Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

Makro kitekintés, tematikus befektetések, a hatásbefektetés és a hidrogén

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2022. március 11.   09:53

2022. március 3. Erste World webinárium az Amundi Alapkezelő Zrt. szakértőivel.

Tematika:

  • Makro kitekintés, inflációs várakozások a geopolitikai feszültségek érintésével
  • Tematikus befektetések jelene és, hogy mire számíthatunk 2022-ben.
  • Impact investing. Mit is jelent a hatásbefektetés?
  • Mi mindenre jó a hidrogén? Szolgálhat befektetési célpontként is?

Előadók:

  • Bencze Lajos, az Erste World vezetője
  • Kiss Péter, az Amundi Befektetési igazgatója
  • Szomodi Balázs, az Amundi Third Party Értékesítési és Termékfejlesztési vezetője
  • Pletser Tamás, az Erste Olaj- és gázipari elemzője

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Oroszországot kizárva a SWIFT-ből hogy tud Európa fizetni a gáz és kőolajért Oroszországnak?  Vannak kiskapuk a SWIFT kikerülésére?
A SWIFT rendszerből nem zárták ki azokat a bankokat, akik az olaj és gázszállítások lebonyolításában érdekeltek, pl. Gazprombank.

Milyen eszközök állnak az MNB részére az infláció és a forint gyengülése ellen. Lehet-e a várakozásokhoz képest is egy sokkal agresszívabb beavatkozásra számítani?
Lehetséges eszközök: további kamatemelés, hasonlóan a március 3-i vártnál nagyobb kamatemeléshez. A devizapiaci intervenció is rendelkezésre áll az MNB számára, azonban ezt rendkívüli esetekben és ritkán használja, mert alacsony a devizatartalék a környező országokhoz képest. Egyelőre sokkal agresszívabb beavatkozásra nem számítunk. Az MNB-nek nem a szint a fontos, hanem a változás sebessége, tehát akkor avatkozik be, ha túl gyorsan túl nagyot változik az árfolyam.

Hidrogén előállítás vízbontással: a vízkészletek is végesek, nem ? És mi lesz a keletkező oxigénnel?
Az oxigént ki lehet ereszteni a levegőben, érdemben nem növeli a levegő 21%-os oxigéntartalmát. A technika ott működik, ahol van elegendő mennyiségű víz, akár a sós tengervíz is alkalmas.

Hogy hívják ezt a hidrogénre fókuszáló alapot?
CPR Invest - Hydrogen

Önök szerint meddig emelkedhet még az olaj ára?
Véleményünk szerint, a 130-150 dolláros szint lesz az olaj teteje, de sajnos sokáig itt maradunk.

A nyersanyag típusú befektetéseket milyen mértékben preferálják , időtávot tekintve akár 3-5 év vonatkozásában is jónak tekinthető?
Véleményünk szerint, hosszabb időszakban is lehet tartani a nyersanyagokat. (palládium/platina, a réz, amerikai földgáz és az uránium)

Előbbre hozza -e a recessziót a háború, hiszen az infláció és a kamatemelések már elindultak? Hogyan készüljünk erre a portfoliónkkal?
A háború a hosszától és kiterjedésétől függően növeli a stagflációs kockázatokat, ugyanis a nyersanyagárak emelkedése növeli az inflációt és csökkenti a keresletet, a bizonytalanság és kockázatok növekedése, valamint az orosz és ukrán piac kiesése csökkenti a növekedést. Egyelőre recesszió csak az orosz és ukrán gazdaság esetén biztos, a KKE régió országaiban és az EU-ban csak 1-1%-kal csökkentették eddig a növekedési várakozásaikat az elemzők, tehát továbbra is növekedés várható. Természetesen elhúzódó, esetleg kiterjedő háború esetén további csökkenés várható, illetve az olaj és gázárak további tartós emelkedése a jelenlegi szintekről szintén nagymértékben visszafoghatja a növekedést. Az USÁ-ra és az ázsiai gazdaságokra kevésbé van hatással ez a konfliktus. A szektorok tekintetében a nyersanyagtermelő és az energiaszektor lehet ennek nyertese, illetve a defenzívebb szektorok felülteljesíthetnek a stagflációs félelmek növekedésével. Regionális szinten USA és a közel-keleti országok, valamint egyes latin-amerikai olajexportáló országok lehetnek felülteljesítők.

A hidrogén előretörése súlyos helyzetet okozna pont az olyan országoknak, mint Oroszország, vagy a jelentős hitelt felvevő palagázkitermelők, ami vélhetően súlyosabb gazdasági helyzetbe sodorná ezeket a cégeket, esetleg országokat. Nem okozna e ez sokkal súlyosabb fegyveres anomáliákat a jelenlegihez képest a jelentős érdekvesztés?
Oroszországnak ez inkább segítene, mivel kénytelen lesz a gazdaságát fejleszteni és nem marad pénze haderőre. A világot jobbá tenné, ha a hidrogén technológia elterjedne.

Egy elhúzódó, fél évig vagy tovább tartó háború milyen hatással lehet a tőkepiacokra?
Ez a szcenárió első körös hatásként továbbra is nyomás alatt tarthatja a részvényeket, a nyersanyag árak tartósan magasabb szinten maradhatnak, és így az infláció is tovább emelkedne. Ugyanakkor az elhúzódó háború valamilyen szintű patthelyzetet feltételez (egyik fél sem tud döntő fölényt elérni), amihez a piacok egy idő után hozzászoknak, beárazzák azt, és elkezdenek az új fejleményekre reagálni. Az érintett vállalatoknak is lenne ideje alkalmazkodni az új helyzethez, így valószínűleg egyre kisebb hatása lenne a piacokra az idő múlásával (hasonlóan a Covid járvány hatásaihoz). Különösen igaz ez, ha a háború nem terjed Ukrajna határain túl.

Ez csak egy kiegészítés: a Hidrogén elégetése során víz keletkezik, azt újra bonthatják, tehát ez egy körforgás, elvileg korlátlan
Ez pontosan így van.

Van-e gazdasági előnye az oroszoknak az esetleges területfoglalásból?
Elméletileg igen, de nem valószínű, hogy képesek megtartani Ukrajnát. A hadjárat is napi fél milliárd dollárba kerül nekik, így nettó veszteséggel zárulhat az ukrán háború.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben