Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Messze áll egymástól a jegybankárok és a piac véleménye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. február 7.   09:27

Bizalmatlansági indítvány Boris Johnson ellen Klaas Knot holland jegybankár, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint a negyedik negyedévben jöhet az EKB-tól az első kamatemelés, a második pedig csak jövő év tavaszán...

Bizalmatlansági indítvány Boris Johnson ellen

Klaas Knot holland jegybankár, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint a negyedik negyedévben jöhet az EKB-tól az első kamatemelés, a második pedig csak jövő év tavaszán várható. Ezzel szemben a piac most már öt, egyenként 10 bázispontos lépést árazott be, júniustól kezdve minden ülés alkalmával 10-10 bázispontot. Jelentős előrelépésnek számít ugyanakkor, hogy a jegybankárok már legalább beszélnek az idei kamatemelés lehetőségéről.


Eddig már 35-40 konzervatív párti képviselő írhatta alá a Boris Johnson leváltását célzó bizalmatlansági indítványt. Ahhoz, hogy parlamenti szavazásra kerülhessen a téma, legalább 54 párttársának kell aláírnia az elmozdítását célzó levelet. Johnson több poszton is változtatásokat jelentett be a downing street-i stábban a botrányok miatt. Többek között új kommunikációs igazgatót és új munkaügyi vezetőt is kinevezett.


Emmanuel Macron ma Moszkvába utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon az orosz-ukrán helyzetről.


Az ipari termelés 4,1%-kal maradt el decemberben az egy évvel korábbi értéktől Németországban, ez a vártnál nagyobb romlást jelent, hiszen az elemzői várakozás 3,6%-os visszaesés volt. Novemberben 2,2%-kal teljesített gyengébben a gazdaság.

Oroszország hamarosan készen állhat a támadásra

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan szerint az orosz invázió bármelyik nap megkezdődhet. Persze úgy is dönthetnek, hogy a diplomácia útját választják, de hamarosan dönteniük kell. A szakértő szerint Oroszország harci készültsége 70%-os, vagyis ahhoz, hogy teljes egészében lerohanják Ukrajnát, még várniuk kell. A jelentések szerint az oroszoknak már 83 taktikai zászlóaljuk van a határmentén, további 14 pedig úton van oda. A támadásnak több módja is lehet. A teljes invázió a legvalószínűtlenebb, de a jelentések szerint a Donbasz régió elfoglalása elképzelhető, emellett kibertámadások is várhatók. Szimulációk szerint a halálos áldozatok száma az ukrán oldalon 5-25 ezer fő, míg az orosz oldalon 3-10 ezer fő lehet, természetesen a civil áldozatok száma is elérheti a több tízezret.

A koronavírus elleni intézkedések visszavetették az ünnepi időszak utazásait

Továbbra is jelentősen elmaradt a 2019-es szinttől a holdújévi utazások száma, illetve a költések mértéke idén Kínában. A 7 napos ünnepi időszak során 251 millió utazást regisztráltak, ami 2%-kal marad el a tavalyitól, és 26%-kal a 2019-estől. Az utazással kapcsolatos költések a tavalyinál 4%-kal, míg a pandémia előtti szintnél 44%-kal voltak alacsonyabbak. A gyenge ünnepi szezon elsősorban a kínai kormányzat zéró-Covid politikája miatt alakult így, ugyanis több tartományban is megkérték a lakosságot, hogy ne utazzanak el otthonról az ünnepek alatt.


A vártnál kisebb mértékben esett vissza a kínai szolgáltatóipari beszerzési-menedzser index a Caixin felmérése alapján. A decemberi 53,0 pont után januárban 51,4 pontot mértek, ami magasabb, mint az 50,5-es várakozás. Az összetett mutató 50,1-re esett vissza a decemberi 53,0-ról, ami öt hónapos mélypontot jelent. A gyenge beszerzési menedzser hangulatot elsősorban az egyre gyakoribb lezárások okozta lassulás, illetve a növekvő költségek magyarázzák.


A várakozások szerint 4 millió dollárral (3250 millióról 3254 millióra) nőhet Kína devizatartaléka, ami továbbra is hat éves csúcsot jelentene.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel az amerikai és az európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben