is megvizsgálják.

Gondok a Thyssenkruppnál

A Thyssenkrupp bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt bizonytalan az acélüzletág leválasztása. A társaság azt is jelezte, hogy felfüggeszti idei cash flow előrejelzését, ami lényegében egy profitwarning-ot jelent. A részvények 6%-ot estek tegnap a hírre.

A Moderna is oltana negyedszer

A Pfizer után a Moderna is beadta engedélyeztetésre a vakcináját a második booster, azaz összesen a negyedik oltásra. Versenytársával ellentétben azonban nem csak a 65 éven felülieknek, hanem a 18 év felettieknek adnák az oltást.

Waberer’s: Az éves működési eredmény a valaha volt második legmagasabb

A Waberer’s negyedik negyedéves nettó nyeresége 5,9 millió euró volt, ami több, mint az egy évvel ezelőtti. A 18,1 millió eurós éves nettó eredmény szintén jobb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen akkor 15,2 millió eurós veszteség keletkezett. Az eredmény majdnem megegyezik a 2017-es értékkel (18,2 millió euró). A biztosítási üzletág a konszolidált üzemi eredmény több mint felét, 4,7 millió eurót termelt 2021 negyedik negyedévében, éves szinten pedig valamivel kevesebb, mint felét, 47%-ot. Ez 84,8%-os, illetve 38,1%-os növekedést jelent, míg az árbevétel 2,1%-kal nőtt a negyedik negyedévben és a teljes évben. Az RCL szegmensben az árbevétel 0,5%-kal csökkent a negyedik negyedévben, míg az üzemi eredmény 53,1%-kal 2,4 millió euróra esett vissza. A gyenge eredmény hátterében elsősorban az autóiparban jelentkező logisztikai problémák állnak, ahol az egyes alkatrészek hiánya miatt leállt a gyártás. Az ITS üzletág stabil volt, és 1,5 millió eurós üzemi nyereséget produkált, miközben az árbevétel 10,5%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Ez 22,3 millió eurós EBIT-javulást jelent a bázishoz képest. A nettó adósságállomány 1 millió euróval tovább csökkent, 121,7 millió euróra a negyedik negyedévben. Az EBITDA növekedésével a nettó eladósodottság (nettó adósság/EBITDA) 1,6-ra csökkent 2021 végére az egy évvel ezelőtti 2,2-ről. Ez fontos fejlemény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az utolsó negyedévben a teherautók egy részét újakra cserélték. A minimálbérek idén bevezetett erőteljes emelése és a lengyelországi különadó nagy valószínűséggel gyenge első negyedévhez vezet, mivel a társaság ezeket a költségeket csak 2022 második negyedévének elején tudja majd áthárítani az ügyfelekre. Ezért a társaság úgy véli, hogy az idei évben a tavalyihoz hasonló nyereséget produkál majd, és ennek nagy részét a második negyedévtől kezdődően. A Waberer’s nem látja, hogy a háború közvetlen hatással lenne üzletére, azonban a másodlagos hatások, pl. a logisztikai problémák az ügyfeleknél és a kieső ukrán sofőrök, stb. okoznak bizonyos problémákat. A társaság április 8-án tartja közgyűlését, a napirenden a szokásos pontok szerepelnek.


Mocorog a forint

Ma reggel a 371,6-os szinten kezdi a napot az EURHUF kurzus, de a korai órákban már a 371,3-as és a 372,3-as szinteket is érintette a magyar deviza. Feltehetően kivárásra játszanak a forint piacán. Egyrészt a háborús fejlemények alakulására, másrészt a keddi jegybanki döntésre apellálnak a szereplők.

Az eurót erősítené a béke

Csütörtökön 1,113-nál is járt az EURUSD jegyzése, ami nagyjából kéthetes csúcsnak felel, ma reggel viszont újra 1,107 körül mozog a kurzus. A béketárgyalások előrehaladása az euró malmára hajthatja a vizet, ugyanakkor konkrétumok egyelőre még nincsenek.

A béketárgyalások körüli bizonytalanság növelte a kőolaj árát

A WTI 102,8, a Brent 108, míg az Ural 87,9 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, illetve az utóbbi az azonnali leszállításra. Az ukrán-orosz háború egyelőre folytatódik, a béketárgyalások körüli bizonytalanság miatt nagyot emelkedett tegnap a kőolaj ára. A kínai vezetés mindent megtesz a Covid járvány okozta károk enyhítésére, részlegesen feloldották a karantént Shenzhen városában, ami a technológia szektor fő beszállítója. Az OPEC tagok közül Líbia kérte, hogy az OPEC emelje a kőolaj termelés mértékét. A héten nyugati vezetők is tárgyaltak Szaúd-Arábia vezetőjével, Mohammed bin Szalmannal. Ennek ellenére továbbra sem látszik, hogy a termelés volumene változna, az OPEC továbbra is ragaszkodik a korábbi politikához.

Az arany enyhén csökkent, a palládium erősödik

Az arany 1.934 dollárig süllyedt ma reggel. A befektetők elsősorban a Fed lépéseit mérlegelik. Az amerikai jegybank szigorítani szeretne, a 2000-es évek közepe óta a legnagyobb emelés jöhet az irányadó kamatban az idei évben. A nemesfémek közé tartozó palládium árfolyama is jelentőset ugrott arra a hírre, hogy a Kreml szkeptikus a béketárgyalások folyamatával kapcsolatban. Amerikai források szerint Putyin elnök ismét atomháborúval fenyegethet, mivel az orosz hadjárat nem a vártnak megfelelően alakul. Ez tovább növelheti a geopolitikai feszültséget, jelentős lökést adva az arany kurzusának.

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben