Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már megint…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 7.   10:35

Erste kommentár Már megint elszálltak a hozamok. Az USA-ban a jó munkaerőpiaci adatok hatására, míg az EMU-ban az EKB retorikaváltásának köszönhetően újra belendült a hosszú hozamok emelkedése. Az...

Erste kommentár

Már megint elszálltak a hozamok. Az USA-ban a jó munkaerőpiaci adatok hatására, míg az EMU-ban az EKB retorikaváltásának köszönhetően újra belendült a hosszú hozamok emelkedése. Az amerikai 10 éves hozam az elmúlt napokban 1,9 százalék fölé emelkedett, ezen a szinte utoljára 2019 végén volt, és egyre közelebb jár az 1,955 százalék körüli ellenállás szinthez. Az EMU-ban viszont a német 10 éves hozam ugrott nagyot, az EKB csütörtöki retorika váltását követően a múlt heti kúszó emelkedés vágtatásba csapott át. Most már kamatemelésben gondolkodnak, a holland jegybankár már az év végére vár emelést. A piac szerint különben idén ötször 10 bázispont lesz ennek a mértéke, és júliustól kezdve minden hónapban emelhet a jegybank. Mindeközben a Fed globális szállítási zavart jelző indexe az októberi csúcsot követően novemberben és decemberben enyhe csökkenésnek indult, s kíváncsian várjuk a januári érték publikálását, ami mostanában esedékes. (Erről pénteken írtunk részletesebben.) A nagy különbség a korábbi hozamemelkedésekhez képest, hogy most a piacok már nem reagálnak rá heves eséssel, sőt, inkább emelkedéssel próbálkoznak.


A DAX a pozitív tartományban nyitott ma, és ez technikailag talán fenn is maradhat, annak ellenére is, hogy az erős kezdést követően inkább lecsúszás látható a kezdeti kereskedésben. A BUX is erősen nyitott, aztán átfordult a negatív tartományba.

Kína ismét kinyitott

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. A több napos zárást követően a kínai Shanghai Composite index több, mint 2%-os felértékelődést mutat. A Hang Seng 0,3%-kal, míg a japán Nikkei 225 index 0,8%-kal csökken.


Európa rosszul teljesített pénteken, hiszen az Euro Stoxx 50 1,3%-kal zárt lejjebb. A FTSE 100 0,2%-kal, a CAC 40 pedig 0,8%-kal értékelődött le, de a DAX is 1,8%-ot veszített az értékéből.


Amerika felülteljesítette Európát pénteken, hiszen vegyesen teljesítettek az indexek. Ugyan a Dow Jones index 0,1%-ot esett, de az S&P 500 0,5%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal zárt magasabban. A határidős indexek vegyes nyitást mutatnak.

Dán nyugdíjalap száll ki a WizzAir-ből

Egy dán nyugdíjalap, az AkademikerPension értékesíti 3 millió dollár értékű WizzAir részesedését. Az után döntöttek így, hogy a menedzsmenttel történt egyeztetést követően sem engedélyezi a WizzAir a szakszervezet alapítását a légitársaságnál. Ezt a dán nyugdíjalap a munkavállalói és emberi jogok megsértésének tartja. A volumen nem jelentős, hiszen az átlagos napi forgalom mindössze ötöde, inkább a döntés okának lehet negatív üzenetértéke.

Több, mint egy százalékos forinterősödés a múlt héten

A hét utolsó napján folytatódott a forint lassú erősödése az euróval szemben. Az EURHUF kurzusa 354,2-n zárta a hetet, ami 1,2%-os erősödést jelent. Ma reggel minimális további felértékelődéssel nyitott a forint. Az előttünk álló héten leginkább a pénteken esedékes januári inflációs adatok lehetnek a piaci figyelem fókuszában.

A munkapiaci adatok után korrigált az EURUSD

Pénteken a vártnál jobban alakult átfogó amerikai munkapiaci adatok hatására valamelyest fellélegezhetett a dollár, hiszen a feszes munkapiaci adatok ismét előtérbe helyezték a közelgő Fed kamatemeléseket. Az EURUSD így az előző napok rally-ja után kissé korrigált, ám továbbra is 1,14 felett tartózkodik.

Enyhén csökkent a kőolaj ára, Szaúd-Arábia árat emelt

A WTI 90, a Brent 93 dollár volt ma reggel az áprilisi határidőre. A hétvégén némileg enyhült a kőolajárra ható nyomás. Szaúd-Arábia a hírek szerint emelte eladási árait a legfontosabb ázsiai vevői felé. A szaúdi kínálati ár 2,8 dollárral magasabb, mint az irányadó dubai jegyzés, ami 60 centes prémium növelést jelent a korábbi 2,2 dolláros felárhoz képest. A piaci szereplők szerint a szaúdi lépés mutatja, hogy a piac továbbra is erősen túlkeresletes. Az OPEC a múlt héten napi 400 ezer hordó kínálat növelésről döntött márciustól, de a befektetők szerint ennél kisebb mértékben nő a kartell és a vele szövetséges országok termelése a kapacitások hiánya miatt. Az USA-ban az üzemanyagárak 7 éves csúcsot döntöttek a hétvégén, emellett az ország egy komolyabb hidegbetöréssel is küzd. Texasban olajtermelő kutakat kellett lezárni az extrém idő miatt, és több déli állam energiaellátása is akadozik.

Az arany emelkedik, a Fed-re és a geopolitikára figyelnek a befektetők

Az arany 1.811 dollárig kúszott fel ma reggel a világ tőzsdéin. A befektetők figyelik Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron találkozóját, aki igyekszik simítani a feszültséget az ukrán-orosz konfliktusban. A pénteken megjelent adat szerint 467 ezer új munkahely jött létre az USA-ban, ami meghaladta várakozásokat, míg a munkaügyi hivatal az elmúlt két hónap számait is felfelé kerekítette. Ez azt jelenti, hogy megalapozatlanok voltak a félelmek, hogy gyengülne az USA munkaerőpiaca, sőt továbbra is expanzióban van a gazdaság. A megfigyelők szerint ez megerősíti az amerikai jegybank politikáját és márciusban biztosan kamatemelés várható, 2018 óta első alkalommal.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben