Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A várttól picit elmaradó eredmény az OTP-nél

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 4.   11:37

Erste kommentár Az OTP negyedik negyedéves nettó, számviteli eredménye 121,1 milliárd forint lett, ami enyhén elmarad a várt 125,8 milliárd forintos eredménytől. Ennek elsődleges oka a vártnál...

Erste kommentár

Az OTP negyedik negyedéves nettó, számviteli eredménye 121,1 milliárd forint lett, ami enyhén elmarad a várt 125,8 milliárd forintos eredménytől. Ennek elsődleges oka a vártnál körülbelül 6 milliárd forinttal nagyobb céltartalék képzés, a kicsit kisebb operatív eredmény és az elemzők által prognosztizáltnál 3 milliárd forinttal jobb egyszeri tételek. A bank tőkemegfelelése 1,5 százalékponttal, az előző negyedévi 15,4 százalékról 16,9 százalékra emelkedett, miközben ha teljes leírást kellene alkalmazni az ukrán és orosz eszközállományra, azok rendre 27 és 116 bázisponttal, összesen 143 bázisponttal, azaz 1,43 százalékponttal csökkentenék ezt az értéket. Az is kiderült a jelentésből, hogy az ukrán és az orosz leány könyv szerinti értéke kisebb, mint a bankok saját tőkéje. Így abban az esteben, ha mind a két bankot le kellene írnia az OTP-nek, akkor rendre 177 és 126 milliárd forintba fájna ez az anyabanknak, ha a bruttó anyabanki finanszírozást is figyelembe vesszük, amit csökkenthetnének ezen leányok OTP-nél elhelyezett betétei. Így a bruttó veszteség 1100 forint környékén alakulna részvényenként. Különben mindkét bank nagyon jó teljesítményt nyújtott, s az együttes profitjuk (39 milliárd Ukrajnában és 37,6 milliárd Oroszországban) a konszolidált eredmény 16,8 százalékát teszi ki. Ez alapján számolva, a fair értékre gyakorolt hatás valahol 2800 és 3400 forint között lehet, ha pl. 10-es fair P/E értékkel vagy éppen pénzáram alapú „ceteris paribus” értékeléssel számolunk. Mind a két érték jóval alacsonyabb az elmúlt időszakban elszenvedett árfolyamhatásnál. Míg a pénzáram alapú értékelés a korábbi becsléseinkhez áll közel, addig a „leányok” levágásának hatása az anyáról, gyakorlatilag fele akkora, mint amit korábban a bizonytalan számok ismeretében becsültünk.


A hozamkörnyezet emelkedésével jelentősen javult a nettó kamatmarzs, 3,62 százalék lett az előző negyedévi 3,46 százalék után, ami alátámasztja a bank azon előrejelzését, hogy a marzsokban stabilizációt vár az idei évben. Sőt, ez a kijelentés inkább konzervatívnak tekinthető. Az idei évben a menedzsment 10 százalékos hitelállomány bővülést vár az orosz és az ukrán operáción kívüli területeken, s a korábban elhatárolt 119 milliárd forint osztalékot továbbra is ki kívánja fizetni a 2019 és 2020 évek eredménye után. A tavalyi eredmény utáni osztalékról később, az igazgatóság márciusi ülésén fognak dönteni. A 90 napon túli nem fizető adósok állománya csökkent, míg a stage 3 adósok állománya növekedett, miközben ezen hitelek fedezettsége az előző negyedévi 64,4 százalékról 60,5 százalékra csökkent.


Összeségében egy szilárd, jó eredményt láthattunk, miközben a jelenlegi háborús helyzet hatása valószínűleg jóval kisebb lehet a cégre nézve, mint amit a piac beárazott. Nagy valószínűséggel továbbra is az ideges piaci helyzet fogja meghatározni a részvényárfolyamot rövid távon.



A DAX annak ellenére szakad tovább, hogy az ukrán atomreaktor elleni esti támadás nem okozott komolyabb károkat, és mostanra normalizálódott a helyzet olyan értelemben, hogy az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművet, ami Budapesttől 1200 km-re, Frankfurttól pedig 1900 km-re van. Ez 300-400 km-rel több, mint Csernobil távolsága. Persze a DAX-ot elsősorban az autógyártók húzzák le, az alkatrész kitettségen (rövid távú) és az emelkedő nyersanyag árakon keresztül érvényesülő negatív hatások miatt.

Tovább adták Európát

Változatlanul az európai részvénypiac számít alulteljesítőnek. A FTSE100 2,6%-ot, a DAX 2,2%-ot, a CAC40 1,8%-ot esett tegnap.


Amerikát a technológiai szektor húzta le, a Nasdaq 1,6%-ot esett, míg a Dow megúszta 0,3%-os, az S&P pedig 0,5%-os eséssel.


Ázsiában is jelentős ma reggel az eladói nyomás. A CSI300 1,5%-ot, a Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng 2,6%-ot esik.


Főként az európai határidős indexeknél látható jelentős csökkenés ma reggel, a legnagyobb ukrán atomerőművet ért éjszakai támadást követően.

Felfüggeszti ukrán termelését az Arcelormittal

Az ArcelorMittal már korábban a technikai minimumra csökkentette ukrajnai acéltermelését, most pedig teljesen felfüggeszti azt. A leállítást már tegnap elkezdték, de a technikai korlátok miatt legalább egy hétre van szükség, míg ténylegesen teljesen le tudnak állni.

Hibázott a Rivian

Eddigi történetének legnagyobb esését produkálta a Rivian, miután nagymértékben megemelték két termék árát, és emiatt sokan mondták vissza rendelésüket. A cég ugyan belátta a hibát és a március 1. előtt leadott megrendelések esetében az „eredeti áron” kínálja a modelleket, de a részvény két nap leforgása alatt 22 százalékot esett, és eddigi legalacsonyabb szintjén fejezte be a kereskedést.

Eltérő befektetői magatartás

A Goldman és a JPMorgan is elkezdett szemezni a nagyon olcsóvá váló orosz vállalati kötvényekkel, sőt vásárolt is belőle. Ugyan jelenleg nincs megtiltva, hogy orosz eszközökkel kereskedjenek a befektetők, ám ennek a jelen helyzetben megvan a maga kockázata, ami a vállalat megítélését illeti. Ezt elkerülendő a BlackRock felfüggesztette az orosz eszközök vásárlását a feltörekvő piaci alapjában.

Három hónapot kapott a Shimao

Három hónapos türelmi időszakot kapott a 950 millió dollár értékű kuponfizetésére a kínai Shimao Group. A kínai ingatlanfejlesztő, melyet a szektor egyik legstabilabb tagjának tartottak, továbbra is likviditási gondokkal küzd. A Fitch még lejjebb, „B-”-ról „CCC”-re rontotta az ingatlanfejlesztő minősítését. A Citic Trust befektetési alapkezelővel kötött megállapodás szerint a türelmi időszakban napi 10 millió jüan (1,6 millió dollár) értékben kell díjat fizetnie a Shimao-nak.

Az első Huawei autó

Szombaton gurul le a gyártósorról az első Huawei operációs rendszerrel ellátott elektromos autó. Az Aito M5 nevű modellt a Seres gyártja. A Huawei terveiben nem szerepel, hogy saját maga gyártson autókat, azonban az elektromos és önvezető autókba szükséges technológia fejlesztésében részt vennének.

A Gloster nem kitett az ukrán háborúnak

A Gloster csoport ma reggel közölte, hogy működését, gazdálkodását és likviditását az orosz-ukrán háború közvetlenül nem érinti, a társaság és partnerei nincsenek kitéve a háború okozta közvetlen negatív gazdasági hatásoknak, így többek között az Európai Unió valamint az Egyesült Államok szankcióinak, a Gloster bevételei a terveknek megfelelően alakulnak. Mivel a társaság a magyar és a német piacon aktív, így eddig is valószínűsíteni lehetett, hogy nem kitett az orosz-ukrán háborúnak, amit a mai közlemény is megerősít.

Nem tudott erősíteni a forinton a jegybank

Tegnap a vártnál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot az MNB, ami megállította a forintgyengülést, azonban az érdemi stabilizációhoz úgy tűnik, nem volt elég. A forint továbbra is történelmi mélypontja közelében tartózkodik az euróval szemben. A tegnapi 380,5-ös zárás után az aggasztó háborús hírek hatására a mai napot emelkedéssel nyitotta az EURHUF kurzusa. A kockázatkerülés extrém erős, és amíg nem enyhül a háborús konfliktus, addig marad a leértékelődési nyomás a forinton is.

Egyre lejjebb az EURUSD

A nemzetközi devizapiacokon csökkent tegnap az EURUSD kurzusa, a dollár további fél százalékkal értékelődött fel az euróval szemben. A dollárt segíti a háború okozta erős kockázatkerülés és a hónap közepére várt Fed kamatemelés is.

Nem változott a főbb olajfajták árfolyama, de nagyon változékony a kereskedés

A WTI 105,5, a Brent típusú kőolaj pedig 110,8 dollár volt a májusi lejáratra a piacon. Az olaj kereskedése nagyon változékony. A ma hajnali hírre, miszerint tűzeset történt a zaporizzsjai atomerőműben, közel 5 dollárral ugrott meg az árfolyam. Később kiderült, hogy nukleáris létesítmény nem sérült meg a tűzben, ez csökkentette a feszültséget. Az Oroszországgal kapcsolatos bizonytalanság az orosz kőolaj és termék export legalább 70%-át érinti. A hajózási cégek kerülik a Fekete-tenger térségét és a legnagyobb helyi orosz tengeri kikötőt, Novorosszijszkot. A háború kitörése óta már öt kereskedelmi hajó sérült meg a térségben, és a biztosítótársaságok háborús konfliktus esetén nem fizetnek kártérítést. Emiatt többszörösére ugrott az orosz olaj elszállításáért kért díj. Bár a szankciók egyelőre nem érintik a nyersanyagok kereskedelmét, a vevők félnek az orosz kőolaj és kőolajszármazékok vásárlásától, mivel ez a helyzet bármikor változhat. A hatás Ázsiában is érezhető, a távol-keleti orosz kikötőváros város, Nahodka nyersanyag forgalma is zuhant, míg az orosz Novatek sem tudja a cseppfolyós földgázt elszállítani a Jamal félszigetről.

Az arany emelkedett az atomerőmű tűz hatására

Az arany árfolyama 1.936 dollárra emelkedett, miután reggel tűz ütött ki az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben. Később kiderült, hogy nukleáris berendezés valószínűleg nem sérült meg a tűzben. Jelenleg is harcok folynak az üzem körül, ami rossz esetben sugárszennyezéshez vezethet. Az arany a múltban élesen reagált a háborús eseményekre, de az áremelkedések rövid ideig tartottak. Szakemberek szerint most más lehet a helyzet, hiszen az ukrán-orosz háború elhúzódhat, ami tartósan magas tarthatja a nemesfém keresletét. Jerome Powell amerikai jegybankelnök nyilatkozatában magasabb inflációról beszélt, viszont a jövő heti kamatdöntő ülésen csak 25 bázispontos emelést támogat a korábbi 50 bázispontos várakozás helyett, ami szintén erősítheti az arany kurzusát.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben