Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elszabaduló inflációt látnak a jegybankárok is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 18.   09:09

Csak elakadt a rendszerekben az orosz államkötvények kamatának kifizetése A brit jegybank a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 75 bázispontra emelte az alapkamatot. A második negyedévre 8%-os inflációt várnak, ami a...

Csak elakadt a rendszerekben az orosz államkötvények kamatának kifizetése

A brit jegybank a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 75 bázispontra emelte az alapkamatot. A második negyedévre 8%-os inflációt várnak, ami a későbbiekben még tovább emelkedhet. A kínai lezárások és az orosz-ukrán háború miatt további ellátási nehézségekre számít a jegybank, ami inflációt növelő hatású. Nyolc jegybankár támogatta az emelést, míg egy monetáris tanácstag a kamatok tartására voksolt.


Klaas Knot, az EKB holland tagja szerint nem zárható ki, hogy az Európai Központi Bank idén két kamatemelést hajtson végre. A holland jegybankár mellett Christine Lagarde, az EKB elnöke és Isabel Schnabel jegybankár is a felfelé mutató inflációs kockázatokról beszélt tegnap különböző gazdasági konferenciákon.


Egy lépéssel közelebb került az orosz államkötvények kamatának kifizetése. Eredetileg 16-án kellett volna a 117 millió dollárnyi kamatot kifizetni, de a tranzakció elakadt a pénzügyi rendszerekben. Most a JPMorgan jelezte, hogy teljesítette az utalást a Citi felé, amely a kamatfizetést lebonyolítja a kötvénytulajdonosok felé, így nagy valószínűséggel nem fog csődesemény bekövetkezni. Ennek ellenére az S&P tovább vágta az orosz államadósság besorolását, az eddigi „CCC-„ minősítést egy fokozattal „CC” kategóriára rontotta, és további leminősítést helyezett kilátásba.


Az orosz jegybank mai kamatdöntő ülésén várhatóan 20%-on tartja az alapkamatot.


Olaszország március végétől gyakorlatilag az összes járványügyi korlátozást feloldja.

Tárgyal Biden és Hszi Csin-ping

Az ukrán-orosz háború kirobbanása óta először tárgyalhat Joe Biden és Hszi Csin-ping. Az amerikai elnök szeretné elérni, hogy Kína növelje az Oroszországgal szembeni nyomást, ugyanis az amerikaiak szerint a kínai elnök valamelyest enyhülni látszik az oroszokkal szembeni fellépést illetően.


Az amerikai képviselőház tagjai nagy többségben szavaztak arra, hogy minden általános kereskedelmi kapcsolatot szüntessenek meg Oroszországgal.

Folytatja az élénkítést a japán jegybank

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon illetve az eszközvásárlási programján a japán jegybank. Ugyan az USA-ban és az Egyesült Királyságban is szigorítottak a monetáris kondíciókon a héten, a BoJ jelenleg úgy látja, hogy a gazdaságnak szüksége van a további stimulusra, amit az is jelez, hogy rontottak az idei GDP előrejelzésen. Jelenleg a koronavírus és az ukrán-orosz háború miatt jelentősen megnőtt nyersanyagárak jelentik az elsődleges fenyegetést a gazdasági növekedésre. Utóbbinak erős hatása van az elszabaduló termelői árakra is, ami a várakozások szerint a lakossági árszínvonalra is hatással lesz. Ezen kívül fejtörést okozhat a jegybanknak a hatéves csúcsra emelkedő JPYUSD kurzus is.


Újabb 15 orosz állampolgárt és 9 szervezetet vett fel Japán arra a listára, amelyen a szankcióval sújtott személyek és cégek szerepelnek. A lépéssel elsősorban az eszközeik lettek befagyasztva.


A kínai kormányzat mától enyhíti a lezárásokat és korlátozásokat az egyik legfontosabb technológiai központban, 17,5 milliós Senzen városában. Egészen pontosan öt kerületben oldják fel a munkába járásra vonatkozó tilalmakat, és a közösségi közlekedést is újraindítják. Az enyhítést mindössze egy héttel a korlátozó intézkedések bevezetése után rendelték el, elsősorban azért, mert a hatóság csökkenteni szeretné a lezárások okozta negatív hatást a szuperhatalom gazdaságára.

Határidős piacok

Alapvetően mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek, egyedül a FTSE volt a pozitív tartományban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben