Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szétválás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 1.   10:49

Erste kommentár Szépen látszik az orosz-ukrán háború geopolitikai hatása a részvénypiacokon. Míg a kevésbé, csak áttételes hatásokon keresztül érintett piacok kis mértékben ugyan,...

Erste kommentár

Szépen látszik az orosz-ukrán háború geopolitikai hatása a részvénypiacokon. Míg a kevésbé, csak áttételes hatásokon keresztül érintett piacok kis mértékben ugyan, de gyengülnek, addig a jobban érintett piacoknál nagyobb a negatív hatás. Például a lengyel, az osztrák vagy a magyar piac nagyon megsínylette a háborús konfliktust, miközben a DAX vagy a cseh piac csak fele akkorát esett, mint mi. Az amerikai piacok meg alig térnek el a szokásos üzemmódtól. Nagyjából azt lehet mondani, hogy a jobban érintett piacok 20 százalékot, a kevésbé vagy másodlagosan (magasabb olajár, magasabb inflációs várakozások, stb.) érintettek 10 százalékot estek. Ugyanakkor – nem meglepő módon – az esés ledolgozásában is az alapvetően nem közvetlenül érinett piacok járnak az élen. A mai nap kivételt képez ez alól, mert miközben Prága és Varsó emelkedik, Frankfurt és Budapest esik. Az utóbbi esetben leginkább az OTP húzza le a piacot, pedig az európai bank index emelkedik. Vagyis a kirakósból az jön ki, hogy mi vagyunk a leggyengébb láncszem.


Míg a MOL összességében relatíve jól tartja magát, addig az OTP és a Richter is jócskán alulteljesít. Pedig mind a három esetében az jön ki, hogy szinte akárhogy becsüljük a negatív hatást, a részvények már jóval túlárazták azt. Mindent egybevetve, egy elég jelentős negatív gazdasági, másodkörös hatás is beépült már ezekbe az árakba.

Ismét emelkedhetnek a részvényindexek

Ázsiában emelkednek a részvényindexek. Japánban a Nikkei 225 1,2%-kal értékelődik fel, míg Kínában a Sanghaj Kompozit index 0,8%-kal, a Hang Seng pedig 0,7%-kal ér többet.


Európában tegnap tovább estek a részvényindexek. Az Euro Stoxx 50 1,2%-kal, a FTSE 100 0,4%-kal, a CAC 40 1,4%-kal, illetve a DAX 0,7%-kal értékelődött le.


Amerikában vegyesen teljesítettek az indexek. A Dow Jones 0,5%-kal zárt lejjebb, míg az S&P 500 0,2%-os csökkenést mutatott. A Nasdaq 0,4%-os emelkedéssel zárta a napot. A határidős indexek kisebb emelkedést mutatnak.

MOL: 20-30 milliárd forint EBITDA hatása lehet az árbefagyasztásnak, az Urál kőolaj ára összeomlott

A magyar kormány tegnap jelentette be, hogy befagyasztja az üzemanyag nagykereskedelmi árát is. Becslésünk szerint a MOL-ra nézve 20-30 milliárd forint hatása lehet a következő két és fél hónapban a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árbefagyasztásának. Mi összesen 1 milliárd liter üzemanyag értékesítésére számítunk ebben az időszakban a MOL részéről Magyarországon, és literenként 20-30 forintos veszteségre. A MOL helyzetét nagyban javítja, hogy az Ural típusú kőolaj árfolyama logisztikai problémák miatt összeomlott. A MOL egyelőre kap ilyen olajat a Barátság kőolajvezetéken, de kérdés, hogy a jövőben is kaphat-e, és ki tudja-e fizetni. Mindenesetre a Brenthez képest a szokásos 2-3 dolláros különbség 10 dollár fölé nőtt. Ennek a hatása jelenleg nagyobb, mint az árbefagyasztásnak, ez indokolja a MOL tegnapi tőzsdei szárnyalását. A befagyasztás okozhat ellátási problémákat, a MOL-nak most jelentős logisztikai problémákkal kell majd megküzdenie, mivel nagykereskedelmi részesedése a mostani 70%-ról akár 90-100%-ra is nőhet. Kérdés továbbá, hogy miként lehet megakadályozni, hogy kereskedők a MOL olcsóbb termékeit külföldön adják el. Ennek a megakadályozását, illetve eszközeit egyelőre nem látjuk.

Nem mutat jó képet a Zoom

Zárást követően tette közzé negyedik negyedéves számait a Zoom. Az eredmény felülmúlta ugyan a várakozásokat, de az előrejelzések elmaradnak attól. A vállalat 1,07 milliárd dolláros bevétele 21%-os bővülést jelent éves alapon, és meghaladja az 1,05 milliárd dolláros várakozást. Profit téren is jól teljesített a cég, az 1,29 dolláros egy részvényre jutó eredmény felülmúlta a várt 1,07 dollárt. A felhasználók számának növekedése elmaradt a várakozásoktól, és az első negyedévre vonatkozó kilátások is rosszabbak, mint amire az elemzők számítanak. A jelentést követően közel 10%-ot esett a részvény, de ez később 2%-ra csökkent.

Jó negyedévet zárt a HP, viszont az orosz szankciók miatt esik az árfolyam

A HP is tegnap zárást követően tette közzé első negyedéves eredményét, ami összességben jobb lett a vártnál. Az informatikai vállalat 17,03 milliárd dolláros bevétele közel 9%-kal nőtt éves összehasonlításban, és meghaladta a 16,5 milliárd dolláros várakozást. Profit téren szintén felülteljesített a cég, hiszen az 1,1 dolláros egy részvényre jutó eredmény jobb, mint az 1,02 dolláros várakozás. A menedzsment teljes évre vonatkozó EPS várakozása meghaladhatja az elemzők 4,18 dolláros becslését, de a szabad készpénzáram elmaradhat a konszenzus várakozásától (4,5 milliárd dollár vs 4,7 milliárd dollár). Az orosz szankciók következtében az egy részvényre jutó eredmény 3 centtel csökkenhet, hiszen a cégnek 18%-os piaci részesedése van Oroszországban, tehát egy igen jelentős szelet. Viszont a növekvő PC kereslet miatt a cég megemelte az idei évi kilátásait. Az árfolyam több, mint 2%-ot esett zárást követően.

Részvényvisszavásárlási programok

Az Adidas új, 1,5 milliárd eurós részvényvisszavásárlási programot jelentett be, ami márciusról a harmadik negyedév végéig tart, és a jelenlegi piaci kapitalizáció 3,7%-át jelenti. A Linde 10 milliárd dollár értékű visszavásárlási programot hirdetett, 2024 július 31-ig, ami a piaci kapitalizáció 6,7%-át jelenti.

A vetőmag üzletág húzza a Bayert

A negyedik negyedévben 11,1 milliárd eurós árbevételt és 2,4 milliárd eurós korrigált EBITDA eredményt ért el a Bayer. Mindkettő felülmúlta a várakozásokat, a piac ugyanis 10,6 milliárd eurós árbevétellel és 2,3 milliárd eurós EBITDA eredménnyel kalkulált. A felülteljesítés fő oka a vetőmag üzletág jó teljesítménye volt az áremeléseknek köszönhetően. Az idei évre a menedzsment 46 milliárd eurós árbevételre számít, ami kicsivel a 45,4 milliárdos piaci várakozás fölött van. A cég 12 milliárd eurós EBITDA előrejelzése ugyanakkor megfelel az elemzői konszenzusnak. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az előrejelzést még stabil kelet-európai környezet mellett tervezte a társaság, ami mostanra már nem állja meg a helyét.

Újabb csúcs az EURHUF életében

Tegnap 371,35-ön zárt a forint az euró ellenében, ami a mindenkori legmagasabb záróérték, és ma reggel is 370 körül járt. A következő napokban továbbra is főként az orosz-ukrán háború hírei fogják meghatározni az árfolyamot. Amennyiben a pénzpiacok kockázatkerülő magatartása erősödik, úgy újabb mélypontot láthatunk a hazai fizetőeszköz árfolyamában. Ma este Virág Barnabás MNB-alelnök az Infó Rádióban ad interjút, a szavaira érdemes lehet odafigyelni.

Korrekció az euró-dollár kurzusban

Tegnap némi korrekciót mutatott az euró-dollár árfolyama, több nap után ismét 1,12 felett zárt a kurzus. A háború elhúzódása a dollár malmára hajtja a vizet a kockázatkerülés erősödése miatt.

A nyersolaj tovább emelkedik, a piac még nem árazza az orosz kőolaj kiesését

A WTI 95,7, a Brent 97,3 dollár volt ma reggel. A piac egyelőre még nem árazza az orosz nyersolaj termelés kiesését, legalábbis ezt állítja Pierre Andurand, a legnagyobb nyersanyag fedezeti alap menedzsere. Az orosz kőolaj egyre nehezebben jut ki a piacra, miután a tankerek biztosítás hiányában nem szállítják el a nyersanyagot. Emiatt jelentős mértékben nőtt az Ural/Brent árrés, ami jelenleg 10 dollár felett van. Az USA 60 millió hordó kőolajat szeretne piacra dobni a stratégiai tartalékaiból, aminek viszont alig volt érezhető hatása a piacon. Az erős backwardation állapot továbbra is fennáll, vagyis a közeli határidős árak magasabbak mint a távolabbi árak. Oroszország napi 11,3 millió hordó olajat termel, és mintegy napi 5 millió hordó kőolajat exportál a világpiacra, ezzel a harmadik legnagyobb szereplő.

Az arany emelkedik, a világ növekvő inflációra számít

Az arany 1.912 dollár volt ma reggel. A piac egyre inkább aggódik, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt emelkedni fog az energia és a gabonafélék ára. De az ország jelentős kohászati fém és palládium termelő is (az utóbbi a chipgyártás fontos alapanyaga), tehát ezen a téren is jelentős drágulással nézünk szembe. A lassuló gazdasági növekedés viszont egyelőre visszafogja az amerikai kamatokat, így nagyon kedvező árfolyam kilátással bír a nemesfém. A geopolitikai feszültség miatt is nő az arany iránti kereslet.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben