Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Súlyos szankciókról döntött az EU

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. február 28.   09:28

Lekapcsolják az orosz bankrendszer egy részét a nemzetközi piacokról Az orosz agresszió hatására további Oroszország ellenes szankciókat vezetett be Európa és Nagy-Britannia is. A már korábban szankcionált orosz bankokat (az...

Lekapcsolják az orosz bankrendszer egy részét a nemzetközi piacokról

Az orosz agresszió hatására további Oroszország ellenes szankciókat vezetett be Európa és Nagy-Britannia is. A már korábban szankcionált orosz bankokat (az orosz bankrendszer 70%-a) levágják a SWIFT rendszerről. Értelmezésünk szerint ez nyugati bankok orosz leánybankjait (például OTP, Raiffeisen, UniCredit) nem érinti. A SWIFT a bankok közötti kommunikációs csatorna és bár nem ezen keresztül bonyolódnak le ténylegesen a tranzakciók, de ennek működése teszi gyorssá és zökkenőmentessé a nemzetközi pénzügyi forgalmat. Elviekben bármilyen kommunikációs csatorna kiválthatja a SWIFT-et akár Fax vagy telefon is, viszont az jelentősen lassabb és operációs kockázatot is jelent. 2018-ban az oroszok elindították a saját alternatív rendszerüket, de valószínűtlen, hogy ezt gyorsan tudnák nemzetközi ügyletekben alkalmazni. Alternatívát jelenthet a SWIFT kínai alternatívájához való csatlakozás is, de akkor főleg jüanban lehetne tranzakciókat bonyolítaniuk. További alternatíva lehet a digitális rubel bevezetése is, melynek próba változatát az idei évre ígérte az orosz jegybank, valószínűleg fel fognak gyorsulni ezek a fejlesztések is. Korábban a volt orosz pénzügyminiszter a GDP 5%-ra becsülte a SWIFT-ről való leválasztás negatív hatását. Jelenleg ennél talán alacsonyabb ennek a gazdasági költsége, mivel nem teljes levágásról van szó és mivel 2014 óta több alkalommal is felmerült a szankció alkalmazása, így az oroszok az elmúlt években már tudatosan készültek ennek lehetőségére.


Oroszország részleges lekapcsolása a SWIFT rendszerről globális szinten is likviditás csökkenését eredményezheti, ez azonban kezelhető lehet a nagy jegybankok részéről.


További pénzügyi szankcióként az EU megtiltotta az orosz jegybankkal való kereskedelmet, így bár jelentős 600 milliárd dolláros devizatartalékkal rendelkeznek, ennek felhasználhatósága kérdésessé vált. Azonban ezen belül fizikai arany és kínai jüan tartaléka is 230 milliárd dollár körül lehet, amit továbbra is képes felhasználni. Ma reggel óriási volatilitás tapasztalható a rubel piacán. Az USDRUB a pénteki 84-es záró értékről 118-ig is felugrott, mostanra némi korrekciót követően 105 körül jegyzik a devizapárt.


Az orosz jegybank utasította az orosz brókercégeket, hogy külföldről érkező részvény eladási megbízást ne fogadjanak el. A pénzpiaci turbulencia enyhítése érdekében az orosz jegybank korlátlan mértékű rubel likviditást biztosít az orosz bankoknak. Valószínűleg a pénzügyi szankciók hatására megerősödött a lakosság készpénz kereslete, ami likviditási gondokat okozhatna az orosz bankoknál. Rendkívüli kamatdöntő ülésen az orosz jegybank ma reggel 20%-ra emelte az alapkamatot a korábbi 9,5%-ról. További rendkívüli intézkedésként a vállalatoknak kötelező devizájukat értékesíteni az orosz bankrendszer számára.


Az S&P pénteken BB+, befektetésre nem ajánlott kategóriára csökkentette az orosz államadóság besorolását.


Az orosz tulajdonú, bejegyzésű vagy üzemeltetésű repülőgépeket kitiltották az EU légteréből. A kereskedelmi járatok mellett a privát repülőkre is vonatkozik a döntés.


A vagyon befagyasztást Putyinra és külügyminiszterére is kiterjesztette az EU. Ennek végrehajtása azonban kétséges, hiszen hivatalosan Putyinnak csak minimális vagyona van, az is Oroszországon belül és hivatalosan nincs vagyona az EU területén. Miközben különböző becslések 100-200 milliárd dollár közé teszik vagyonát, mellyel a világ egyik leggazdagabb embere lehet.


Ukrajnában továbbra is a két nagyváros, Kijev és Harkov környékén dúlnak a legnagyobb harcok. Az EU megállapodott arról, hogy fegyverekkel segítik Ukrajnát, és a II. Világháború óta először Németország is fegyvereket ajánl fel egy háborúban lévő ország (Ukrajna) számára.


A feszültség már-már a hidegháború szintjére emelkedett, miután Putyin atomfegyverek emlegetésével tovább növelte a feszültséget.


4 napnyi harcot követően ma Ukrajna és Oroszország tárgyalóasztalhoz ül. Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij ugyanakkor nem vár ettől érdemi előrelépést.

Biden és a demokraták támogatottsága rekord alacsony szinteken

Joe Biden támogatottsága rekord alacsonyra csökkent a State of the Union beszédét megelőzően. Egy felmérés szerint az emberek 37%-a gondolja úgy, hogy jó munkát végez Biden, míg az emberek 55%-a pedig elitéli eddigi törekvéseit. A megkérdezettek 50%-a úgy gondolja, hogy a Republikánusoknak kellene irányítania a kongresszust és csak 40% voksolt a Demokraták mellett.

Ázsiai szankciók

Több ázsiai ország is szankciókkal sújtja a háborút kirobbantó Oroszországot. Szingapúrban a külügyminiszter jelentette be, hogy elsősorban bankszektori illetve pénzügyi korlátozásokkal fogják korlátozni az oroszokat. Japán az orosz bankok SWIFT rendszerből való kizárást szorgalmazta, melynek végrehajtásában csatlakozik az Egyesült Államokhoz, illetve az Európai Unió országaihoz.


Az előzetes adatok alapján, havi szinten 1,3%-kal zsugorodott a japán ipari kitermelés januárban, amely sorozatban a második havi csökkenést jelenti. Ez a decemberi 1,0%-os csökkenés után meglepte a piacot, amely -0,7%-ot becsült, az eredményhez legnagyobb mértékben az autóipar és a motorgyártók esése járult hozzá.


Havi bázison visszaesett a japán kiskereskedelmi forgalom, a decemberi -1,2%-os érték januárban már -1,9%-ig duzzadt, elsősorban a koronavírus járvány berobbanásának köszönhetően. Az éves bázisú mérés 1,6%-kal bővült az alacsony bázisnak köszönhetően.


Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, melyet egy nappal azokután, hogy déli szomszédjuk ballisztikus rakétakilövést észlelt „felderítő műhold tesztként” jellemzett a kommunista állam médiája.

Határidős indexek

Az orosz-ukrán konfliktus hatására az európai és az amerikai határidős indexek is jelentős esést mutattak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben