Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Orosz-ukrán háború: sajnos a legrosszabb még hátra van

SZTORI
SZTORIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. március 11.   14:33

Tegnap egy vezető politikai és hadügyi szakértővel voltam egy adásban az egyik vezető rádióműsorban. Néhány fontos gondolat, amit a szakértő a műsor során és privátban elmondott.

  • Az oroszok a NATO szerint 6-10 hét alatt végeznek az ukrán ellenállással.
  • Az oroszok a hagyományos háborús doktrínát fogják követni: a) a városok körbekerítése, kiéheztetése, majd nehéztüzérséggel, rakétavetőkkel (nem-precíziós eszköz) való szétbombázása, komoly civil áldozatokkal. b) Utána az ingóságok összeszedése (davaj császi) és a nők megerőszakolása. c) A mostani háborúban nincs korlát, tehát lesz kazettás bomba, termikus bomba (ebben több az éghető anyag, tehát hatalmas tűzvészeket okoz) vagy éppen vákuumbomba. Kijevben másfél millió, Harkovban kb. 500-700 ezer civil maradt.
  • Az oroszok célja elérni a Dnyeper vonalát, legalább egy nagyváros, leginkább Kijev elfoglalása. Ezután lehet beszélni érdemi párbeszédről, tűzszünetről. A cél továbbá az ukránok ellenállásának és hitének megtörése.
  • A modern híradástechnika és internet hatására ezekről a világ hamar tudomást szerez majd.
  • Az ukránok kitartanak, mert azzal számolnak, hogy a béketárgyalásokon jobb pozícióban lesznek, ha sokáig tartják a frontot. Tele vannak NATO fegyverekkel és önkéntesekkel, így komoly csapást szenvednek el az orosz egységek is. Jelenleg 4-6 ezer orosz halhatott meg eddig, ennek körülbelül négyszerese a sebesültek száma, tehát a bevetett orosz haderő 10%-a megsemmisült vagy sebesült lett.
  • A városi harchoz legalább 9 támadó kell 1 védőre, a nyílt háborúban 3:1 arány elég. Tehát a teljes orosz haderő bevetése várható emiatt az ukrán fronton.
  • Sokat beszéltünk arról, hogy meg tudják-e tartani Ukrajnát, amivel kapcsolatban a szakértő nagyon szkeptikus, mivel legalább 2 ember alkalmazása (1 rendőr, 1 katona) kellene 200 emberre. Ez egy aranyszabály. Tehát a megmaradt keleten élő körülbelül 20 millió ukránra legalább 200 ezer orosz rendőr és katona alkalmazása lenne szükséges.
  • A vége pár év múlva egy olyan béke lehet, aminek alapján Ukrajna elveszíti Krímet és Donbaszt, a NATO ígéretet tesz, hogy nem veszi fel Ukrajnát. Ukrajna viszont talán önálló maradhat.  De egyelőre az oroszok nem fogadnák el ezt a feltételt. A kérdés, hogy maradhat-e Kelet-Ukrajna önálló, vagy az orosz birodalom része lesz-e hosszú távon.  

Szörnyű volt még hallgatni is ezt a realitást, főleg azt, hogy Ukrajnában milliós emberáldozatok lesznek és borzasztó lesz a szenvedés mindkét oldalon. Emiatt szerintem nagy feszültség lesz az EU-n belül, hogy szankcionáljuk-e az orosz szénhidrogéneket. Önmagában az amerikai szankcióval ugyanis csak azt értük el, hogy felment az olaj és a gáz ára, és Putyinék most ugyanannyi vagy nagyobb bevételt érnek el, mint a háború előtt. Egyelőre ez a féloldalú szankció emiatt nem hatékony.

Ennek alapján én a változékonyság növekedésére számítok. A nyersanyagárak tovább emelkedhetnek, a részvénypiacokon további mélypontokat élhetünk meg, a forintra is nyomás nehezedhet, az arany drágulhat. Sajnos nincsen békekötés kilátásban.  

Mivel az EU rövidtávon nem tud teljesen megszabadulni az orosz energiától, valószínűleg csak részleges korlátozások lesznek. Leginkább 2027-es céldátum látszik kirajzolódni a teljes leszakadásra az orosz földgázról és kőolajról, addig meg önteni fogják a pénzt zöldenergiába, LNG-be és energiahatékonyságba.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=xxLNLKPggGA

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben