Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az építőipar és szolgáltatások vitték a zászlót az év végén

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. március 2.   13:25

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 IV. negyedévében 7,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,0, az előző év azonos időszakához képest 7,0%-kal emelkedett. 2021-ben a GDP volumene az előző évhez viszonyítva 7,1, 2019-hez képest 2,1%-kal növekedett a nyers adatok szerint.

Ahogy azt a havi és magas frekvenciás adatok alapján sejteni lehetett az építőipar és számos szolgáltató ágazat – melyek közül kiemelkedik a turizmus, a szállítások és az infokommunikáció. Felhasználási oldalon a fogyasztás volt a fő húzóerő, a beruházások a mérsékelt kormányzati szegmens miatt visszafogottan teljesítettek, emellett ismét pozitívan járult a növekedéshez a külkereskedelem. 

A magyar gazdaságnak tavaly sikerült kilábalnia a 2020-as, a koronavírus-járvány okozta sokkból. Az idei év kilátásai azonban meglehetősen vegyesek. A háztartások által generált kereslete – legalábbis az első negyedévben – gyakorlatilag változatlan maradhat az emelkedő bérek és a költségvetési transzferek hatására. Elsősorban a második félévtől várunk javulást a külkereskedelemben, amennyiben a globális ellátási láncok zavarai tartósan enyhülnek. Az orosz-ukrán háborúból fakadó megnövekedett bizonytalanságok azonban releváns kockázatokat hordozhatnak, különösen a még magasabb energiaárak és az esetleges energiaellátási zavarok révén. Ráadásul a gazdaságnak idén jóval magasabb kamatkörnyezetben kellene működnie, miközben a várható fiskális konszolidáció – valószínűleg alacsonyabb állami beruházásokon keresztül – a növekedést mérséklő hatásokkal járna. Összességében elmondható, hogy a jelenlegi erős lendület az idei évre 5,4% körüli GDP-növekedést jelent, azonban a lefelé mutató kockázatok nem tekinthetők alacsonynak.

WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben