Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Stagnált az ipar havi alapon decemberben

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. február 4.   13:31

Ipari termelési adatokat tett ma reggel közzé a KSH. Decemberben az ipari termelés volumene 3,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, ami kedvezőtlenebb az általunk előrejelzett 4,5%-os bővülésnél. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a havi index meglepetésre 0,1%-kal csökkent. A termelés a tavalyi évben 9,6%-kal volt nagyobb, mint 2020-ban.

A KSH közleménye szerint a feldolgozóipari alágak közül csak a legnagyobb súlyú járműgyártásban csökkent a termelés. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően nőtt.

Pontosabb részleteket a jövő héten megjelenő második adatközlésből tudhatunk meg. Kedvező, hogy decemberben csak a járműipar kibocsátása mérséklődött, így az utolsó havi adat rávilágít, hogy a hazai ipar mire lehet képes a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alág nélkül. Így összességében a számos nehézséggel tűzdelt második félév végére a tavaly nyár eleji szint közelébe emelkedett vissza a termelés.

Előretekintve a január a magas frekvenciás adatok alapján jelen tudásunk szerint ismét növekedést hozhat. Ugyanakkor a külső környezet továbbra sem támogató, az omikron okozta bizonytalanságok negatív hatása továbbra is nehezen becsülhető. A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak visszafogott teljesítményét azonban – ahogy azt a decemberi adatok is mutatják – továbbra is ellensúlyozhatják más alágakban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a termelés bővülését. A mostani információk szerint az ellátási láncok nehézségei az év közepétől enyhülhetnek legkorábban érdemben, ezt követően az ipari export jelentős fellendülésére számíthatunk a cégek magas rendelésállományának és a kiépülő kapacitásoknak köszönhetően.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben