Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megálltunk…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 17.   10:53

Erste kommentár Az orosz pánikot követő felpattanást elég keményen befékezték a 20 napos mozgóátlagok, amelyek az S&P500-at kivéve a vezető indexek esetében a 200 napos mozgóátlagok alatt tartózkodnak. A...

Erste kommentár

Az orosz pánikot követő felpattanást elég keményen befékezték a 20 napos mozgóátlagok, amelyek az S&P500-at kivéve a vezető indexek esetében a 200 napos mozgóátlagok alatt tartózkodnak. A magyar piac is megállóban van, pedig a negyedik negyedévben igazán jó eredményeket érhettek el a hazai vezető cégek. Így az éves eredmény történelmi maximumra ugorhat. A gyorsjelentési szezont a MOL nyitja holnap hajnalban, és a várhatóan nagyon jó negyedik negyedéves eredmény az éves profitot történelmi magasságba, 500 milliárd forint fölé repítheti. Ugyanakkor az idei év tekintetében számos kockázattal számolhatunk. Ilyen például az uniós pénzek megérkezése, vagy az infláció és a hozamszintek alakulása, vagy éppen a kormányzati intézkedések negatív hatása, amibe beleértjük a szükségesnek tűnő költségvetési konszolidációt is a választások után. Ezeknek pedig számos tőzsdei cégre lehet hatása. Ez tükröződik a BUX index értékében is, ami most bizonyos értelemben jobb formában van ugyan, mint a DAX vagy épp az amerikai indexek, de még sincs kirobbanó formában. Mit is értünk ez alatt? A BUX a 200 napos fölött tartózkodik, miközben a fent említett indexek többsége nem. Ugyanakkor azok a 20 napos mozgóátlagon egyensúlyoznak, miközben a BUX még alatta van. Ebben valószínűleg az is benne van, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat Magyarország jobban megszenvedheti, mint az uniós átlag. Talán ennek tudhatjuk be a rövidtávú enyhe lemaradást, ami az elmúlt néhány napban elsősorban az OTP részvények árfolyammozgásán keresztül láthatók. Ugyanakkor az, hogy viszonylag stabilan a 200 napos mozgóátlag fölött van az index, meg azt sugallja, és látjuk is, hogy a vezető vállalatok kilátásai alapvetően továbbra is jók. Különben a célárfolyamok alapján számított év végi BUX indexnek 58-59 ezer pont környékén kellene lennie, ami nem olyan túl erős állítás annak fényében, hogy tavaly novemberben 56.000 pont fölött is járt a BUX.


Oldalazás látszik ma reggel a piacokon, a DAX és a BUX is keresi az irányt. Ugyanakkor ez a DAX index esetében nem tekinthető rossz viselkedésnek, olyan értelemben, hogy a 20 napos mozgóátlagnál jött egy eladási jelzés a napon belüli MACD részéről.

A hét eleji emelkedést követően megtorpantak a részvényindexek

Ázsia vegyes képet mutat ma reggel. Japánban a Nikkei 225 0,8%-kal csökken, míg Kínában a Hang Seng index változatlan. A Sanghaj Kompozit index 0,1%-kal értékelődik fel.


Európa csökkenéssel zárta a tegnapi napot. Az Euro Stoxx 50 0,2%-kal, a FTSE 100 0,1%-kal, a CAC 40 0,2%-kal, a DAX pedig 0,3%-kal értékelődött le.


Amerika vegyesen zárt tegnap. A Dow Jones 0,2%-kal került lejjebb, míg a Nasdaq pedig 0,1%-kal értékelődött le. Az S&P 500 0,1%-ot emelkedett.

Holnap jelent a MOL

A MOL holnap hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves eredményét.

Erős negyedév és kilátások a Commerzbanknál

A Commerzbank a negyedik negyedévben 421 millió eurós adózott eredményt ért el, amivel nemcsak a 161 millió eurós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői várakozást (335 millió euró) is felülteljesítette. Ennek oka, hogy a nettó kamatjövedelem és a díj- és jutalékbevétel is felülmúlta a várakozásokat, miközben a működési költségeket sikerült csökkenteni, így azok a vártnál alacsonyabbak lettek. Az idei évre legalább 1 milliárd eurós adózott eredményt várnak, ami magasabb, mint a 800 millió eurós konszenzus. Az idei év után az eredmény 30%-át tervezik osztalékként kifizetni, a következő években pedig 30-50%-os kifizetési aránnyal számolnak, ami nagyjából megfelel a piaci várakozásoknak. A Bank CET1 tőkemegfelelése 13,6%-on állt a negyedév végén.

Felülteljesít az Nvidia, mégis adják a papírt

Tegnap zárás után tette közzé a várakozásokat felülmúló eredményét az Nvidia. A félvezető gyártó vállalat 7,64 milliárd dolláros bevétele 53%-kal bővült éves alapon, és jobb lett, mint a várt 7,42 milliárd. Profit szempontból is jól teljesített a cég, az egy részvényre jutó eredmény 1,32 dollár volt, míg az elemzők 1,22 dollárra számítottak. Zárást követően 2,7%-ot esett az árfolyam, ami annak tudható be, hogy a bruttó marzs 67% lett, elmaradva a 67,1%-os várakozástól. A kilátások továbbra is jók, hiszen az első negyedévben a bevétel 8,1 milliárd dollár körül alakulhat, felülmúlva a 7,22 milliárd dolláros elemzői várakozást.

Jó negyedévet zárt a Marathon Oil

A Marathon Oil is tegnap tette közzé negyedik negyedéves eredményét, ami jobb lett az elemzői várakozásoknál. Az olajvállalat 1,8 milliárd dolláros bevétele meghaladta az 1,58 milliárdos várakozást, és a 77 centes egy részvényre jutó eredmény is jobb, mint az 55 centes elemzői konszenzus. Az olaj kitermelés 5,2%-os növekedést mutatott a negyedévben, és elérte a napi 181.000 hordót. Idén a kitermelés változatlan maradhat a 2021-es szinthez képest. Kisebb emelkedést mutatott a kurzus zárást követően.

Jó negyedévet zárt a Cisco Systems

A Cisco árfolyama 3,5%-kal emelkedett a második negyedéves jelentést követően. A cég 12,72 milliárd dolláros bevétele meghaladta a 12,66 milliárd dolláros várakozást. Éves alapon több, mint 6%-kal bővült a bevétel. A 84 centes egy részvényre jutó eredmény meghaladta a 81 centes elemzői konszenzust. A részvény visszavásárlási programot 15 milliárd dollárral növelte meg a cég, és 38 centre emelte a negyedéves osztalékot, ami megfelelt a konszenzus várakozásnak. A következő negyedévre és a teljes évre vonatkozó kilátások is megegyeznek a várakozásokkal.

Növekvő befektetői érdeklődés a kínai részvények iránt

Az EPFR piackutató cég szerint januárban nettó 16,6 milliárd dollár értékben fektettek be kínai részvényekbe a külföldi befektetők. A pandémia kezdete óta ez mindössze a negyedik olyan hónap, amikor ez az adat meghaladta a 10 milliárdot. A kutató cég véleménye szerint jelentősen nőtt a befektetői érdeklődés a kínai részvények iránt, aminek az lehet az oka, hogy a fejlődő piacok közül a kínai tűnhet a legbiztonságosabbnak az idei évre.

Továbbra is bizonytalan a kelet-európai helyzet

Ma reggel 355,8 körül járt a forint az euróval szemben, ez közel 0,2%-os gyengülést jelent. Ennek hátterében az állt, hogy tegnap ismét kedvezőtlen hírek érkeztek az orosz-ukrán határról, és az Európai Bíróság Magyarország és Lengyelország ellen ítélt a jogállamisági rendelet alkalmazásával kapcsolatban, így nőtt annak esélye, hogy felfüggesztik az uniós pénzeket.

Belehúzott a dollár

A globális kockázatkerülést mutatja, hogy a dollár erősödésbe kapcsolt az euróval szemben, a jelenlegi 1,136-os euró-dollár árfolyam majdnem 0,2%-kal alacsonyabb a tegnap estinél.

Gyengült az olajár, de továbbra is nagy a változékonyság

A WTI 90,7, a Brent 93,7 dollár volt az áprilisi határidőre ma reggel. A gyengébb árfolyam elsősorban az iráni híreknek tudható be. Ali Bagheri Kani iráni főtárgyaló szerint nagyon közel a megállapodás a nyugat és a perzsa állam között a szankciók feloldásáról és az ország atomprogramjáról. Irán lépéseket is tett annak érdekében, hogy újra megjelenjen Ázsiában, a nemzeti olajtársaság képviselői dél-koreai finomítókkal tárgyaltak. Amerikai részről óvatosabbak voltak a kommentárok a megállapodással kapcsolatban. Az olajárat emelte az a hír, amit az orosz hírügynökség, a RIA Novosti adott közre. Ezek szerint ukrán szeparatisták megszegték a tűzszünetet az orosz-ukrán határnál. Oroszország folyamatosan hangsúlyozza, hogy érdekelt a feszültség enyhítésében, másik oldalról viszont továbbra is növeli a haderő méretét a két ország határán. Az olajpiac továbbra is nagyon szűk, a tegnapi EIA adat is ezt erősítette meg. Ugyan a nyersolaj készlet 1,1 millió hordóval nőtt a múlt héten az Egyesült Államokban, a benzinkészlet 1,3 millió, a desztillátum tartalék pedig 1,6 millió hordóval esett.

Az arany tovább menetel, a Fed és Ukrajna a figyelem középpontjában

Az arany 1.875 dollár volt ma reggel a piacokon. A befektetők a geopolitika mellett a Fed kommentárjaira figyelnek. Az orosz-ukrán konfliktus nem enyhül, Oroszország további 7000 katonát telepített az ukrán határra a már ott lévő 100 ezer mellé. A januári Fed ülés után kiadott közlemény szerint hamarosan kezdődhet a kamatok emelése. A jegybankárok árgus szemmel figyelik a fogyasztói árak növekedését, és hajlandóak gyorsítani is a kamatemelés ütemén, ha ezt az infláció alakulása megkívánja. Vannak ugyanakkor óvatosabb hangok is: Neel Kashkari minneapolisi kormányzó szerint arra is ügyelni kell, hogy a Fed ne „üsse agyon” a növekedést, és ne lépjen túl erőteljesen. Az aranyat a befektetők a túlfűtött infláció miatt is veszik.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben