Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Így érinti az ingatlanalapokat a megugró infláció és kamatszint

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. március 1.   13:20

A pénzpiaci kamatok növekedése miatt a forint ingatlan alap hozampotenciálja jelentősen emelkedett. Az infláció és az ennek köszönhető kivitelezési költségek emelkedése hozzájárultak az ingatlanportfóliók felértékelődésében. A fenntarthatósági követelmények figyelembevétele ma már kiemelt szerepet játszik az ingatlanok üzemeltetésénél és a befektetési döntésekben egyre hangsúlyosabban jelenik meg az ESG, mint döntési szempont, – derül ki Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke portfoliónak adott nyilatkozatából.

A hozamok tekintetében Pázmány Balázs jelentős növekedést vár a forint alapok esetén a kamatok növekedése miatt, hiszen a pénzpiaci hozamok növekedése (ma már 4-5 százalék az egy évvel ezelőtti egy százalék helyett) jelentősen emeli az ingatlanalapok likvid részében elérhető hozamot. Másrészt az ingatlanalapokat euróban tartják nyilván és az árfolyamkockázatok csökkentése miatt kötött fedezeti ügylet a magas kamatszint miatt szintén többet hoz.

A kivitelezési költségek jelentős emelkedése a meglévő ingatlanportfolió felértékelődését eredményezi – hangsúlyozta Pázmány Balázs, a portfolio.hu körkérdésére válaszolva. A portál az emelkedő infláció ingatlanalapokra gyakorolt hatásairól kérdezett három szakembert. Pázmány Balázs a portfóliónak kifejtette: az ingatlanok üzemeltetési költsége – többek között az energiaárak drasztikus változása és a munkaerő költségének növekedése miatt – is jelentősen növekedett. Viszont a befektetők számára kedvező hír, hogy az elmúlt 17 évben szerzett jelentős ingatlanállomány értéknövekedése szinte folyamatos.

Az elmúlt covid időszak tapasztalataira alapozva ugyanakkor a közelmúltban elsősorban retail területen növelte az Erste Alapkezelő az ingatlanjai arányát, miközben az idén újraértékeli az irodapiaci ingatlanok területét. „Jó döntésnek bizonyult, hogy a korábbi években felépített portfóliónk legjelentősebb részét új, vagy újszerű, remek lokációban található irodaházak és élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó multinacionális bérlők által hasznosított ingatlanok alkotják, amely ingatlanok a covid járvány alatt is végig hasznosítottak voltak” – emelte ki az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. Hozzátette: ez a stratégia kiemelkedően válságállónak bizonyult. Miután a befektetési politika a biztonságra épít, multinacionális bérlőkkel kötnek hosszútávú szerződéseket, így a kockázatuk érdemben nem növekedett. Az Erste Alapkezelő a járvány alatti időszakban számos bérleti szerződést hosszabbított meg némi bérleti kedvezményért cserébe, ami az ingatlanportfolió értékére még kedvező hatást is gyakorolt.

Arra a kérdésre, hogy az ESG – a környezeti, társadalmi és etikus irányítási – szempontok mennyiben kell, hogy befolyásolják az alapok jövőbeni működését Pázmány Balázs azt mondta: a fenntarthatósági követelmények komoly elvárásként fogalmazódnak meg, így ezeket bérlőinkkel együttműködve igyekeznek teljesíteni. Kiemelte, hogy az Erste Alapkezelő befektetési döntéseiben egyre hangsúlyosabban jelenik meg az ESG, mint szempont. Az Erste törekszik ingatlan alapjai ESG-kompatibilitásának növelésére és úttörő szerepet kíván betölteni a magyarországi ingatlanalapok ESG kritériumoknak megfelelő átminősítésében. Bejelentette: vizsgálják egy kifejezetten ESG ingatlan alap indításának lehetőségét is.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalon jelent meg 2022.02.18-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben