Péntek
dec. 2.
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%, várt: -0.2%
14:30
Tisztított munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: nov., előző: 6.8%
14:30
Munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: nov., előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Aktivitási ráta (US)
Időszak: nov., előző: 62.2%, várt: 62.3%
14:30
Nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: nov., előző: 261, várt: 200
14:30
Foglalkoztatottság változása (ezer fő) (US)
Időszak: nov., előző: 32, várt: 18
14:30
Magánszektor foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: nov., előző: 233, várt: 185
14:30
Átlagos órabérek (US)
Időszak: nov., előző: 4.7%, várt: 4.6%
Hétfő
dec. 5.
02:45
Caixin kompozit beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: nov., előző: 48.3
09:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: okt., előző: 3%
09:55
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 46.4
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: nov., előző: 48.6
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: 26.42%
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: nov., előző: 48.8
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: okt., előző: -0.6%
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: nov., előző: 46.1, várt: 46.1
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: nov., előző: 46.3
16:00
Ipari rendelésállomány (hó/hó) (US)
Időszak: okt., előző: 0.3%, várt: 0.7%
16:00
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: okt., előző: 1%
16:00
ISM szolgáltatóipari index (US)
Időszak: nov., előző: 54.4, várt: 53.5
Kedd
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -3.8%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -73.3, várt: -77
Szerda
dec. 7.
01:30
GDP (év/év) (AU)
Időszak: Q3, előző: 3.6%, várt: 6.2%
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 2.6%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: 11.6%
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 2.1%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -0.8%
Csütörtök
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -1.2%, várt: -1%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 21.1%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -745
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2590.4
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 225
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1608
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 2.1%, várt: 1.6%
14:30
Termelői árindex élelmiszer és energiaárak nélkül (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.7%, várt: 5.8%
14:30
Termelői árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 8%, várt: 7.1%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 56.8, várt: 56.8
ism.
Oracle (US)
Időszak: 2023 Q2, előző: 0.96, várt: 1.18

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

A nagy zöld titka

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD EL2022. február 17.   08:54

Hogyan védd a környezeted a befektetéseddel? A környezetileg, társadalmilag és vállalatirányítás szempontjából is fenntartható befektetések (ESG) egyre inkább kiemelt szerepet kapnak a világban, mind többen szeretnék olyan cégekben tudni a pénzüket, amelyek segítik a világ fejlődését. De várhatjuk-e, hogy a társadalmilag hasznos, etikus vagy fenntartható befektetés éppolyan hasznot hozzon, mint az a vállalat, amelyiknek ilyen „nehezítő” körülményekkel nem kell foglalkoznia?

Ha valaki tíz évvel ezelőtt ahelyett, hogy az új Tesla S-el menőzött volna, a kocsira szánt pénzt a cég részvényeibe fektette, ma több mint 8 millió dolláros vagyonnal rendelkezhet. Az, hogy az elektromos autózás ilyen ütemben veszi át a robbanómotorok helyét nagyban köszönhető a 2003-ban alapított vállalatnak, amelynek sikere nélkül valószínű a nagy autógyárak se kezdtek volna bele a környezetkímélőbb meghajtás fejlesztésébe. Noha az akkumulátorgyártás nagyobb környezeti terhelése miatt persze továbbra is vita övezi, hogy az elektromos autózás valójában mekkora előrelépést jelent a világ számára, a Tesla mindennek ellenére elég jó példa arra, hogy ma már a környezetvédelem jó befektetés is lehet.

Ahogy a fogyasztói igények egyre inkább a fenntartható, zöld, környezetkímélő termékek és szolgáltatások felé fordulnak, úgy lesznek értékesebbek egyre inkább az ezen a területen működő vállalatok is. Mindeközben a fenntarthatóság iránti növekvő társadalmi igény a befektetések világában is megjelenik, vagyis egyre többen nem feltétlenül csak a profitot keresik a befektetésben, hanem azt is, hogy a pénzük előre vigye a világot.

Az Erste Future megtakarítási programon belül a Zöld csomag kínál fenntartható megtakarításokra lehetőséget – a környezeti problémákra koncentráló alapokat egybe gyűjtve. Az irány népszerűségét mutatja, hogy a Future befektetői között (a technológiai csomaggal szinte holtversenyben) ez volt a harmadik legnépszerűbb befektetési forma – a befektetők közel 10 százaléka választotta ezt. A csomagot – a magas részvénykitettség miatt – kifejezetten hosszú távra ajánlják a viszonylag magas kockázatok miatt. A csomag fele-fele arányban tartalmaz két alapot. Az Erste Stock Environment elsősorban a környezetvédelmi-technológia szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeibe fekteti a pénzt világszerte. Azon vállalatok részvényeit preferálják, amelyeknél környezetvédelmi előnyök azonosíthatók, és amelyek elsősorban a vízvédelem és vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás és hulladék újrahasznosítás, megújuló energiaforrások, valamint energiahatékonyság területekhez kapcsolódóan végeznek tevékenységet. A környezetre és társadalomra gyakorolt, mérhető pozitív hatás jelentős szerepet játszik a befektetési döntések meghozatala során. Az Erste Green Invest pedig egy tipikus ESG befektetési alap, amely befektetési döntéseiben nem csak a környezetvédelmi hatást, hanem a vállalat társadalmi, és irányítási modelljét is vizsgálja.

Rendkívül sikeres a néhány éve indult trend, az ESG befektetések iránya, ahol a befektető nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy társadalmi célt is szolgáljon. Az ESG (Environmental, Social & Governance – Környezetvédelem, Társadalom és Irányítás) nevéből adódóan három területre összpontosít, a környezetvédelmi szempontokon túl a társadalmi hatásokra, és az etikus vállalatirányításra (a diszkrimináció mentességtől, a nyílt kommunikációig). Az ESG így nemcsak az etikus befektetésről szól, hanem a fenntartható befektetésekről is, vagyis nemcsak a tágabb közösségre és a környezetre gyakorolt hosszú távú pozitív hatások elérésére törekszik, hanem a befektetők számára megfelelő megtérülésre is.

Az Ersténél a fenntarthatósági befektetés nem új terület, a csoport 20 éve foglalkozik a témával, így Magyarországon is az egyik legnagyobb szakértelemmel rendelkezik a területen, és minden ügyfelének biztosítja a befektetés lehetőségét ESG-termékekbe. A hazai szolgáltatók kínálatában messze az Ersténél a legmagasabb az ESG-befektetések aránya, eléri a 10 százalékot, szemben a másfél százalékos piaci átlaggal. Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Ezek mellett a hazai befektetők számára kínálja az Erste Csoport Alapkezelőjének, az Erste Asset Managementnek 19 ESG-alapját is, melyek további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 végén.

Forrás:

Erste saját számítás
Erste Befektetési Zrt. piaci versenytárselemzés

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Címlapkép: GettyImages

Befektetés egyszerűen, mindenkinek!

Tegyen félre havonta rendszeresen akár kis összegeket is, kötöttségek nélkül.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt