Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szigorú világ jön!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 17.   10:22

Erste kommentár Az amerikai piacok örömmel fogadták a szigort. Miközben az inflációs kilátásokat emelte, a növekedési kilátásokat csökkentette a Fed, azért a munkaerőpiac tekintetében optimista volt Jerome...

Erste kommentár

Az amerikai piacok örömmel fogadták a szigort. Miközben az inflációs kilátásokat emelte, a növekedési kilátásokat csökkentette a Fed, azért a munkaerőpiac tekintetében optimista volt Jerome Powell. A GDP növekedés idén 4 százalék helyett már csak 2,8 százalék lehet, ami jövőre 2,2-re, aztán 2 százalékra lassulhat (a potenciális 1,75 százalék közelébe). Az infláció pedig idén év végén 4,3 százalék lehet a korábban várt 2,6 százalékkal szemben, s még 2024-ben is a 2 százalékos cél fölött maradhat, hiszen az év végére 2,3 százalékot várnak. A jegybankárok dot-plot ábrája felzárkózott a piaci várakozásokhoz azzal, hogy idén még hat, jövőre pedig négy kamatemelés jöhet. Sőt, májusban akár 50 bázispontos kamatemelés is benne van a pakliban, miközben akkor döntenek a mennyiségi lazítás kivezetésének menetrendjéről is. Ez utóbbi az elnök szavai szerint viszonylag gyors lehet. Ezek az előrejelzések elég komoly pénzszűkítést vetítenek előre, ami nem szokta segíteni a piacokat. Elsőre nem is örültek neki a befektetők, de aztán mégis a gázra léptek, hiszen a gazdasági kilátások a sok baj ellenére még mindig kedvezőnek mondhatók, s ez megnyugtató!


Ugyanakkor lehet örülni annak, hogy közelednek az ukrán és az orosz álláspontok, bár nem minden kérdésben. Azt is látni kell azonban, hogy Amerika nem enyhül, Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint. Vagyis ha valaki a szankciók feloldásában reménykedett egy esetleges békekötés esetén, akkor legalább ennek le kellene hűtenie a kedélyeket. Ugyanis úgy tűnik, hogy amíg Putyin van hatalmon, erre nem lehet számítani. Illetve nagyon hosszú távon talán igen, de ennek elég pici az esélye.


A DAX tegnap könnyedén átugrotta a 20 napos mozgóátlagot és a 30 naposig száguldott. Így talán nem meglepő, hogy a mai napon inkább oldalazást látunk. A magyar piacon is kezd szűkebbé válni az OTP mozgása, ennek ellenére is további emelkedést láthatunk.

Száguldó részvénypiacok

A FTSE100 1,6%-ot, a DAX 3,8%-ot, a Euro Stoxx50 4,1%-ot emelkedett tegnap. Kiemelkedően jól teljesített a fogyasztási cikkek szektora, az IT és a pénzügyi szektor, miközben a közmű és az energetikai részvények csökkentek. Jó napot zártak a jelentősebb orosz kitettséggel rendelkező európai bankok. A Societe Generale 9,1%-ot, a Raiffeisen 7,9%-ot, az UniCredit 6,2%-ot, az OTP 5,1%-ot emelkedett az orosz-ukrán tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív hírekre.


Az amerikai jegybank kamatemelése sem tudta megtörni a részvénypiaci lendületet, amiben Jerome Powell gazdasággal kapcsolatos optimizmusa is szerepet játszhatott. A Nasdaq 3,8%-ot, az S&P 2,2%-ot, a Dow 1,6%-ot emelkedett. Főleg a technológiai szektor és a fogyasztási cikkek szektora volt felülteljesítő. Európához hasonlóan csökkent viszont a közmű és az energetikai cégek árfolyama.


A kínai részvénypiacot továbbra is az állami hátszél támogatja. A Hang Seng 5,1%-ot, a Nikkei 3,5%-ot, a CSI300 2,3%-ot emelkedett.

Földrengés Japánban

A Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japánt a fukusimai prefektúra közelében. A hírek szerint a természeti csapásnak négy halottja és több, mint száz sérültje van. A károk következtében a Toyota és a Nissan több gyárban is le kellett állítani a termelést.

Nincs nagy mozgás

370 körül kezdte ma a napot a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelent a tegnap esti árfolyamhoz képest. A béketárgyalásokról szóló hírek is támogatták a magyar devizát. Vélhetően a forint erősödését látva nem nyúlt ma délelőtt az egyhetes betéti kamathoz az MNB. Kedden kamatdöntő üléssel és új előrejelzéssel jelentkezik a jegybank.

Nem lepte meg a devizapiacot a Fed kamatemelése

A szerda esti Fed döntés nem hozott meglepetést, hiszen a befektetők már korábban beárazták a 25 bázispontos kamatemelést. A dollár gyengülése folytatódott az előzetesen vártnak megfelelő lépés után, így újra az 1,10-es határ fölé emelkedett az EURUSD jegyzése. Most 1,103 körül jár az árfolyam, ami nem jelent érdemi változást tegnap késő estéhez képest.

Három nap esés után emelkedik a kőolaj

A WTI 96,9, a Brent 101,6 dollár volt a májusi jegyzésre, míg az azonnali leszállítású Ural árfolyama 80,8 dollár volt ma reggel. A befektetők továbbra is az orosz-ukrán konfliktust és a kínai lezárásokat figyelik elsősorban. A háború jelentősen befolyásolja az orosz olajszállításokat, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az orosz termelés a negyedével eshet a következő negyedévben, ami akár napi 2,5-3 millió hordót is jelenthet. Az orosz fél szerint megfelelő tárgyalási alap lehet, ha Ukrajna semleges országgá válik és megtartja haderejét. Líbia miniszterelnöke a termelés növelésére szólította fel az OPEC-et, hogy segítse az energiakrízis megoldását. A kínai lezárások következtében harmadával esett Shanghai autóforgalma, míg Jilin és Shenzhen tartományokban is jelentős lassulás tapasztalható. A piaci szereplők szerint komoly változékonyság várható a piacokon, hirtelen változások könnyen előfordulhatnak ebben a helyzetben.

Az arany erősödik, a befektetők a háborúra és a Fed-re figyelnek

Az arany kurzusa 1.932 dollárra nőtt az elmúlt napok jelentős esése után. A befektetők figyelik a Fed politikáját és az orosz-ukrán háborút. Tegnap az amerikai jegybank három év után először kamatot emelt, a szakértők szerint a következő üléseken is hasonló, 25 bázispontos emelés várható. Jerome Powell jegybankelnök szerint nem várható recesszió az USA gazdaságában a kamatok emelése ellenére sem. A 10 éves amerikai hozam 2,16%-ra ugrott, az ötéves állampapír hozam ráadásul felette van a 10 évesnek, ami a befektetők szerint a növekedés lassulására utal. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban erős a pesszimizmus, ami ellensúlyozza a magasabb kamatok negatív hatását az aranyra. A háború várhatóan hosszan elhúzódik, ami növeli a növekedési kockázatokat és a Fed-et később a politikájának megváltoztatására késztetheti.

Véget érhet a Nike szenvedése?
ELEMZÉS

Véget érhet a Nike szenvedése?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben