Hétfő
máj. 23.
00:00
Fogyasztói bizalmi index (HU)
Időszak: máj., előző: -20
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: máj., előző: 91.8, várt: 91
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: ápr., előző: 0.44
z.u.
Zoom (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.92, várt: 0.87
Kedd
máj. 24.
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: máj., előző: 53.5
09:00
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: márc., előző: 31.7%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 57.6, várt: 57.8
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 54.6, várt: 54
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 57.7, várt: 58.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 55.5, várt: 55
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 58.9
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 55.8
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 59.2, várt: 57.9
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 56
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 55.6, várt: 55.2
16:00
Új lakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.6%, várt: -1.7%
16:00
Új lakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 763, várt: 750
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: máj., előző: 14, várt: 9
Szerda
máj. 25.
08:00
GDP (év/év, munkanaphatással igazított) (GE)
Időszak: Q1, előző: 3.7%, várt: 3.7%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: máj., előző: -11%
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.8%, várt: 0.6%
20:00
Fed jegyzőkönyv (US)
Időszak: máj.
22:20
Nvidia (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.78, várt: 1.30
Csütörtök
máj. 26.
09:00
Munkanélküliségi ráta (HU)
Időszak: ápr., előző: 3.7%
09:00
MNB egyhetes betéti tender (HU)
Időszak: máj., előző: 6.45%
ny.e.
Alibaba (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 6.04, várt: 7.10
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 1317
14:30
GDP (negyedév/negyedév, évesített) - előzetes (US)
Időszak: Q1, előző: -1.4%, várt: -1.3%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 218
16:00
Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.9%
z.u.
Autodesk (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.48, várt: 1.34
03:30
Ipari vállalatok profittömege (CHN)
Időszak: ápr., előző: 4.2%
14:30
PCE infláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 6.6%, várt: 6.3%
14:30
PCE maginfláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 5.2%, várt: 4.9%
14:30
Személyi jövedelmek (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.5%, várt: 0.5%
14:30
Személyi kiadások (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 1.1%, várt: 0.6%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges (US)
Időszak: máj., előző: 59.1, várt: 59.1
Vasárnap
máj. 29.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

ÍGY KEZDD EL

A nagy zöld titka

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD EL2022. február 17.   08:54

Hogyan védd a környezeted a befektetéseddel? A környezetileg, társadalmilag és vállalatirányítás szempontjából is fenntartható befektetések (ESG) egyre inkább kiemelt szerepet kapnak a világban, mind többen szeretnék olyan cégekben tudni a pénzüket, amelyek segítik a világ fejlődését. De várhatjuk-e, hogy a társadalmilag hasznos, etikus vagy fenntartható befektetés éppolyan hasznot hozzon, mint az a vállalat, amelyiknek ilyen „nehezítő” körülményekkel nem kell foglalkoznia?

Ha valaki tíz évvel ezelőtt ahelyett, hogy az új Tesla S-el menőzött volna, a kocsira szánt pénzt a cég részvényeibe fektette, ma több mint 8 millió dolláros vagyonnal rendelkezhet. Az, hogy az elektromos autózás ilyen ütemben veszi át a robbanómotorok helyét nagyban köszönhető a 2003-ban alapított vállalatnak, amelynek sikere nélkül valószínű a nagy autógyárak se kezdtek volna bele a környezetkímélőbb meghajtás fejlesztésébe. Noha az akkumulátorgyártás nagyobb környezeti terhelése miatt persze továbbra is vita övezi, hogy az elektromos autózás valójában mekkora előrelépést jelent a világ számára, a Tesla mindennek ellenére elég jó példa arra, hogy ma már a környezetvédelem jó befektetés is lehet.

Ahogy a fogyasztói igények egyre inkább a fenntartható, zöld, környezetkímélő termékek és szolgáltatások felé fordulnak, úgy lesznek értékesebbek egyre inkább az ezen a területen működő vállalatok is. Mindeközben a fenntarthatóság iránti növekvő társadalmi igény a befektetések világában is megjelenik, vagyis egyre többen nem feltétlenül csak a profitot keresik a befektetésben, hanem azt is, hogy a pénzük előre vigye a világot.

Az Erste Future megtakarítási programon belül a Zöld csomag kínál fenntartható megtakarításokra lehetőséget – a környezeti problémákra koncentráló alapokat egybe gyűjtve. Az irány népszerűségét mutatja, hogy a Future befektetői között (a technológiai csomaggal szinte holtversenyben) ez volt a harmadik legnépszerűbb befektetési forma – a befektetők közel 10 százaléka választotta ezt. A csomagot – a magas részvénykitettség miatt – kifejezetten hosszú távra ajánlják a viszonylag magas kockázatok miatt. A csomag fele-fele arányban tartalmaz két alapot. Az Erste Stock Environment elsősorban a környezetvédelmi-technológia szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeibe fekteti a pénzt világszerte. Azon vállalatok részvényeit preferálják, amelyeknél környezetvédelmi előnyök azonosíthatók, és amelyek elsősorban a vízvédelem és vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás és hulladék újrahasznosítás, megújuló energiaforrások, valamint energiahatékonyság területekhez kapcsolódóan végeznek tevékenységet. A környezetre és társadalomra gyakorolt, mérhető pozitív hatás jelentős szerepet játszik a befektetési döntések meghozatala során. Az Erste Green Invest pedig egy tipikus ESG befektetési alap, amely befektetési döntéseiben nem csak a környezetvédelmi hatást, hanem a vállalat társadalmi, és irányítási modelljét is vizsgálja.

Rendkívül sikeres a néhány éve indult trend, az ESG befektetések iránya, ahol a befektető nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy társadalmi célt is szolgáljon. Az ESG (Environmental, Social & Governance – Környezetvédelem, Társadalom és Irányítás) nevéből adódóan három területre összpontosít, a környezetvédelmi szempontokon túl a társadalmi hatásokra, és az etikus vállalatirányításra (a diszkrimináció mentességtől, a nyílt kommunikációig). Az ESG így nemcsak az etikus befektetésről szól, hanem a fenntartható befektetésekről is, vagyis nemcsak a tágabb közösségre és a környezetre gyakorolt hosszú távú pozitív hatások elérésére törekszik, hanem a befektetők számára megfelelő megtérülésre is.

Az Ersténél a fenntarthatósági befektetés nem új terület, a csoport 20 éve foglalkozik a témával, így Magyarországon is az egyik legnagyobb szakértelemmel rendelkezik a területen, és minden ügyfelének biztosítja a befektetés lehetőségét ESG-termékekbe. A hazai szolgáltatók kínálatában messze az Ersténél a legmagasabb az ESG-befektetések aránya, eléri a 10 százalékot, szemben a másfél százalékos piaci átlaggal. Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Ezek mellett a hazai befektetők számára kínálja az Erste Csoport Alapkezelőjének, az Erste Asset Managementnek 19 ESG-alapját is, melyek további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 végén.

Forrás:

Erste saját számítás
Erste Befektetési Zrt. piaci versenytárselemzés

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Címlapkép: GettyImages

A befektetés nem kiváltság!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt