Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb szankciók és további tárgyalások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 16.   09:35

Oroszország rubelben fizetne Oroszország elleni újabb szankciókat fogadott el az EU. Ezek elsősorban a luxustermékek kereskedelmét korlátozzák, értékhatárt szabva azoknak. Fogyasztási cikkek esetében 300 euróban,...

Oroszország rubelben fizetne

Oroszország elleni újabb szankciókat fogadott el az EU. Ezek elsősorban a luxustermékek kereskedelmét korlátozzák, értékhatárt szabva azoknak. Fogyasztási cikkek esetében 300 euróban, gépkocsik esetében 50.000 euróban határozták meg a limitet. Jelenleg azonban úgysem effektív a tiltás, hiszen a legtöbb nyugati vállalat szünetelteti oroszországi működését. Ezen kívül számos acéltermékre rendelt el behozatali tilalmat az EU, de ennek kompenzálására más országok behozatali kvótáját megemelik.


Az elmúlt napok folyamatos orosz-ukrán egyeztetései ma is folytatódnak. A tárgyaláson részt vevő felek szerint történtek előrelépések, azonban az elnökök már visszafogottabban nyilatkoznak. Zelenszkij ukrán elnök szerint nehezek a tárgyalások, de van lehetőség a kompromisszumra, míg Putyin orosz elnök elégedetlen az ukránok által javasolt feltételekkel.


Oroszország ma egy lépéssel közelebb kerülhet a csődhöz. 117 millió dollárnyi kamatfizetést kéne teljesítenie az államnak, de az eddigi kommunikáció alapján ezt csak rubelben lennének hajlandók kifizetni. A mai esedékességet követően valójában még további 30 napnyi türelmi idő áll Oroszország rendelkezésére a követelés kifizetésére.


A lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök tegnap Kijevbe utazott, hogy személyesen is támogatásukról biztosítsák az ukrán elnököt.

Emelés jön!

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy ma, 2018 után először kamatot emeljen a Fed. A monetáris tanács szinte száz százalékos bizonyossággal 25 bázispontos kamatemelést fog bejelenteni a mai kamatdöntő ülés végén, miután az ukrán-orosz háború visszavetette az 50 bázispontos emelés lehetőségét. A piac összesen hét, egyenként negyed százalékpontos emelést áraz az idei évre.


A kérdés, ami a befektetőket foglalkoztatja, hogy a döntéshozók által kiadott dot-plot hány és milyen mértékű további emelést prognosztizál az idei évre. Ugyan a piac hét emelést áraz, de egyáltalán nem biztos, hogy a Fed közgazdászai is ezt látják helyesnek. A helyzet nem egyértelmű, a háború a nyersanyagárak további elszállását okozhatja, és egy ilyen konfliktus lassító hatással bír a gazdaságra. Nem biztos, hogy a kamatdöntők is olyan bizonyosak abban, hogy az amerikai gazdaság elbír hét kamatemelést is anélkül, hogy recesszióba fordulna. Az ilyesfajta emelési ciklus ugyanis nem gyakori a Központi Bank történetében, utoljára 2005-ben emeltek nyolc alkalommal, míg 1978-ban tízszer is magasabb alapkamatot állapítottak meg.


Joe Biden elnök aláírta az 1500 milliárd dolláros költségvetési tervezetet, ami szeptemberig biztosítja a kormányzat működéséhez szükséges forrásokat, és ami magába foglal egy 13,6 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélyt is.

Támogatná a piacot a kínai kormányzat

A kínai kormányzat támogatja a piac stabilitását és a gazdaság élénkítését. A pénzügyi szabályozásokat felügyelő bizottság elnökhelyettese szerint olyan szabályokat kell bevezetni, ami támogatja a piacok egészséges működését, és azt is elmondta, hogy a gazdaságnak élénkítésre van szüksége. Az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai részvényekkel kapcsolatban pozitív felhangú eredménnyel zárult az ülés, a kínai fél egyezségre szeretne jutni az Egyesült Államokkal az ügyben. A bizottság kitért az ingatlanpiacra is, nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy tervet dolgozzanak ki a szegmens válságos helyzetének megoldására. Az ázsiai piacokra pozitív hatással volt a hír, ugyanis a Hang Seng China Enterprises Index több, mint 11%-ot ugrott, míg a CSI 300 4,3% emelkedett.


Az előző hónap 9,6%-os növekedése után 19,1%-kal nőtt februárban év/év alapon a japán exportforgalom, alulmúlva a piac 21%-os várakozását. Az importforgalom éves üteme lassult ugyan, de a januári 39,6%-os adat nagy mértékéből fakadóan a februári 34,0%-os éves bővülés így is jelentősebb az exporténál, sőt, a 28%-os elemzői konszenzust is jelentősen meghaladta.


Sikertelenül zárult a mai észak-koreai rakétateszt. Az ottani idő szerint ma reggel fél tízkor kilőtt fegyver a kilövést követően húsz kilóméterrel felrobbant.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben