Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kemény napnak néznek elébe az amerikai kereskedők az ünnepet követően

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSSzekeres BenceRészvényelemző2022. február 23.   17:29

Vlagyimir Putyin egy igen veszélyes sakk játszmát játszik, és úgy tűnik, hogy nem fog leállni, annak ellenére, hogy a Kreml hivatalos álláspontja az, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát és a Nyugati országok csak agresszorként állítják be őket, mintha akarnának egy háborút.

Miután az orosz elnök elismerte a szakadárok által irányított Donyeck és Luhanszk területek függetlenségét tovább eszkalálódott a helyzet és Ukrajna a nyugati szövetségesek segítségét kérte, akik várhatóan rég nem látott szankciókat fognak kivetni Oroszországra és bizonyos személyekre is. Olaj a tűzre, hogy az orosz vezetés „békefenntartó” egységeket küldött a Donyeck és Luhanszk területekre, ami valójában ukrán terület, tehát egy kisebb agresszió is komoly következményekkel járhat.

A nyugati vezetők úgy gondolják, hogy a területek függetlenségének elismerése az oroszok által, az orosz invázió előjátéka lehet. Valóban van ok a félelemre, hiszen 150.000 orosz katona tartózkodik a határon, míg januárban „csak” 100.000 katona lehetett az amerikai hírszerzés szerint.

Természetesen ez nem csak geopolitikailag feszült helyzet, hanem a részvénypiacok is kutyaszorítóban vannak, főleg a magas értékeltségű növekedési papírok. Idén a nagy amerikai részvényindexek hozamai csalódást okoznak a befektetők számára, hiszen a 2008-as válság óta, a legrosszabb januári teljesítményen vagyunk túl. Januárban az S&P 500 5,3%-ot esett, illetve idén eddig 8,6%-os leértékelődést szenvedett. A főleg technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq teljesít a legrosszabban idén, hiszen több, mint 13%-os mínuszban áll.

Számtalan kockázattal kell szembenézniük a befektetőknek és rég nem volt ennyi akadály a részvények előtt. A geopolitikai kockázat, vagyis, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát van a legnagyobb hatással a részvényekre, hiszen a szankciók, illetve a háború lehetősége pesszimizmusra készteti a befektetőket. Ugyan historikusan a tengerentúli háborúk nem befolyásolták nagymértékben az amerikai részvénypiaci teljesítményt, illetve a gazdasági növekedést, most mégis azt látjuk, hogy a geopolitikai kockázat, a kamatemelésekkel kapcsolatos bizonytalanság, illetve az értékalapú részvényekbeli rotáció együttesen mégis ártanak a részvények teljesítményének.

Ugyan sok részvénynek árt a jelenlegi környezet az S&P 500 energia szektor indexe idén eddig 22%-os emelkedést ért el, az egyetlen az S&P 500 szektorai közül, ami felültudja teljesíteni a piacot és pozitív eredményt tud elérni. De ez nem is csoda, hiszen az olajvállalatok negyedéves teljesítménye kiemelkedő volt a magas olajár miatt és ez az orosz-ukrán feszültség alatt csak tovább emelkedhet, elérve a 100 dolláros szintet.

Mindenképp érdekes lesz a következő pár hét, de az biztos, hogy az elkövetkezendő napokban további eszkalálódás lesz megfigyelhető, ahogy a nyugati országok szankciókat szabnak ki Oroszországra, illetve vezetőikre. Valószínűleg nem lesz háború, hiszen egyik félnek sem érné meg, illetve Putyinnál van most a labda, hiszen az olajból származó bevétel sokkal magasabb, mint amennyibe a fegyverkezés kerül, viszont a háború az nagyon költséges lenne mindkét fél számára, illetve sokkal kevesebbet nyerhetne vele Putyin, ha háborút indít, mint a jelenlegi fenyegetődzéssel. Ugyan az EU megosztott Oroszországgal kapcsolatosan, mégis azt látjuk, hogy egységesen fognak szankciókat hozni Oroszország ellen.

Forrás:Bloomberg.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben