Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

25 bázispont tegnap, további 150 az év végéig?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 17.   09:11

Hamarosan megkezdődhet a Fed mérlegének csökkentése is Nem okozott meglepetést tegnap a Fed, és 25 bázispontos emeléssel elkezdte a monetáris szigorító ciklust. A jegybankárok további hat kamatemelést jeleztek előre az év...

Hamarosan megkezdődhet a Fed mérlegének csökkentése is

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed, és 25 bázispontos emeléssel elkezdte a monetáris szigorító ciklust. A jegybankárok további hat kamatemelést jeleztek előre az év hátralevő részére. A dot-plot alapján 2022 végére 1,9%-os effektív alapkamattal számolnak a Fed közgazdászai, míg 2023 végére már 2,8%-kal, ami további négy, egyenként 25 bázispontos emelést jelentene. A központi bank óriási, 8,9 billió dolláros mérlegének csökkentését is megkezdheti hamarosan, Jerome Powell elmondása alapján májusban születhet részletesebb döntés a QE sorsáról. A lépések évtizedek óta nem látott szigorítási ciklust vetítenek előre.


Powell elmondása alapján az sem kizárt, hogy valamelyik alkalommal 50 bázispontos emelést hajtanak végre, ugyanis a Fed nagyon elégedett az amerikai munkaerőpiac jelenlegi stabil állapotával, sőt, a jegybankelnök szerint bizonyos értelemben már egészségtelenül feszes is a jelenlegi környezet.


A monetáris tanács inflációs előrejelzése 4,3% az idei év decemberére, ami a jövő év végére 2,7%-ig, majd egy évvel később már 2,3%-ig süllyedhet.


Mindeközben a szenátus a várakozásoknak megfelelően mindkét párt támogatásával újabb négy éves időszakra Powellt szavazta meg a Fed élére.


Joe Biden komoly vádakat fogalmazott meg Moszkvával szemben az Ukrajnában történtek miatt, és ígérete szerint az USA drónokat küldhet Ukrajnának. Az amerikai elnök háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint.

Ismét emelhet a brit jegybank

A BoE szinte biztosan a kamatemelés mellett dönt ma, a kérdés inkább az emelés mértéke. Az elemzői várakozások alapján 25 bázispontos kamatemelés várható, amivel a Covid előtti 0,75%-ra emelné vissza az alapkamatot a brit jegybank. Ugyanakkor a piaci árazások 30%-os esélyt adnak annak, hogy példátlan módon 50 bázispontos emelést hajt végre a jegybank.


Nehezen, de haladnak az ukrán-orosz tárgyalások. A Financial Times információi szerint egy 15 pontos előzetes béketervről zajlanak az egyeztetések. Úgy tűnik, hogy a semlegesség kérdésében sikerült előrelépéseket elérni. A javaslat szerint Ukrajna egy Ausztriához vagy Svédországhoz hasonló független állam lenne, és vállalná, hogy nem csatlakozik katonai tömörüléshez illetve külföldi katonák sem állomásozhatnak az ország területén. Rendelkezhetne ugyanakkor önálló hadsereggel, de korlátozva lenne, hogy milyen támadó fegyvereket birtokolhatna. Ukrajna állítólag visszavonná a kisebbségek nyelvhasználatát korlátozó törvényt, Oroszország pedig elfogadná a jelenlegi ukrán vezetést. Luhanszk és Donyeck területi kérdése viszont továbbra is nehezen rendezhető vitás pontnak tűnik.


A Bloomberg értesülései szerint az orosz államkötvény tulajdonosok nem kapták meg a 117 millió dolláros kamatfizetést, ami tegnap lett volna esedékes. Az orosz pénzügyminiszter szerint viszont elindították az utalást. Elképzelhetőnek tűnik, hogy a szankciók miatt valahol elakadt a tranzakció, és valamelyik pénzügyi szereplő blokkolta azt. Oroszország számára 30 napos türelmi időszak áll rendelkezésre a fizetés teljesítésére, addig még hivatalosan nem következik be csődesemény.


Ma a G7 országok virtuálisan találkoznak, hogy Ukrajna helyzetéről egyeztessenek.


Új csúcsra ugrott Németországban a Covid fertőzöttek száma, több mint 260 ezer új esetet regisztráltak. Ám mivel a súlyos és halálos megbetegedések száma szerencsére továbbra is alacsony, így Németország tovább folytatja nyitási politikáját, szombattól a legtöbb korlátozást feloldják.

Kína és Japán is támogatni fogja a gazdasági növekedést

A pénzügyi szabályozásokat felügyelő bizottság piacot támogató kijelentései után most a kínai jegybankon a sor, hogy lépjen. A korábbi trendek alapján a hasonló hangnemben kiadott közleményeket szorosan követni szokta egy kamatvágás, vagy legalább annak jelzése.


A japán jegybank elnöke fontosnak tartja, hogy noha az Fed elkezdte szigorító intézkedéseit, Japánban fenntartsák a támogató monetáris kondíciókat, ugyanis a japán gazdaság és főleg az árszínvonal teljesen más képet mutat, mint az amerikai. Kuroda szerint támogatás nélkül nem elérhető a két százalékos inflációs jegybanki cél. A BoJ legközelebb pénteken dönt a monetáris kondíciókról, de várhatóan nem fognak változtatni a kamatkörnyezeten.


Ezzel egyidejűleg egyre több elemző gondolja úgy, hogy a szigetország gazdasága zsugorodni fog az idei első negyedévben, melynek elsődleges oka az év elején kitört újabb koronavírus hullám miatt bevezetett korlátozó intézkedések. A jelenlegi konszenzus alapján 0,2%-kal csökkenhetett éves szinten Japán bruttó kibocsátása.


A japán magánszektor gépipari rendelésállománya a decemberi 5,1%-os növekedést követően pontosan ugyanekkora éves ütemet produkált januárban, ez azonban elmaradt az elemzők 8,1%-os várakozásától. Havi szinten 2,0%-os csökkenést mutat az adat.


A Fed 25 bázispontos emelésével összecsengően a hongkongi monetáris hatóság is ugyanekkora mértékben, 0,5%-ról 0,75%-ra emelte kamatrátáját, mivel szeretnék megőrizni a piac és a deviza stabilitását a jelenlegi volatilisebb környezetben.

Határidős piacok

Ma reggel is pozitív hangulat uralkodott a fő amerikai és európai határidős piacokon.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben