Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jövő héten csődbe mehet az orosz állam

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 8.   09:19

Oroszország a gázszállítások leállításával fenyegetőzött Az orosz állampapírok nemteljesítésére vonatkozó 5 éves CDS ügyletek 80%-os csőd valószínűséget áraznak. Főként a március 16-i kuponfizetés...

Oroszország a gázszállítások leállításával fenyegetőzött

Az orosz állampapírok nemteljesítésére vonatkozó 5 éves CDS ügyletek 80%-os csőd valószínűséget áraznak. Főként a március 16-i kuponfizetés miatt nagy az aggodalom. Az orosz állampapírok és vállalati kötvények egy jelentős résznél lehetőség van rubelben fizetni még akkor is, ha eredetileg dollárban kibocsátott papírról van szó. A mostani esedékességnél viszont nincs meg ez az opció, így ha Oroszország nem fizet, vagy rubelben próbálná meg a 117 millió dolláros kuponfizetést teljesíteni, az is csődeseménynek számíthatna, ami aktiválhatná a CDS ügyleteket.


Az orosz részvények után az orosz kötvények is kikerülnek egy fontos indexből. Március 31-től a széles körben követett JPMorgan kötvényindexek már nem tartalmazzák majd az orosz kötvényeket.


Az orosz miniszterelnök-helyettes és egyben energetikai miniszter az európai gázszállítások leállításával fenyegetőzött, válaszként az európai szankciókra. A földgáz szállítások leállítása Európának és Oroszországnak is fájó pont lenne, hiszen Európának nagy a kitettsége az orosz gáz felé, míg Oroszország az egyik legnagyobb exportbevételétől esne el. Közben az EU is igyekszik csökkenteni függőségét az orosz gáztól, de ezt hatékonyan csak hosszabb távon tudja megtenni. Rövidtávon is vannak persze eszközei, például a szenes erőművek újbóli üzembe állítása. Olaf Scholz német kancellár szerint ugyanakkor Németország nem nélkülözheti az orosz energiahordozókat, így Németország nem támogatná az orosz energiahordozók szankcionálását. Hasonló kijelentést tett tegnap a magyar kormány is.


A Gazprom dollárban teljesítette az 1,3 milliárd dollár értékű kötvénylejáratát, annak ellenére, hogy korábban arról szóltak a hírek, hogy a kifizetések várhatóan rubelben fognak teljesülni.


A tegnapi orosz-ukrán egyeztetéseken csak kisebb előrelépések történtek a humanitárius folyosók létesítése kapcsán. Abban azonban megállapodtak, hogy rövidesen ismét folytatják az egyeztetéseket. Csütörtökön külügyminiszteri szinten folytatódnak a tárgyalások, Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba a törökországi Antalyában találkozik egymással.


A DAX és az Euro Stoxx 50 is medvepiacba lépett, miután az indexek értéke 20%-ot esett a korábbi csúcsról.


A lengyel jegybank ma várhatóan 50 bázisponttal 3,25%-ra emeli az alapkamatot, hogy ezzel is stabilizálja a zlotyi árfolyamát.

További amerikai katonák érkeznek Európába

Az egyik pentagoni tisztviselő szerint az Egyesült Államok további 500 katonát küldött Európába, hogy támogassa a NATO-t. A Pentagon elmondta, hogy Oroszország a határon lévő közel összes katonáját bevetette már Ukrajna ellen.


Joe Biden ezen a héten aláírhatja az amerikai kormány kriptostratégiáját felvázoló végrehajtási rendeletet. Az elnök arra utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy vizsgálják meg a lehetséges szabályozási változásokat, és a digitális eszközök nemzetbiztonsági illetve gazdasági hatását.


Ma jelenik meg a kisvállalkozások optimizmusát tükröző index, ami a korábbi 97,1 pontról a várakozások szerint 97,3 pontra emelkedhetett februárban. A külkereskedelmi mérleg hiánya pedig 87,3 milliárd dollárra nőhetett januárban a decemberi 80,7 milliárd dollárról.


A Morgan Stanley vezérigazgatója szerint a Fed-nek a geopolitikai helyzet ellenére is meg kellene kezdenie a kamatemelési ciklust. Szerinte a Fed négy, egyenként 25 bázispontos kamatemelést fog végrehajtani. A vezérigazgató elmondta, hogy találkozott Powellel, és a Fed az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt még 50 bázispontos emeléssel számolt, de Powell most már csak 25 bázispontos emelést támogat.

Kínából is viszik a pénzt

Az eddigi legnagyobb mértékben csökkent a külföldi befektetők kínai államkötvényben tartott vagyona februárban. A 35 milliárd jüanos (5,5 milliárd dollár) kiáramlás az ukrán-orosz konfliktus miatti biztonság keresés eredménye. Ezzel 2021 márciusa óta először csökkent a külföldiek által birtokolt államkötvény állomány Kínában, a rekord összegnek számító 2,52 billió jüanról (399 milliárd dollár) most 2,48 billióra csökkent.


Felújítási, illetve helyreállítási munkálatok jeleit észlelték az észak-koreai Punggye-ri atomfegyver tesztelő bázisnál, melyet 2018-ban zárt le a kommunista állam.

Határidős piacok

Ma reggel is mínuszban voltak a fő amerikai és európai határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben