Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A múltbéli hozam bűvöletén túl

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSBara GáborFiókhálózati értékesítési vezető2022. március 14.   09:49

Egy befektetés múltbéli hozama nem garancia a jövőre nézve! Régi szakmai intelem ez, és nem mellesleg nagy igazság is. Minden betűjét érdemes az eszünkbe vésni, ha úgy döntünk, hogy befektetésekkel szeretnénk gyarapítani vagyonunkat. 

Igen, igen persze. Hiszen ez alapvetés! – értenek egyet gyakran a befektetők a befektetési tanácsadás első perceiben a banki tanácsadójukkal, brókerükkel…

…majd egy órával később rámutatnak a befektetési alap paletta legmagasabb múltbéli hozamával rendelkező alapjára: Ez kell nekem!

Lássuk be, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy megnézzük mely befeketések hozták az elmúlt évben a legtöbbet és azon nyomban rohanjunk felvásárolni ezeket a papírokat. „Hiszen ha az elmúlt időszakban ilyen jól hoztak, megvertek mindenkit a piacon, akkor idén is bizonyára így lesz, és engem is gazdaggá tesznek, nem csak azokat a mázlistákat, akik tavaly már benne voltak. Nem igaz?!” – gondolhatnánk. Nos nem, vagy legalábbis nem valószínű. Garancia azonban egészen biztos nincs rá. Mégis ez a leggyakoribb hiba, amit a befektetők el szoktak követni. A magas múltbéli hozam csalóka tündérfénye mindig kész a túlzott, vagy hamis elvárások ingoványába csábítani a felkészületleneket.

Mindazonáltal a hozamgörbék elemzése egyáltalán nem haszontalan. Iránymutatást adhatnak nekünk, hogy egyes befeketések hogyan viselkednek a múlt gazdasági, társadalmi, piaci viszonyai között. Támpontot ad nekünk az adott befeketés jövőbeli kockázatainak felméréséhez. Önellentmondásba keveredtem? Ez utóbbi kijelentésem üti az elsőt? Vagy mégsem? Most akkor nézzük vagy ne nézzük a hozamgörbéket?

Én azt mondom nézzük, mert igen hasznosak, de ne csak az elérhető hozamok egydimenziós szemüvegén keresztül.

Az első s talán leghasználhatóbb szabály, amit anno, elsőéves közgazdászhallagatóként a fejembe vertek, hogy ne feledjem, a közgazdaságtanban bizony mindennek ára van. Mondjuk ez azért nem egy akkora mondás, hiszen a korlátozott erőforrások hatékony elosztásával foglakozik ezen tudomány, azonban egyszerűsége, vagy ha úgy tetszik nyilvánvalósága ellenére befektetőként gyakran mentett meg a múltban ez az intelem.

Ugyanis a magasabb hozam lehetőségének is ára van. Kockázattal illetve hosszabb befektetési időtávval kell fizetni érte. A hangsúly a „kell”-en van. Nincs kibúvó a szabály alól. Igen, még akkor sem, ha az adott befektető a világ legnagyobb tőzsdecápája. A számokkal nehéz vitatkozni (még a tőzsdecápáknak is), tartja a mondás. És az előbbi kijelentésemet bizony egy egészen egzakt matematikai bizonyitás emeli az alapvető igazságok panteonjába.

Az a befektető, aki nem hajlandó tudomást venni a magas hozam lehetőségének áráról, csupán egy félkarú óriás.

Tehát meg van a szemüvegünk másik két dimenziója. Kockázat és befektetési időtáv. Ezzel a két témával tankönyveket lehetne megtölteni, s ez olyannyira igaz, hogy ezt már sokan meg is tették hosszú évtizedekkel ezen írás megjelenése elött. Így mindenki legnagyobb örömére én itt és most nem mélyedek el jobban a kérdés boncolgatásában. Talán egy másik alkalommal.

A témához kapcsolódóan azért egy zárógondolatot mégis megosztanék, a kockázat/hozam, ár-érték arány kérdéskörében.

Minden befektetési instrumentumnak van egy bizonyos Sharpe mutatója. Amit úgy számolunk, hogy az instrumentum múltbéli hozamából kivonjuk a kockázatmentes hozamot (ilyen persze nincs, de egyes kötvényindexek hozamgörbéi jó közelítéssel szolgálnak ebben a modellben), majd elosztjuk mindezt az instrumentum kockázatával vagy másnéven árfolyam ingadozásával. Magyarul: megmutatja, hogy az adott befektetés a múltban hogyan tudta az általa felvállalt kockázatot extra haszonra fordítani. A múltbeli hozamteljesítményért mekkora kockázattal kellett fizetni, azaz mi az ár-érték aránya.   

Persze ez is egy múltbéli teljesítményből számolt mutató, s mint ilyen, ez sem garancia a jövőre. De mégis, ha a befektetési döntéseink meghozatala elött rápillantunk, fogalmat alkothatunk, hogy valószínűleg mennyi a kockázati „ára” az adott papír extra hozampotenciáljának. Használta igen egyszerű: minél nagyobb ez a szám, a múltban annál hatékonyabban dolgozott a befektetés.

Használjuk bátran, mert már egy ilyen egyszerű technikával is komplexebb, megalapozottabb befektetési döntések meghozatalára leszünk képesek a jövőben. És ezek igen fontos döntések, hiszen szó szerint zsebbevágóak.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben