Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Öröm?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 16.   11:09

Erste kommentár A negatív híráradatban a hétvége egy kis felüdülést hozott. Kicsit pozitívabb lett a hangulat az ukrán-orosz tárgyalások körül. Elindulhat a rekord méretű, 13,6 milliárd...

Erste kommentár

A negatív híráradatban a hétvége egy kis felüdülést hozott. Kicsit pozitívabb lett a hangulat az ukrán-orosz tárgyalások körül. Elindulhat a rekord méretű, 13,6 milliárd dolláros amerikai segély Ukrajnába. Megjelent egy igen markáns, de nem ellenőrzött vélemény is, megismételve azokat a korábbi feltevéseket, amelyek azt sugallják, hogy az oroszok nehezen tudják majd pótolni az elvesztett harci eszközöket, mivel azokba számos tajvani és nyugati részegység épül be. Ráadásul a gyártókapacitásuk is gyenge, miközben elhibázott stratégiával indultak a háborúba. Egyenesen olyan kijelentést tesz, hogy heteken vagy néhány hónapon belül lezárulhat a háború, attól függően, hogy Oroszországban elrendelik-e az általános mozgósítást vagy sem. Az előbbi valószínűleg tovább erodálná Putyin népszerűségét. Ez talán igaz, talán nem, de mindeközben az ukrán elnök is optimistábban nyilatkozik a megállapodás lehetőségéről, ami valószínűleg előbb csak egy fegyverszünet lesz. Mindeközben Kína lezár a koronavírus miatt, amire nagyot esett az energiahordozók ára, bár még így is magas szinten áll. Szóval van egy kis megnyugvás, de ez sajnos csak részben segít. Ha Putyin marad, akkor maradnak a szankciók is, és elindul az európai energiaátmenet, aminek plusz költsége lesz. Azon túlmenően, hogy biztosan elégett egy csomó pénz ebben a geopolitikai krízisben, nagy valószínűséggel az energiaárak magasan fognak stabilizálódni, ami fékezni fogja a fellendülést. Nehéz időszak elé nézünk. Magasabb infláció, magasabb hozamok és kamatok, ami csökkenteni fogja a beruházási kedvet. Hiszen nem csak az elvárt megtérülés lesz magasabb, de a vásárlóerőre is kihatással lesznek ezek az események. Persze most örüljünk egy picit annak, hogy az érdemtelenül nagyon agyonvert részvények egy picit magukhoz térnek, de legyünk óvatosak, még akkor is, ha a kínaiak komoly részvénypiaci és gazdasági élénkítést terveznek.


A DAX-nak ma délelőtt sikerült átugrania a 20 napos mozgóátlagot, s a magyar piac is felfelé araszol, ami elsősorban a korábban agyoncsapott OTP-nek köszönhető.

Szárnyalnak a kínai részvények

Nagyot ugrottak ma a kínai részvények arra a jelzésre, hogy az állam kész közbeavatkozni a piacok stabilitása érdekében, és támogatja a tengerentúli bevezetéseket is. A Hang Seng 8,3%-ot, a CSI300 4,3%-ot, míg a japán Nikkei 1,6%-ot emelkedett.


Amerikában is jó volt tegnap a hangulat, főleg a tech szektor húzta a piacot, míg az energetikai cégek jelentős, 3,7%-os esést voltak kénytelenek elkönyvelni. A Nasdaq 2,9%-ot, az S&P 2,1%-ot, a Dow pedig 1,8%-ot emelkedett.


Az európai indexek enyhén csökkentek tegnap. Az Euro Stoxx 50 0,1%-kal, a FTSE100 0,3%-kal, a CAC40 0,2%-kal zárt alacsonyabban. A közmű, a kommunikációs cégek és az IT volt felülteljesítő.

Tovább veszi az OTP-t a menedzsment

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető Sertorius alap további 16.000 darab OTP részvényt vásárolt március 11-én 11.939 forintos átlagáron. A menedzsmenthez köthető cégek március 4-e óta összesen 851 ezer darabot vettek.

Kivonulhat Oroszországból az UniCredit

Az UniCredit mérlegeli annak a lehetőségét, hogy kivonuljon az orosz piacról. A teljes kivonuláson kívül számos lehetőséget vizsgálnak, de még nem döntöttek róla. Az európai bankok közül az UniCredit rendelkezik az egyik legnagyobb kitettséggel Oroszországban. A bankcsoport tavaly a kivonulás mellett döntött a török piac esetében is. A bank már korábban jelezte, hogy extrém szcenárióban 7,4 milliárd eurós leírásra kényszerülhet, és tőkemegfelelése 200 bázisponttal csökkenhet, de mindkettő kezelhető mértékű tehernek számít.

Csökkenő profitábilitással számol a BMW

A BMW 7-9%-os EBIT marzsot vár az autógyártástól az idei évre. Ez elmarad a 8,77%-os piaci konszenzustól, és visszaesést jelent a 2021-es 10% fölötti értékről. Az autógyártó ugyanakkor jelezte, hogy ha nem lenne az ukrán háború, akkor 8-10% is lehetne a marzs. Elsősorban a magas energia- és nyersanyagárak hatnak negatívan a társaságra. A chiphiánnyal kapcsolatban az első félévben nem számítanak javulásra.

A vártnál erősebb évet zárt az E.ON

Az E.ON 7,9 milliárd eurós EBITDA-t ért el a tavalyi évben, ami jobb mint a várt 7,77 milliárd euró. A 2,5 milliárd eurós adózott eredmény szintén felülmúlta a 2,35 milliárd eurós várakozást. Főleg a növekvő energiaigény támogatta a társaság eredményét. Az idei évre 7,6-7,8 milliárdos EBITDA-ra és 2,3-2,5 milliárd eurós adózott eredményre számítanak, mindkettő középértéke enyhén meghaladja a piaci konszenzust. A következő évek egyik nagy feladatának az orosz energiafüggőség csökkentését nevezte meg az E.ON, például az LNG és a hidrogén felhasználásának a növelésén keresztül.

Utazni fognak az emberek

A Delta Airlines vezérigazgatója szerint az utazni vágyók számára effektíve vége van a pandémiának. A Delta a közel száz éves történetének két legnagyobb forgalmú napján van túl, miután a két évig tartó járványhelyzet lecsendesedésével vérszemet kaptak az emberek, és a sokan már lefoglalták a nyaralásukat. A cégvezető nem aggódik a nagyon magas olajárak miatt, szerinte korábban is megküzdöttek 100 dolláros olajárral, és most sem lesz probléma.

Negyedik oltás az időseknek

A Pfizer benyújtotta kérelmét az FDA-nek, hogy a 65 év felettiek számára engedélyezzék a második „booster”, vagyis a negyedik védőoltást is.

370 közelében

Mintegy 10 forintot erősödött a hazai deviza az euróval szemben a hosszú hétvége alacsony forgalmú kereskedésében. Pénteken még 380 felett, tegnap már 371,3-on zárt az EURHUF, ma azonban kisebb gyengüléssel nyitott a forint. A háborús hírek mellett a ma esti Fed kamatdöntésre és a holnapi egyhetes betéti tender kamatmeghatározására figyelhet rövid távon a forintpiac.

Ma este okosabbak leszünk

A folytatódó orosz-ukrán béketárgyalások – bár az eddigiek még nem hoztak eredményt – javították a piaci hangulatot, ami az EURUSD árfolyamában is tükröződött. Az eurót támogatták az elmúlt heti vártnál szigorúbb EKB üzenetek is. A korábban jellemző erősödés után így mérsékelt dollárgyengülést látunk, s az EURUSD jegyzések közelítik az 1,10-et. A Fed mai döntése várhatóan nem hoz meglepetést, az új „dot plot” a döntéshozók kamatvárakozásairól azonban befolyásolhatja a kurzust.

A kőolajár nagyot zuhant, a háborús felár eltűnt

A WTI 96,7, a Brent típusú kőolaj 102,5 dolláron forgott ma reggel a májusi határidőre, míg az orosz Ural típusú kőolaj ára 82,1 dollár volt azonnali szállításra. A korábbi háborús felár, ami jellemezte az olajpiacot, pár nap alatt elpárolgott. Ennek az az oka, hogy Kínában a 2020. februári covid járvány óta a legmagasabb szintet érte el az új koronavírus fertőzésszám. A kínai hatóságok továbbra is a zéró covid stratégiát követik, ennek értelmében teljesen lezártak több tartományt, többek között az elektronikai iparban erős Shenzhen városát is. Jelenleg 59 millió ember van karanténban Kínában, ami szigorú lezárásokat és a létfontosságú tevékenységeken kívüli területek leállítását jelenti. Ez természetesen erősen visszahat az olajkeresletre is. Fontos fejlemény volt még, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az országa elleni szankciók nem érintik az iráni tárgyalásokat, így Oroszország is szabad teret biztosíthat az iráni szankciók feloldásának. A tegnapi API jelentés szerint az USA nyersolaj tartaléka 3,75 millió hordóval nőtt.

Az arany a többi nyersanyaggal együtt nagyot esett

Az arany 1.915 dollár volt ma reggel. A harmadik napja tartó esés főleg annak köszönhető, hogy a szereplők félnek a gazdasági aktivitás lassulásától és a Fed kamatemelésétől. Az arany pár napja még csúcsokat döntött, a 2.070 dolláros ár múlt csütörtökön alig 5 dollárral maradt el a mindenkori maximumtól. A hangulat viszont gyorsan változott, mivel a kínai járványhírek és a mai várható 25 bázispontos Fed döntés miatt a szereplők a gazdasági aktivitás lassulására számítanak. Ezek a várakozások kedvezőtlenül hatottak a nyersanyag árakra, aminek következtében az aranyat is eladták a befektetők. A geopolitikai félelem is enyhült, mivel napok óta tárgyalnak az oroszok és az ukránok egy lehetséges tűzszünetről, ami közelebb hozhatja a megoldást a háborúban.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben