Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tárgyaltak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. március 1.   09:18

Svájci is átvette a szankciókat Tegnap Ukrajna és Oroszország több órán keresztül tárgyalt a tűzszünetről. Bár a feleknek nem sikerült megállapodniuk, mindkét ország képviselői azt nyilatkozták, hogy...

Svájci is átvette a szankciókat

Tegnap Ukrajna és Oroszország több órán keresztül tárgyalt a tűzszünetről. Bár a feleknek nem sikerült megállapodniuk, mindkét ország képviselői azt nyilatkozták, hogy már a tárgyalás létrejötte is eredmény, és hogy kölcsönösen láttak olyan pontokat, melyek alapján a következő napokban tovább folytathatják az egyeztetéseket. Ennél több nem is nagyon volt várható, hiszen az elnök érthető okokból egyik oldalról sem vett részt az egyeztetéseken.


Emmanuel Macron francia elnök másfél órás telefonos egyeztetést folytatott Vlagyimir Putyinnal az ukrán helyzetről. Ezt követően az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel is tárgyalt, vagyis a jelek szerint Macron próbál közvetíthetni a háborúban álló felek között.


A mindig semleges Svájc is átvette az európai szankciókat Oroszországgal szemben, többek között a svájci bankok is be fogják fagyasztani a szankcióval sújtott személyek vagyonát.


Oroszországban mától megtiltották a devizák külföldi számlára történő utalását. Ezzel az elszámolások már csak rubel alapon valósulhatnak meg. Az orosz tőzsde a tegnapi napot követően ma sem nyit ki. Közben az MSCI indexszolgáltató befektetői konzultációt kezdeményezett arról, hogy a feltörekvő piaci indexek közül kivegyék az orosz részvénypiacot és a jövőben különálló (standalone) piacként kezeljék. Az indexszolgáltató a piachoz való hozzáférés nehézsége, az orosz tőzsdei vállalatokat érintő szankciók, a rubel átváltási nehézségei és az orosz bankok SWIFT-ről való részleges lekapcsolása miatt kezdeményezi a lépést. A Goldman Sachs arra figyelmeztetett, hogy a széles körben követett (JPMorgan’s Emerging Market Global Diversified Index) kötvény indexből kieshetnek az orosz állampapírok. Már korábban írtunk róla, hogy az intézményi befektetők várhatóan csökkenteni fogják orosz kitettségeiket, és hogy az indexszolgáltatók is leminősíthetik az orosz részvénypiacot a feltörekvő piacok közül.


Az EKB olasz jegybankára igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy az Európai Központi Bank biztosítani fogja a piacok szükséges likviditását, és a jelenlegi helyzettel kiemelten fognak foglalkozni a március 10-i kamatdöntő ülésen. A jelentős mértékű orosz eszköz befagyasztás egyik mellékhatása, hogy a globális piacokon is csökken a likviditás, ám a mi véleményünk szerint ez csak átmeneti és a nagy jegybankok által kezelhető.


A portugál jegybankelnök a stagflációs kockázatok emelkedéséről beszélt, ami várhatóan szintén téma lesz a jövő heti EKB ülésen.


Ukrajna ma háborús kötvényt bocsát ki a hadsereg és a védekezés költségeinek finanszírozására.


Az ukrán elnök aláírta az EU csatlakozási kérelmet, a gyors elbírálásra azonban kicsi az esély.


Továbbra is Harkovban és Kijev környékén a legaktívabbak a harcok. A reggeli beszámolók alapján jelentős orosz csapatmozgás figyelhető meg Kijev irányába.


Hosszas hezitálás után Törökország végül bejelentette, hogy lezárja a Boszporuszt, és ezzel a Fekete-tengert az orosz hadihajók elől.

A kongresszus kész elfogadni Biden kéréseit Ukrajna megsegítéséhez

James Clyburn demokrata szenátor szerint Biden bármekkora összeget kérvényezhet Ukrajna megsegítésére, a Kongresszus engedélyezni fogja. A Fehér Ház 2,9 milliárd dollár körüli összeget szeretne humanitárius és védelmi kiadásokra fordítani Ukrajna megsegítésére, illetve további 3,5 milliárd dollárt a Pentagon számára.

Javult a kínai beszerzési menedzserek előrejelzése

A piacot meglepve, a derűs tartományban maradt a hivatalos kínai feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser-index. Előbbi 50,1 pontról minimálisan 50,2-re nőtt februárban, míg az elemzők 49,9 pontot vártak, utóbbi pedig 51,1-ről emelkedett 51,6-re. A Caixin feldolgozóipari mutatója is váratlanul, 49,1-ről egészen 50,4-ig lőtt ki, a konszenzus mindössze 49,3 volt.


Esett, de a derűs tartományban a japán feldolgozóipari beszerzési menedzserek előrejelzése. A Jibun Bank februári mérése 52,7 pontos eredmény hozott, ami lényegesen rosszabb, mint a januári 55,4, illetve az 52,9-es konszenzus. A beszerzési menedzserek hangulatának romlása elsősorban a berobbanó Covid-19 járványnak és a továbbra is betegeskedő ellátási láncnak a következménye.


Változatlanul, 0,1%-on hagyta alapkamatát az ausztrál jegybank, ami megfelelt a piaci várakozásoknak. Ez volt az RBA első kamatdöntése az után, hogy február 10-én befejezte QE programját.


Míg a nagyobb kínai bankok a nyugati államok véleményének megfelelően távol tartják magukat az orosz tőkétől, valamint Oroszország finanszírozásától, és hajlandóak bizonyos szankciókat bevezetni, addig a kisebb méretű bankok esetén már nem ilyen egyértelmű ez a magatartás. Jellemzően azok a bankok, amelyek nem rendelkeznek globális kitettséggel, folytatják az oroszok finanszírozását, ezzel azt kockáztatva, hogy kizárják őket a globális euró és dollár kereskedésből, illetve diplomáciai nyomást helyezve az ázsiai szuperhatalomra.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, míg az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben