Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

A nagy zöld titka

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD EL2022. február 17.   08:54

Hogyan védd a környezeted a befektetéseddel? A környezetileg, társadalmilag és vállalatirányítás szempontjából is fenntartható befektetések (ESG) egyre inkább kiemelt szerepet kapnak a világban, mind többen szeretnék olyan cégekben tudni a pénzüket, amelyek segítik a világ fejlődését. De várhatjuk-e, hogy a társadalmilag hasznos, etikus vagy fenntartható befektetés éppolyan hasznot hozzon, mint az a vállalat, amelyiknek ilyen „nehezítő” körülményekkel nem kell foglalkoznia?

Ha valaki tíz évvel ezelőtt ahelyett, hogy az új Tesla S-el menőzött volna, a kocsira szánt pénzt a cég részvényeibe fektette, ma több mint 8 millió dolláros vagyonnal rendelkezhet. Az, hogy az elektromos autózás ilyen ütemben veszi át a robbanómotorok helyét nagyban köszönhető a 2003-ban alapított vállalatnak, amelynek sikere nélkül valószínű a nagy autógyárak se kezdtek volna bele a környezetkímélőbb meghajtás fejlesztésébe. Noha az akkumulátorgyártás nagyobb környezeti terhelése miatt persze továbbra is vita övezi, hogy az elektromos autózás valójában mekkora előrelépést jelent a világ számára, a Tesla mindennek ellenére elég jó példa arra, hogy ma már a környezetvédelem jó befektetés is lehet.

Ahogy a fogyasztói igények egyre inkább a fenntartható, zöld, környezetkímélő termékek és szolgáltatások felé fordulnak, úgy lesznek értékesebbek egyre inkább az ezen a területen működő vállalatok is. Mindeközben a fenntarthatóság iránti növekvő társadalmi igény a befektetések világában is megjelenik, vagyis egyre többen nem feltétlenül csak a profitot keresik a befektetésben, hanem azt is, hogy a pénzük előre vigye a világot.

Az Erste Future megtakarítási programon belül a Zöld csomag kínál fenntartható megtakarításokra lehetőséget – a környezeti problémákra koncentráló alapokat egybe gyűjtve. Az irány népszerűségét mutatja, hogy a Future befektetői között (a technológiai csomaggal szinte holtversenyben) ez volt a harmadik legnépszerűbb befektetési forma – a befektetők közel 10 százaléka választotta ezt. A csomagot – a magas részvénykitettség miatt – kifejezetten hosszú távra ajánlják a viszonylag magas kockázatok miatt. A csomag fele-fele arányban tartalmaz két alapot. Az Erste Stock Environment elsősorban a környezetvédelmi-technológia szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeibe fekteti a pénzt világszerte. Azon vállalatok részvényeit preferálják, amelyeknél környezetvédelmi előnyök azonosíthatók, és amelyek elsősorban a vízvédelem és vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás és hulladék újrahasznosítás, megújuló energiaforrások, valamint energiahatékonyság területekhez kapcsolódóan végeznek tevékenységet. A környezetre és társadalomra gyakorolt, mérhető pozitív hatás jelentős szerepet játszik a befektetési döntések meghozatala során. Az Erste Green Invest pedig egy tipikus ESG befektetési alap, amely befektetési döntéseiben nem csak a környezetvédelmi hatást, hanem a vállalat társadalmi, és irányítási modelljét is vizsgálja.

Rendkívül sikeres a néhány éve indult trend, az ESG befektetések iránya, ahol a befektető nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy társadalmi célt is szolgáljon. Az ESG (Environmental, Social & Governance – Környezetvédelem, Társadalom és Irányítás) nevéből adódóan három területre összpontosít, a környezetvédelmi szempontokon túl a társadalmi hatásokra, és az etikus vállalatirányításra (a diszkrimináció mentességtől, a nyílt kommunikációig). Az ESG így nemcsak az etikus befektetésről szól, hanem a fenntartható befektetésekről is, vagyis nemcsak a tágabb közösségre és a környezetre gyakorolt hosszú távú pozitív hatások elérésére törekszik, hanem a befektetők számára megfelelő megtérülésre is.

Az Ersténél a fenntarthatósági befektetés nem új terület, a csoport 20 éve foglalkozik a témával, így Magyarországon is az egyik legnagyobb szakértelemmel rendelkezik a területen, és minden ügyfelének biztosítja a befektetés lehetőségét ESG-termékekbe. A hazai szolgáltatók kínálatában messze az Ersténél a legmagasabb az ESG-befektetések aránya, eléri a 10 százalékot, szemben a másfél százalékos piaci átlaggal. Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Ezek mellett a hazai befektetők számára kínálja az Erste Csoport Alapkezelőjének, az Erste Asset Managementnek 19 ESG-alapját is, melyek további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 végén.

Forrás:

Erste saját számítás
Erste Befektetési Zrt. piaci versenytárselemzés

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Címlapkép: GettyImages

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben